Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Okosabbak a férfiak a nőknél?

A férfiaknak átlagosan öt ponttal magasabb az IQ-juk, a gyengébb nem tagjai azonban jobban alkalmazkodnak.

Veszélyes vizekre merészkedett két brit pszichológus: férfiak és nők szellemi teljesítményét hasonlította össze szerte a világon.

A tudományos szempontból vitatható munka eredménye szerint a férfiak IQ-ja néhány százalékkal magasabb, a nők viszont jobb alkalmazkodó képességük és kitartásuk révén szellemi dolgozóként jobb eredményeket érnek el.

Az Ulster egyetem pszichológusa, Richard Lynn és a Manchester egyetem előadója, Dr. Paul Irwing a British Journal of Psychology szakfolyóiratban írta le véleményét, amelyet Daily Mail brit napilap nyomán a UPI hírügynökség is felkapott. A brit pszichológusok szellemi képességet mérő teszt-eredményeket gyűjtöttek be az egész világról, és 20 ezer egyetemi hallgató adatait összegezték. Eszerint a férfiak között gyakrabban fordulnak elő kimagasló IQ-értékek, ami részben megmagyarázza, hogy a sakk-nagymesterek, vagy a Nobel-díjas tudósok között miért van több férfi.

A két kutató úgy találta, hogy a férfiaknak átlagosan öt IQ-ponttal magasabb az intelligenciája, ráadásul a 155 IQ-pontnál nagyobb eredményt elérők közt 5,5 férfira jut csupán egyetlen nő.
Lynn szerint azonos IQ esetén a nők jobb eredményeket érnek el, mert másként használják az agyukat: tudatosabbak, jobban bírják a kitartó munkát.

Feketék és szegény országok

A bírálói által fajüldözőnek tekintett Richard Lynn eddig már többször kavart vihart kijelentéseivel, amikor az amerikai feketék és fehérek IQ-ját vetette össze, vagy amikor hatvan ország adatait elemezve kimutatta, hogy a nemzetek egy főre eső nemzeti jövedelme, azaz a GDP és az ország lakosságának átlagos IQ-ja között egyértelmű korreláció van.

Az igazi probléma Lynn ellenzői szerint az, hogy a gyermekek szellemi fejlődésének mérésére kitalált intelligencia hányados nem abszolút értékmérő, s a szellemi teljesítményt vizsgáló feladatgyűjtemények csak kultúrkörönként kalibrálva, csoporton belüli összehasonlításra használhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, esetleg szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt,… Tovább olvasom