Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Októberi voksolás négymilliárdból

Folytatás az 1. oldalról.

A személyi juttatásokat még annyira sem osztogatja bőkezűen az állam, mint tavasszal. A területi választási irodák vezetőinek – a megyei főjegyzőknek – 100 ezer, helyetteseiknek 50–50 ezer, további tagjainak 5–5 ezer forint jár. Ezek az akkori összegek felét teszik ki. A jegyzők díjazása is kevesebb.
Az ő juttatásuk a település lélekszámától függ: ezer lakosig 12 ezer, ötezerig 16 ezer, tízezerig 20 ezer, húszezerig 36 ezer, ötvenezerig 52 ezer, százezerig 60 ezer, afelett 80 ezer forint jár.
Ugyancsak alulfizetettnek tűnnek az ország több mint tízezer szavazókörének szavazatszámláló bizottsági tagjai. A minimum tizenöt órás vasárnapi munkára csupán 10 ezer forintot kapnak, ami hozzávetőlegesen nettó 400–500 forintos órabérnek felel meg.
Az önkormányzati és területfejlesztési miniszteri rendelet részletesen szabályozza azt is, hogy az egyes településeken mire mennyit költhetnek. Eszerint például hirdetményekre, tájékoztatókra szavazókörönként 1500, a szavazásnapi kiadásokra 6 ezer forint jut. A választói névjegyzék és az értesítő szelvények elkészítését választópolgáronként tizenöt forintból kellett megoldani, míg az értesítők, ajánlószelvények megküldését ötvenből.
(A cikkben szereplő valamennyi személyi juttatás bruttó összeg, azaz az adók és a járulékok levonása nélkül értendő.)

Még benyújtható kifogás

A kopogtatócédulát és az ajánlószelvényeket minden választópolgárnak meg kellett kapnia múlt péntekig. Ha valakit kihagytak a névjegyzékből, töröltek vagy tévesen vették fel rá, holnap (szerdán) délután négy óráig tehet kifogást a helyi választási irodában, azaz a helyi jegyzőnél. A héten még egy határidő jár le: a helyi választási bizottság választott tagjait és szükséges számban a póttagokat péntekig kell megválasztaniuk a képviselő-testületeknek. Jelöltet, illetőleg megyei listát ajánlani szeptember 8-án délután négy óráig lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc év a városért

„ Harminc év szóban és írásban a városért” címmel jelent meg dr. Nagy György, a… Tovább olvasom