Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Nyugdíjpénztár: átlépjek, vagy maradjak?

Nem csak a nyugdíjba vonulás feltételei változnak állandóan. Hanem a nyugdíj kiszámításának a módja is, ezért még a pénzügyi szakértők is óvatosak. Egy nyugdíjszakértő, az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában mégis vállalkozott rá, hogy tanácsot adjon.
A szakember az állami rendszerbe való átlépést javasolja annak:
- aki most harminc körül van, vagy fiatalabb, 18 éves kora óta dogozik, kevés a nyugdíjpénztári megtakarítása, s még nem szerzett jogot társadalombiztosítási nyugdíjra.
- azoknak a nőknek, akiknek magasak ugyan a nyugdíjpénztári felhalmozásai, ám több gyermeket szültek és sok időt töltöttek otthon.
- azoknak, akiknek az egészségi állapota rossz és esetleg elveszíthetik munkavégző képességüket.
- azoknak, akiknek kockázatos a munkája - például állandóan úton vannak és vezetnek -, mert a magánpénztár tagok fokozatosan elveszítik a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságot.

Érdemes megfontolni a maradást annak, akinek
- legalább 20 év szolgálati ideje van. És meglehetősen magas a nyugdíjpénztári felhalmozása ahhoz, hogy megérje maradni.
- Azoknak, akik után munkáltatójuk az átlagkereset másfél-kétszerese szerint fizetett járulékot és a pénztár is jól gazdálkodott pénzével.
- 5 millió forint vagy e felett érdemes gondolkodni a magánpénztárban való maradáson.

Ez azonban csak a megfontolásra érdemes szempontok része. Mindenkinek magának kell eldöntenie, lehetőleg a meglévő információk alapján való számolás után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sincs biztonságban: a saját emberüket is leváltják

Leváltják Kotán Attilát, a Magyar Államkincstár elnökét, akit még tavaly júniusban nevezett ki a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szervezet élére Matolcsy György miniszter. Tovább olvasom