Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Olaszliszkai lincselés másodfokon: megkezdődött a tárgyalás

Az elsőfokú bírósági ítélet ismertetésével kezdődött meg hétfőn a Debreceni ítélőtáblán az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalása, a nap folyamán ismertették az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményeket is.
A nagy érdeklődésre tekintettel a tárgyalást a táblabíróság épületének aulájában tartották rendkívüli biztonsági intézkedések közepette - számolt be a helyszínről az MTI tudósítója.

Az érdeklődők - többnyire debreceni joghallgatók - a repülőtereken megszokott biztonsági ellenőrzések után juthattak be a tárgyalás helyszínére. A megbilincselt vádlottakat vezetőszíjon kísérték a tárgyalóterembe, ahol jelen voltak a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Hortobágy kommandójának tagjai is.

Az iratismertetések után a vádat képviselő fellebbviteli főügyész fenntartotta korábbi bizonyítási indítványait, mint ahogy a vádlottak védői is. Ezekről az indítványokról később határoz a büntetőtanács.

A tárgyalás hétfő délután igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemények ismertetésével folytatódott. Meghallgatásukra azért volt szükség, mert a vádlottak családjában még 1994-ben történt egy hasonló baleset, amikor egy lányt halálos közúti baleset ért, elgázolták.

A védői kérdések elsősorban arra irányultak, hogy a vádlottak kóros indulat hatására követhették-e el a cselekményt, illetve fennállhatott-e az úgynevezett "rövidzárlati cselekmény" esete. Ennek azért van jelentősége, mert így esetlegesen felmerülhetne az erős felindulásban elkövetett emberölés lehetősége, amelyet a bírói gyakorlat és a törvény is enyhébb megítélésben részesít.

A szakértők - fenntartva korábbi véleményüket -, ezen lehetőségeket gyakorlatilag kizárták.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején, illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték, rugdosták.

Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A megyei bíróság május 29-én kihirdetett ítéletében a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre (azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra), a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte.

Az ügyészség továbbra is súlyosítást indítványoz, négy vádlott tekintetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, míg egy vádlott esetében a büntetésének a súlyosítását kérték. A védelem felmentésért, enyhítésért, illetve az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Debreceni ítélőtábla kedden a bűncselekmény helyszínén, Olaszliszkán kihelyezett tárgyalást tart. ítélethirdetés leghamarabb november 6-án várható.

Olvasóink írták

  • 2. ráérő 2009. október 26. 22:25
    „ezt a DM irta...Az ügyészség továbbra is súlyosítást indítványoz, négy vádlott tekintetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását......Ez pedig a tárgyaloteremben hangzott el:...Mind a vádlottak és védőik, mind a vádat képviselő ügyészség fellebbezett az ügyben,
    az ügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását, az ÖSSZES felnőtt korú vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta....Nagyon jol hangzik mondat vége,hát még ha a Biro is igy döntene....”
  • 1. Hmmm... 2009. október 26. 18:13
    „Fel nem foghato!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a mobilinternezők száma szeptemberben

A három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma szeptemberben 767 ezerre… Tovább olvasom