Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Olcsóbban telefonálhatunk külföldre

Az Európai Parlament roaming-szolgáltatásról szóló rendelete szombaton lép hatályba és hatására az elkövetkező három hónapban jelentősen, esetenként 40-60 százalékkal csökkennek majd az Unión belüli roaming-szolgáltatás díjai - jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság.    
 
Az Európai Parlament és a Tanács rendelete nyomán a jelenleg nehezen áttekinthető, esetenként a szomszédos országokban is nagyon különböző és indokolatlanul magas roamingárak átláthatóak és a jelenleginél lényegesen alacsonyabbak lesznek. A rendelet szerint az uniós szolgáltatóknak minden ügyfelüknek fel kell kínálniuk az úgynevezett Eurotarifát, de természetesen tehetnek a rendeletben foglaltnál is kedvezőbb ajánlatot.

Az Eurotarifa szerint az Unióban roamingoláskor a hívásfogadás díja legfeljebb nettó 24 Eurocent – 250 Ft-os euró/forint árfolyammal számolva legfeljebb bruttó 72 Ft lehet. Az Unióban barangolva a hívás (haza vagy máshová az Unió területén belül) legfeljebb nettó 49 eurócentbe kerülhet, azaz nem lehet drágább bruttó 147 Ft-nál. Az Eurotarifa szerinti díjakat 2008. augusztus 30-án 2-2 centtel, 2009. augusztus 30-án pedig további 3-3 centtel csökkenteni kell.

Augusztusra várható

A szolgáltatóknak egy hónapon belül minden ügyfélnek személyes ajánlatot kell tenniük. Amennyiben az ügyfél az abban foglaltakat elfogadja, akkor a szolgáltatónak az új roamingtarifákat egy hónapon belül aktiválnia kell – így jó esetben már augusztusban is olcsóbban lehet majd roamingolni az Unióban, mint most.

Amennyiben az ügyfél nem reagál a szolgáltatói ajánlatra, akkor a rendelet kihirdetése után 3 hónappal – azaz szeptember végén – automatikusan „átkerül" az Eurotarifába. Elképzelhető azonban az is, hogy valakinek már most jobb roamingtarifái vannak, mint amilyeneket a rendelet előír. Ebben az esetben ő az ajánlat megküldése után természetesen jelezheti majd a szolgáltatónak, hogy nem kéri az új árakat – és akkor maradnak a jelenlegi díjak. A szolgáltatók a rendelet végrehajtása során a tarifaváltásért nem számíthatnak fel külön díjat.

Csak az Unión belül

A rendelet a 27 tagú Európai Unió valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik – de nem érinti az Unión kívüli roamingolás költségeit, azaz nem vonatkozik például arra az esetre, amikor egy magyar előfizető Horvátországban, Szerbiában, Ukrajnában, vagy valamely Európán kívüli országban használja a telefonját. A rendelet nem szabályozza az SMS és MMS díjakat, de az NHH, miként a többi uniós hatóság is, ezek árának alakulását is figyelni fogja.

Roamingolásnál, azaz amikor a hazai mobilt külföldön használjuk, fizetni kell a hívásfogadásért. Ennek az az oka, hogy a hívó fél – aki nem feltétlenül tudja, hogy a hívott külföldön tartózkodik – csak a „hazai" díjat fizeti, míg a többletköltségeket a hívott fél állja, amennyiben fogadja a hívást.

Amennyiben külföldről hívunk egy hazai számot és a hívott itthon tartózkodik, akkor csak a híváskezdeményezés roamingdíját kell kifizetni (a hívó félnek), de ha a hívott fél is külföldön van, akkor a hívásfogadásért neki is fizetnie kell.

Forrás:Fn.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom