Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyolc óra alatt a Föld körül

Nyolc óra alatt a Föld körül címmel ingyenes kulturális programsorozattal várják az érdeklődőket május 9-i Európa-napon a Merlin Színházban.
A műsor a Chalaban együttes koncertjével kezdődik délután négy órakor. A zenekar Magyarországon alakult Said Tichiti vezetésével; ma az egyetlen olyan hazai csoport, amely arab zenét játszik. Öt órakor a török népdalokra és népzenére építő Arasinda műsora következik, amelyet egy órával később az ír és a breton népzenét játszó Bran követ. A zenekar erénye, hogy az általa játszott dallamokat írországi gyűjtések alapján válogatják össze. Repertoárjukon megtalálhatók a vidám kocsmadalok mellett a balladisztikus hangulatú ír és angol nyelvű énekek és friss tempójú tánczenék is.

A muzsikától a színház veszi át a szerepet a rendezvényen este hét órakor. A nagyteremben Shakespeare összes művét adják elő rövidítve, két felvonásban – angolul. A kamarateremben pedig fél nyolckor a Simon élete című produkciót mutatják be magyarul. A québeci Carole Fréchette színműve a kilencvenes években játszódó tragikomédia az ügyetlen különcök társadalmi hanyatlásáról és az optimizmus hiábavalóságáról. A produkció Simon egyre nagyobb kudarcain igyekszik ábrázolni, hogy az ember csakis akkor nyerhet, ha a társadalom játékszabályait megérti és betartja. Simon viszont hisz abban, hogy jó ötletekkel a kitaposott ösvényről letérve is érvényesülhet. Ehhez azonban nincs sem kitartása, sem önkritikája, így ötletei életképtelen próbálkozások maradnak, amelyeket környezete és a világ könyörtelenül elvet. Fél kilenctől ismét a zenéé a főszerep: a Dijerido társulatának produkciója audiovizuális és kultúrtörténeti kirándulást ígér az ausztrál kultúra világába. Egy órával később már a SPO-DEE-O-DEE adja a talpalávalót. A zenekar 1998-ban alakult Nemes Zoltán (zongora) és Szabó Tamás (szájharmonika) alapító tagokkal. Azóta már számtalan koncertet adtak itthon és külföldön. Három CD-jük jelent meg, az utolsó tavaly decemberben ’Ain’t Got No Money címmel látott napvilágot. Zenéjükben érdekesen ötvözik a bluest, a boogi-woogie-t és más, a dzsesszhez közel álló zenei stílusokat.

Az estét Dub Spencer és Trance Hill műsora zárja. A kilencvenes évek vége óta játszó bakelithuszár dj-duó stílusa röviden eklektikusnak nevezhető: úgymint downbeat, jazz-grooves, easy & hard lounge, afro-latin bongo beats, deep jazzy breaks, jazzy house és deep house.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagynak szabad a piac

Idéntől nem az igazgatóság, hanem felügyelőbizottság irányítja, szabja meg a cég stratégiáját a… Tovább olvasom