Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Objektív felelősség és megemelt bírságok - mától élesben

Csütörtöktől nem csak figyelmeztető levelet, hanem bírságot is kapnak azok a gépkocsi üzembentartók, akiknek járműveivel szabálytalankodnak. Az új bírságolási rend szerint akár 300 ezer forint is lehet a büntetés bizonyos szabályszegéseknél.
Az objektív felelősség elve szerint, ha nem lehet megállapítani, ki vezette az autót a szabálytalankodás alatt, akkor a tulajdonosé a felelősség. Amennyiben nem ő szabálytalankodott, akkor nem elég arra hivatkozni, hogy egy hozzátartozó vezette az autót, hanem fuvarlevéllel, vagy menetlevéllel kell igazolni az autó átadását. A nyilatkozatban a tulajdonos és a használó adatait is fel kell tüntetni.

A prios lámpáért 100 ezer forint a büntetés.
A prios lámpáért 100 ezer forint a büntetés.


A megváltozott jogszabály szerint a súlyosság arányában 30 ezer és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki. A bírságok összegei jelentősen emelkedtek, száz százalékos sebességtúllépés esetén 300 ezer forintot kell fizetni, de már kisebb gyorshajtás után is minimum 30 ezer forintot fizet az autós. Piros lámpán való áthajtás esetén 100 ezer forint, de a sárga lámpánál is 50 ezer forint a bírság. A várakozási tilalom és a megállási tilalom megszegése esetén 30 ezer forint a büntetés. Ha a tilos jelzés ellenére az autós áthajt a vasúti átjárón, akkor 300 ezer forintot fizethet.

Az autópályákon a leálló sávban történő közlekedést 150 ezer forintos bírsággal sújtják, míg a megállást 100 ezer forinttal. A megváltozott jogszabályok jobban védik a természeti területeket is. Védett természeti területen való közlekedés esetén ugyanis 150 ezer, fokozottan védett területen pedig 300 ezer forint a bírság.

Letölthető pontrendszer
Már letölthető a rendőrség internetes oldaláról a közlekedési büntetőpontok rendszerét ismertető "Közlekedésbiztonsági kisokos", melyet a kormány a következő hetekben 3,2 millió családnak postán is eljuttat. A már az internetről is letölthető kisokosban szerepel, hogy milyen szabálytalanságért mennyi pont jár és hogy a pontok megszerzésének milyen következményei vannak.A www.police.hu internetes oldalról szerda délután óta letölthető dokumentum tájékoztatja az autósokat a közúti közlekedési előéleti pontrendszer részleteiről,arról, hogy miért mennyi büntetőpont jár.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. miracle 2008. május 05. 18:23
  „Értelmes egy hozzászólás...
  Levonom a következtetéseket belőle:
  1. Európában sehol nem büntetnek a sebességtúllépésért, hiszen ott nem "komcsi" zsebben kotorászó kormány van.
  2. Mindenkit megbüntetnek, azt is, aki 40-es tábla mellett 30-cal megy.

  Én a magam részéről remélem, hogy az élet más területein is ebbe az irányba lépnek. Én pl az összes TB-csalón visszamenőleg behajtanám kamatostul az egész tartozását, az adócsalókat simán kapásból letöltendő börtönbüntetésbe vágnám, mondjuk 1 milla, 1 év. Ezzel a hisztis, semmi sem jó, csaljunk mindenhol társasággal csak így lehet bánni. A magadfajták csak maguknak köszönhetik, hogy ilyen szabályok léteznek most már. Gázártámogatás, minimálbér, rokkantnyugdíj felülvizsgálat visszamnőleg 15 évre, hadd tojjon be, akinek oka van rá. Unom már, hogy rajtam meg 2-3 millió másik balekon élősködnek sokan.”
 • 76. Dr Kotász 2008. május 05. 16:47
  „Drakula!
  Hogy, miért jó ez az államnak?
  Csak azért, mert már elfogyott minden, amit pénzzé tehetnének, és most újfent a mi zsebünkben kotorásznak. Bevételeket teremteni nem tudnak...
  A komcsi - hagyományos, máról-holnapra élő proletár mentalitásával - soha sem tudott értéket teremteni a történelem folyamán. A másét elvenni, és azt nagy mellénnyel osztogatni, minden mozdíthatót eladni, lopni,kölcsönöket kunyerálni, koldulni - azt igen!!!”
 • 75. Lolka 2008. május 02. 21:28
  „A "nyakkendő" és "fólia" adó után már ezen nem is csodálkozom. Ennyi b@rom egy rakáson és a mi befizetett adóinkból élnek!Felháborító!”
 • 74. FREGOLI 2008. május 02. 20:07
  „BÜNTETNI? AZT A LEGKÖNNYEBB MEGTENNI! DE A FIZETÉST IS A BÜNTETÉS MÉRTÉKÉHEZ KELLENE IGAZÍTANI! TALÁN AKKOR IGAZSÁGOS IS LENNE! ÍGY NEM!
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/autopalya-birsag_tevedesbol/2056025/”
 • 73. Tudatlan 2008. május 02. 19:59
  „Okos tojás Miracle írta:
  "Remélem nincs jogsid."
  "Remélem neked sincs jogsid."
  "A magadfajtáknak (gondolom máskülönben nem fájna ennyire) köszönhetjük."
  "Csőlátásodat bizonyítja, hogy egy ilyen dologban sem tudsz elvonatkoztatni a GYF-től. (egyébként a jobboldalon feltétel ilyen ostobának lenni, mert mindig csak onnan hallani ilyen kirohanásokat?)."
  "Elfogyott az érv...?"

  Hát jó lenne, ha kifogynál ebből a sok "okosságból", amit írtál! Tényleg Pista bá vagy!”
 • 72. Kormorán 2008. május 02. 19:36
  „Vagy mire háromat számolok?”
 • 71. Tudatlan 2008. május 02. 19:35
  „Mire kellene érvelnem? Arra, hogy "fizetni akkor kell, ha megszeged azt a pontot", vagy arra, hogy "le van írva"?”
 • 70. miracle 2008. május 02. 19:27
  „Elfogyott az érv...?”
 • 69. Tudatlan 2008. május 02. 19:10
  „Miracle! Nem egy álcázott Pista bá vagy?”
 • 68. miracle 2008. május 02. 17:50
  „kötekedő
  Na látod. Fizetni akkor kell, ha megszeged azt a pontot. Le van benne írva, hogy mikor lehet átmenni a sárgán. Azért nem büntetnek.”
 • 67. Puccéran 2008. május 02. 13:27
  „Aki ezt a zéró toleranciát kitalálta, kb. Pista bával van egy szinten.
  Pista bá:
  http://www.youtube.com/watch?v=zjWoCVXd0Yc&mode=related&search”
 • 66. Drakula 2008. május 02. 13:11
  „A nagy teljesítményű autókkal terepjárókkal szálguldozók könnyen kifizetik a büntit, majd ugyanúgy szabálytalankodni fognak mint eddig. Az objektív felelősség az átlag emberek számára valóban csak pénzbehajtás lesz. Aki dolgozik az hibázhat, aki közlekedik, szintén hibázhat... ezeket a magas bírságokat max. leülni lehet. De miért jó ez az államnak?”
 • 65. kötekedő 2008. május 02. 10:49
  „Ugyebár ahhoz kellene egy kép vagy videó, amin látszik, hogy mikor váltott át a lámpa, mennyivel közlekedtem(persze csak ha nem léptem át a megengedett maximálisat) és hogy ennek tükrében vajon meg tudtam volna-e állni biztonságosan.”
 • 64. kötekedő 2008. május 02. 10:38
  „T miracle!
  9. §(4) c) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;
  ismétlem:
  ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;
  Erről beszéltem!!! Ezért fizetni?

  A viadukton meg nincsen leállósáv.”
 • 63. miracle 2008. május 02. 10:26
  „A magadfajtáknak (gondolom máskülönben nem fájna ennyire) köszönhetjük . Ha nem lett volna ennyi szabálytalankodó,akik ráadásul direkt rájátszottak a kiskapukra, nem lennének ilyen tételek sem.”
 • 62. jo bacsi 2008. május 02. 08:29
  „Megint a zsarolas tolti fel az orszag penztarcajat. Ezek az idetlenul magas idetlenek es idiotak altal megszabott buntetesek is csak jelei mennyire szarba van az orszag es evvel csak felgyorsitotta a lejjeb csuszast.
  Ezek a buntetesek soha nem fognak a kozkasszaba jutni es soha nem fogjak a gazdasagot elore segiteni es mivel sokkal-sokkal kevesebb lesz a vasarlo ero igy aztan sokan fogjak a munkajukat es a kis vallalkozasukat is elveszteni. Amen ratok es szogezzetek a koposotokat szorosabban.”
 • 61. pan.cser 2008. május 02. 08:19
  „Kedves Raptor! Akkor máris kezdheted "szarul" érezni magad, mert úgy lesz ahogy rémálmaidban előjön. Én rendkívül szabályosan szoktam közlekedni, de jól tudod, ha az általad emlegetett kategória nem, akkor a bőröd mentése érdekében azt csinálod amit az életösztönöd diktál! ha rendőr látja az esetet, legfeljebb a bíróságon tisztázhatod magad!”
 • 60. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 02. 07:52
  „Ebben az országban semmi nem változott. Továbbra is saláta törvényeket hoznak ("nyakkendő" adó, "fólia" adó). Akik beterjesztik saját fontosságukat és "tudásukat" hangsúlyozzák, akik elfogadják (képviselők) azt sem tudják, hogy mit szavaztak meg. A bürokratikus rendszert így lehet évtizedekig fenntartani az adófizetők pénzén. A Pannon puma lefelé rohan a lejtőn, ezért a pénzbeszedéseknek soha véget nem érő sorozata vár majd a jelen és a jövő nemzedékére.”
 • 59. Raptor 2008. május 02. 00:24
  „Engem csak akkor fog rettentesen frusztrálni ez a dolog, ha a most bevezett szigorítások nem Magyarországra fognak vonatkozni, hanem csak a magyarokra.

  Erős a gyanúm, hogy a rendőrök a külföldi szabálytalankodókkal továbbra sem fognak tudni mit kezdeni. Soha nem fogják tudni behajtani a bírságot egy külföldin, hiába papolnak mindenféle szir-szar schengeni, meg uniós behajtási módszerekről. Én úgy tudom, hogy külföldön addig nem megy sehová a szabálytalankodó, ameddig nem fizeti ki ott helyben az x-száz, vagy ezer eurós bírságát. Ha pedig régiónkat tekintjük, akkor a durva közlekedési kihágások elkövetői pont olyan külföldiek (főleg románok és bolgárok), akik pofátlan módon SEMMIBE vesznek minden írt és íratlan közlekedési szabályt. Szerintem Magyarországról odakinn az a hír járja, hogy itt azt csinálhatnak, amit akarnak, mert a magyar rendőr birka. Erről amúhy nem feltétlenül az az egyszerű közrendőr tehet, akit kivezényelnek szolgálatba. Bár azért kicsit többet is elvárhatnánk tőlük annál, hogy eltöltsenek 25 évet úgy, hogy vajmi keveset dolgoznak hivatástudatból és objektív gondolkodástól, majd szépen elmenjenek nyugdíjba és a továbbiakban azok tartsák el őket, akikért kéne szolgálniuk.

  Szerintem csak velünk, saját honfitársaikkal tudnak nagy emberek lenni, a 43-asra meg pl. ki sem merik tolni a képüket. Ez az igazság. Szeretnék látni egy hivatalos statisztikát (valósat, bár tudjuk, hogy olyan nem létezik), amelyből kitűnik, hogy mennyi célirányos ellenőrzés és külföldi bírságolás történt az elmúlt másfél évben itt a régióban. Eléggé kényes kérdés lenne szerintem.

  Naszóval. Nekem nincs ellenemre a szigorítás, de akkor rohadtul szarul fogom érezni magamat, ha csak engem reguláznának a szigorítások, a sok szemét patkány bolgár és román autó-nepper, meg kamionos meg továbbra is büntetlenül tovább csinálhatja majd a fesztivált oda-vissza menet útjainkon! Közben meg ott fognak röhögni rajtunk.”
 • 58. ifj. Nagy Gábor 2008. május 01. 23:55
  „Végigolvasva a hozzászólásokat miért van az az érzésem, hogy "az kiabál a legjobban, akinek a háza ég"...?”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai típusú önéletrajz, azaz CV

Az egész önéletrajz 1, maximum 2 oldal terjedelmű lehet, ez utóbbi csak akkor, ha már 20 éve a… Tovább olvasom