Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Olcsóbb lett a roaming

Az Unió rendelete szerint szeptember elejétől az európai mobilszolgáltatóknak ismét csökkenteniük kellett roamingtarifáikat: a három magyar szolgáltató mintegy tíz százalékkal mérsékelte a roamingköltségeket, így az Unió területén barangolva a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 61 forintba, a hívásindítás pedig maximum 127 forintba kerülhet – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).
A hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindítás pedig legfeljebb nettó 46 eurócentbe kerülhet percenként. Vagyis az EU-országokban tartózkodva a magyaroknak a hívásfogadásért az eddigi bruttó 71 helyett legfeljebb 61 forintot, míg az Unió területére irányuló hívásért 144 helyett 127 forintot kell fizetniük percenként.

Talán érdemes feleleveníteni, hogy 2007-ben az Európai Parlament három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa díjalakulásának menetrendjét. Tavaly nyáron, első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30, a hívásfogadás maximális kiskereskedelmi ára nettó 0,24, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40 százalékkal mérsékelte az Unión belül a roamingolás költségeit. Harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-ától további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak.

Szakértők szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a „beszédhívások" mellett az SMS-szolgáltatásra is, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai mobilpiacon ezen a területeken nem alakult ki árverseny. A magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan bruttó 87 forintba, nettó 30 eurócentbe került egy SMS küldése, szakértői álláspont szerint a kiskereskedelmi ár legfeljebb 11-15 eurócent között lehetne.

Méregdrága mobilnet?

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adat-roaming tarifája a legutolsó adatok szerint az Unióban megabite-onként átlagosan 3,6 euró volt, míg a magyar szolgáltatók jellemzőennettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1713 forintot számláztak ennyi adatért. A még feltörekvő szolgáltatás árát egyelőre nem kell szabályozni, ugyanakkor a hatóságok elvárják, hogy a tarifák csökkenjenek, és váljon átláthatóvá a számlázás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vonatbaleset Tompánál

Vonattal ütközött egy személyautó vasárnap, nem sokkal dél után a Bács-Kiskun megyei Tompánál. Az… Tovább olvasom