Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Október 31-ig dolgozzák ki a menetrendet

Október 31-ig dolgozzák ki azt a menetrendet, amellyel biztosítani lehet a mentés és a betegszállítás szétválasztásának biztonságos átmenetét – közölte az Egészségügyi Minisztérium hétfőn, miután egyeztetést tartott a mentőszolgálat átalakításában szerepet vállaló legfontosabb szereplőkkel.
Az egyeztetésen részt vettek a tárca, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a Kórházszövetség, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete képviselői – olvasható a minisztérium sajtóirodája által kiadott közleményben.
A megbeszélésen jelen volt László Imre, a Szent Imre Kórház főigazgatója is, aki az egészségügyi miniszter felkérésére hétfőtől az átalakítással járó munkák koordinálását végzi.
„ A megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy a folyamatos konzultációval október 31-ig kidolgozzák azt a menetrendet, mellyel biztosítani lehet a mentés és a betegszállítás szétválasztásának biztonságos átmenetét” – közölte a szaktárca. A tájékoztatás szerint a résztvevők egyetértettek abban: az elválasztással a cél az, hogy az állami pénzek döntő részét a sürgősségi mentés fejlesztésére lehessen fordítani. „A betegszállítás működtetésében a civil és magánszervezeteknek a mainál nagyobb szerepet kell kapniuk, hiszen ezt a feladatot az államnál hatékonyabban képesek ellátni” – írta a minisztérium.
A közlemény szerint egyetértés volt abban is: biztosítani kell a lehetőséget a Kórházaknak arra, hogy saját mentőautóikat az OEP támogatásával betegszállításra is használhassák.
Az egészségügyi miniszter július 28-án elrendelte az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését. Molnár Lajos múlt kedden újságíróknak azt mondta, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) bizonyos feladatok megváltoznak ugyan, de ezek a sürgősségi mentés feladatkörét nem érintik. „Jobb lesz a mentés, hiszen több forrás marad ott, a létszámot ugyan csökkentjük, de a megtakarítás ott marad a mentőknél, ennek következtében jobb lesz a mentőellátás” – fogalmazott. A tárcavezető bejelentette: ősztől a tervek szerint a feleslegessé vált betegszállító kocsikat átadják a Kórházaknak, és az OEP finanszírozza majd ezt a fajta betegszállítást, ami megfelel az európai gyakorlatnak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc év a városért

„ Harminc év szóban és írásban a városért” címmel jelent meg dr. Nagy György, a… Tovább olvasom