Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Olvasósarok - Táplálékok, kockázatok

Milyen kockázatai vannak az állati eredetű termékek fogyasztásának? Lehetnek-e veszélyes kórokozók a húskészítményekben? Okozhat-e rákbetegséget a tejfogyasztás? Kell-e félnünk a madárinfluenzától? Melyek az egészségügyileg megbízható élelmiszerek?
Ilyen s hasonló kérdésekre ad választ Tóth Gábor Beteg táplálékaink című, nemrég megjelent kötete; alcíme: A szalmonellától a madárinfluenzáig – és azon túl. Okleveles élelmiszer-ipari mérnök a szerző, szakterülete az élelmiszer-, s táplálkozástudomány. Az ilyen szakértőkkel kapcsolatban olykor kételyek merülnek föl, hihetők-e az általuk leírtak/elmondottak, hisz nem tudni, mennyire elkötelezettek az élelmiszer-ipari érdekek iránt. Tóth Gábor több, mint félezer oldalas kötetét olvasva azonban, úgy tűnik, megnyugodhatunk. Egyébként nem csak az említett – a borítólapra kitett, kissé túlontúl szokványosnak tűnő – kérdésekre ad választ a kötet, belemegy a mindennapjaink táplálkozását érintő részletkérdésekbe és az átfogó, a táplálkozásterületen jóval túlmutató, ám az abból szervesen következő, szemléletben is globális témákba is. Még üzemi konyhán élő táplálkozásszkeptikusoknak is nagyon ajánlható a könyv – élvezetes megfigyelni, miképp jut el – például – a toxintermelő baktériumoktól az élet céljáig.

Eloszlatja az olyan tévhiteket, melyek szerint a mangalica húsa minden körülmények között egészségesebb, mint a később létrehozott kultúrfajtáké (csak akkor igaz ez, ha az állatot speciális, megfelelő telítetlenzsírsav-arányú étrenden tartják – s ekkor a többi sertésfajta esetében is pozitív elmozdulás tapasztalható. Az elterjedt hiedelem onnan származik: a mangalicát általában természetközeli módon tartják, és e tartásmód eleve egészségesebb táplálékot biztosít számára, mint a nagyüzemi). Még számtalan ilyen megállapítás olvasható a könyvben, mely „helyreteszi" a felületes médiumok által töredékesen adagolt, hiedelmekkel átszőtt fél-ismeretanyagait – ám messze nem hisztériakeltési célból, hanem csak azért, hogy az olvasó megtudhassa, mi miért van. S még mielőtt az a benyomás keletkezne, voltaképp semmit sem szabad megenni, alternatívákat is kínál.

(Tóth Gábor: Beteg táplálékaink. Pilis-Vet Kiadó, 2006)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az évfordulót?

Tovább olvasom