Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nyomoznak a rendőrök a pécsi gázrobbanás miatt

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak a rendőrök a pécsi gázrobbanás miatt. A károsultak között 5 millió forintnyi gyorssegélyt osztanak szét.

A rendőrök csütörtökön szakértőket rendeltek ki a vizsgálatokhoz, többek között statikust, kárszakértőt, illetve munkaügyi felügyelőt is. Utóbbit azért, hogy szakmai szempontból elemezze a baleset körülményeit.

A minősítés megváltoztatására azért volt szükség, mert szerdán este, a kórházban az egyik sérült - egy idős asszony - meghalt. A bűncselekményért kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki a bíróság. Eddig 9 tanút hallgattak ki, de senkit nem gyanúsítottak meg az ügyben, továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A legtöbb lakásba három hónap múlva költözhetnek vissza

A környék már teljesen biztonságos, a kordonokat azonban csak azután bontják le, hogy a gázművek szakemberei elvégezték a csütörtök délutánra tervezett nyomáspróbát. Mint mondta, a javított szakaszt csak levegővel tesztelik, hogy ne történhessen újabb baleset.

A statikus mérnök vizsgálata szerint néhány lakásba három hét múlva, a legtöbbe viszont lehet, hogy csak három hónap múlva költözhetnek vissza a lakók. A vizsgálat szerint az épület déli oldala kevésbé, az északi jobban rongálódott. Ettől függetlenül jelenleg az egész ház életveszélyes. A lakók csütörtökön délelőtt óta kísérettel, hármasával mehetnek be értékeikért a lakásokba.

Gyorssegély a károsultaknak

A pécsi közgyűlés egyhangúlag megszavazta csütörtökön, hogy a szerdai gázrobbanás károsultjai között napokon belül 5 millió forintnyi gyorssegélyt osztanak szét. Az önkormányzat alkalmazottjai a következő napokban felmérik, ki mekkora összegre jogosult, az ötmillió forintot 24 felé kell elosztani - tette hozzá.

A gyorssegély lehetőségét Tasnádi Péter polgármester vetette fel, a közgyűlés csütörtök délután szavazott erről. A statikus mérnök vizsgálata szerint néhány lakásba három hét múlva, a legtöbbe viszont lehet, hogy csak három hónap múlva költözhetnek vissza a lakók abban a társasházban, amelyben a robbanás történt. A vizsgálat szerint az épület déli oldala kevésbé rongálódott meg az északihoz képest, ettől függetlenül most az egész ház életveszélyes. A lakók csütörtök délelőtt kísérettel bemehetek otthonaikba, hogy kihozzák értékeiket.

A négyemeletes társasházban szerda délután három óra körül történt a robbanás. Úgy tudni, egy kábeltársaság dolgozói földmunka közben átvágtak egy gázvezetéket a ház előtt, a gáz az épület alagsorába áramlott és ott felrobbant. A házban egy asszony súlyosan megsérült: a detonációtól elesett a lakásában és súlyos koponyasérülést szenvedett, emellett a légcsöve is megégett. Wiegand Norbert, a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai osztályának adjunktusa elmondta, hogy az asszony szerdán késő este a gondos orvosi ellátás ellenére a kórházban belehalt koponyasérülésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatbaleset történt Farádnál

Meghalt egy 34 éves győri nő, miután kocsijával összeütközött egy intercity vonattal a… Tovább olvasom