Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyilvánosak az energiatakarékossági program változásai

Nyilvánosságra hozták a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) tervezett változásait. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján olvasható, véleményezni is lehet.
Újdonság, hogy ezentúl nemcsak a hagyományos építésű, hanem a panel, illetve más előre gyártott techológiával készült házakban élők is kérhetnek támogatást nyílászáró cseréhez. Tavaly a teljes támogatási összeg meghaladta a 806 millió forintot, az igényelt kedvezményes hitel pedig körülbelül 2,3 millió forint volt.

Új lehetőségekkel bővül a 2008-as energiatakarékossági program. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján tette közzé a tervezett változásokat. Ezeket véleményezni is lehet.

A tervezet szerint ezentúl nemcsak a hagyományos építésű házak, lakások korszerűsítésére lehetne kérni támogatást, hanem például a panelekre vagy egyéb előre gyártott tecnológiával készültekre is. Újdonság továbbá, hogy a megújuló enegriafelhasználást eredményező, és a lakossági energiamegtakarítást célzó beruházások támogatási rendszere külön pályázatként jelenne meg. Előbbit magasabb támogatási aránnyal ösztönöznék. Egyszerűsítenék a pályázati csomagot is, és növelnék a felvehető kedvezményes hitel összegét is.

2007-ben 5000-en pályáztak, több mint 3500-at találták megfelelőnek, a teljes támogatási összeg meghaladta a 806 millió forintot. Az igényelt kedvezményes hitel összege pedig 2,3 milliárd forint volt. Tavaly csak a hagyományos építésű házakban, lakásokban élők kérhettek pénzt nyílászárócseréhez, szigeteléshez, vagy megújuló energiaforrások felhasználására. A beruházás 15%-át kitevő támogatást lehetett kérni, lakásonként legfeljebb 265 ezer forintot. E mellé lehetett még igényelni kedvezményes hitelt.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavasszal írja ki a pályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyoma veszett egy 13 esztendős fiúnak Hevesben

Egyelőre ismeretlen körülmények között eltűnt egy 13 éves fiú kedden éjszaka a Heves megyei Balaton… Tovább olvasom