Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nyolc rendőrt jelentett fel az ORFK túlkapások miatt

Befejezte belső vizsgálatát az ORFK, melyet Bene László országos rendőrfőkapitány rendelt el, hogy elemezzék az október 23-i zavargásokról készült 40 órányi videofelvételt és több száz fotót. A rendőrség 17 olyan rendőri intézkedésre figyelt fel, melyek alapján felmerül a törvénysértés gyanúja.
A belső vizsgálatot Bene László rendelte el a tévés társaságok felvételein látottak alapján. Az országos főkapitány utasította az ORFK fegyelmi szolgálatát, nézzék végig a rendőri intézkedésekről készült valamennyi videofelvételt és fotót, állapítsák meg, történtek-e túlkapások, illetve a felvételek alapján követtek-e el rendőrök bűncselekményeket, szabálysértéseket, fegyelmi vétségeket.

A fegyelmi szolgálat a mintegy 40 órányi felvétel és több száz fotó áttekintése után összesen 17 olyan intézkedésre, rendőri megmozdulásra figyeltek fel, amelyek alapján felvetődik valamilyen törvénysértés gyanúja, holott ezek miatt senki nem fordult az ügyészséghez. (Magánszemélyek és szervezetek eddig 64 esetben tettek feljelentést.) A vizsgálat alapján az ORFK várhatóan 8 feljelentést tesz ismeretlen (rendőr) tettesek ellen, további kilenc esetben pedig fegyelmi eljárás indul.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a Népszabadságnak elmondta, hogy folyik egy másik vizsgálat is, amit a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (REBISZ) vezetője rendelt el. Ebben csak a szolgálat beosztottjai által elkövetett esetleges jogsértéseket tekintik át. Ha kell, a Rebisz vezetője is megteszi a vizsgálat befejezése után a szükséges intézkedéseket – mondta Garamvölgyi.

A szeptemberi és októberi események nyomán csökkent a rendőrség iránti bizalom – áll a Medián friss felmérésében. A rendőrség reputációja a közvélemény szemében azért csökkent statisztikai értelemben is jelentősen, mert jócskán veszített a bizalomból a Fidesz szavazóinak körében, és egyes társadalmi-demográfiai csoportokban. Ez utóbbiak mind olyan csoportok, amelyekben a többiekhez képest jóval magasabb a Fidesz támogatóinak aránya. A közvéleménykutatás eredményei közül említést érdemel még, hogy a rendőrség iránti bizalom a nők körében is visszaesett, aminek valószínűleg az az oka, hogy ők érzékenyebbek a fizikai agresszió látványára.

A Medián novemberi felmérésének kérdőívében szereplő 17 politikai, gazdasági, társadalmi és jogi intézmény, valamint fegyveres testület közül csak a rendőrség iránti bizalom csökkent jelentősen, a többi intézmény megtartotta, vagy még növelni is tudta társadalmi elfogadottságát. Így viszont októberről novemberre a rend őrei a hatodikról a tizedik helyre estek vissza az intézmények bizalmi rangsorában. Ráadásul ez idő alatt még a társadalom közbizalma szempontjából a sereghajtók egyikének számító, és az események kapcsán sokat kritizált kormány is növelni tudta hitelességét az emberek előtt.

A rendőrség iránti bizalom egyébként az elmúlt tizenhat évben folyamatosan magas volt, különösen ahhoz képest, hogy a rendszerváltás előtt a Kádár-rendszer rendőrsége igen népszerűtlen volt. A testület bizalmi indexe a kilencvenes évek elejétől az évtized végéig minden évben meghaladta az összes intézmény iránti bizalom átlagos értékét, majd rövid visszaesés után 2003-tól ismét az átlagos szint fölé került. Ráadásul az elmúlt három évben általában mindig kedvezőbb értékelést kapott, mint a felmérésekben szereplő másik fegyveres testület, a hadsereg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedéket kértek

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban,… Tovább olvasom