Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Olcsó kerti kerékkel fogná be a szelet

Folytatás az 1. oldalról.

Ami sok település önkormányzatánál egyelőre csak terv, azt egy csornai egyetemista megvalósította: családi házuk kertjében szélkerék termel energiát. Soós Krisztián szerint a szerkezet képes a szükséges energiával ellátni otthonukat, ahhoz azonban, hogy az ehhez szükséges munkákat elvégezze, hiányzik az anyagi forrás.
– A házi szélerőmű lényege, hogy ingyenes energiához jussunk, az általam elkészített típus megtermeli családi házunk szükségletét – mutatta be „találmányát” Soós Krisztián, aki a mosonmagyaróvári egyetem élelmiszer-ipari szakának hallgatója. – Sajnos a rákötés egye-

lőre várat magára, mert a pénzem elfogyott. Édesanyám egyedül nevel bennünket az öcsémmel, így anyagi lehetőségeim behatároltak.
Krisztián szerint a szélkerék elkészítése közel sem került annyiba, mint amekkora összegekről például az interneten lehet olvasni. Idén márciusban kezdte el az építést és augusztusra lett kész. A munkában édesanyja és öccse, Dániel, illetve szakkönyvek és az internet segítette. Mindenki által hozzáférhető anyagokat használt fel összeszerelése során. A szerkezet hat méter magas, ami azért fontos, mert erre a méretre még nem kell építési engedélyt kérni. A propeller átmérője négy méter, hasznos felülete húsz négyzetméter. Teljesítménye egyelőre 300 watt, de az építő szerint a maximális kimenőteljesítmény 600 watt. A mozgásenergiát egy nagy áttétel adja át a generátornak, ami egy szerkezettel termeli a 220 voltos, 50 herzes áramot.
„ Úgy készítettem el, hogy a szélkerék a szélerősségtől függetlenül is működhessen, azaz szereltem fel energiatároló rendszereket. Ha tehát nem fúj a szél, akkor is képes energiával ellátni a lakást.”
Ehhez azonban még körülbelül 150 ezer forintra lenne szükségem, ami hiányzik. Számításaim szerint a beruházás tizenegy hónap alatt megtérülne a mi családi házunk esetében.
Soós Krisztiánt egyébként a megújuló energiaforrások régóta érdeklik, a gimnáziumban is készített dolgozatot a témában. Leginkább azzal foglalkozik, hogyan lehet legolcsóbban legyártani a szerkezeteket. Már most készül műhelyében a prototípus egy újabb változata, mely méreteiben kisebb, teljesítményben nagyobb, mint az eredeti és sokkal olcsóbb, illetve az elkészítése is gyorsabb. A fiatalember azt is elárulta, hogy nagyon sok olyan megoldást alkalmazott, amit előtte eddig senki. Ahhoz azonban, hogy levédesse újításait, szintén nincs elegendő pénze. Úgy tervezi, hogy a jövőben ezen a területen dolgozik tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tünetmentessé tehető az allergia

Sopronban az Erzsébet-kórházban tartanak allergia-szakrendelést. Itt ki-ki megtudhatja, hogy milyen… Tovább olvasom