Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ombudsman: alkotmányellenes lehet a szabálysértési törvény fiatalokat érintő része

Az alapvető jogok biztosa szerint az alaptörvénnyel és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely a fiatalkorúak esetében lehetővé teszi az elzárás, illetve a szabálysértési őrizet elrendelését; Szabó Máté, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.
Az ombudsmani hivatal vasárnap, az MTI-nek megküldött közleményében emlékeztet arra, hogy Szabó Máté korábbi felhívásai ellenére az április 15-étől hatályos új szabálysértési törvény is megtartotta a fiatalokat érintő lehetőségeket. Mint írták, ezért az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybíróságtól kérte a törvény egyes szabályainak felülvizsgálatát.

A közleményben a hivatal felidézte Szabó Máté indítványának előzményeit, ezek között azt, hogy az Országgyűlés még 2010 augusztusában törölte a szabálysértési törvényből azokat a passzusokat, amelyek fiatalkorúak esetében tiltották az elzárás kiszabását.

Az ombudsman három hónappal később, novemberben azt állapította meg, hogy a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez, valamint személyes szabadsághoz való jogával ellentétes a szabálysértési törvény rendelkezése, amely megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, sőt azt is megengedi, hogy a rájuk kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák.

A biztos ekkor a visszásság orvoslására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, aki arról tájékoztatta őt, hogy a jogalkalmazás különben eszköztelen volna a fiatalkorú elkövetőkkel szemben, az elzárás pedig a fiatalok személyiségének pozitív formálásához járul hozzá. E választ az ombudsman nem fogadta el, a belügyminiszter ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az új szabálysértési törvény megalkotásakor a szaktárca az intézkedések tapasztalatainak figyelembe vételével átgondolja a fiatalkorúak elzárására és az őrizetbe vételre vonatkozó szabályokat.

Az idén április 15-étől, tehát most vasárnaptól hatályos új szabálysértési törvény azonban – az ombudsmani aggályok ellenére – továbbra is fenntartja a fiatalkorúak esetében az elzárás és a pénzbüntetés elzárásra változtatásának, valamint a szabálysértési őrizet elrendelésének lehetőségét is.

Mint írták, a helyzet ellentmondásosságát szemlélteti, hogy míg közérdekű munkára csak 16 év felettieket lehet ítélni, addig egy 14 év feletti gyermekkel szemben minden további nélkül elzárás szabható ki. Mivel a visszás helyzet megoldására a jogalkotó nem tett lépéseket, a biztos kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál mind a régi, mind az új szabálysértési törvény kifogásolt szabályainak felülvizsgálatát - írták.

Szabó Máté indítványában részletesen kifejti, hogy a törvényalkotó által bevezetett és az új szabálysértési törvényben is fenntartott koncepció nem egyeztethető össze sem az alaptörvénynek a gyermekek jogai védelméről szóló rendelkezéseivel, sem pedig Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a Gyermekjogi Egyezmény több cikkét.

Az ombudsman ismételten felhívta a figyelmet, hogy a 18 évnél fiatalabb személyek szabálysértési eljárásában a rövid időtartamú szabadságelvonás alkalmazása szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az érintett alapjogait.

Az alapvető jogok biztosa azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a szabálysértést elkövető fiatalkorúakkal szembeni szabadságelvonás lehetőségét tartalmazó rendelkezéseket.

A biztos egyúttal jelezte, hogy önmagában a megsemmisítés nem orvosolná teljes körűen a létező visszásságot, ahhoz szükséges lenne a törvény megfelelő kiegészítése is. Ezért annak megállapítását is kérte, hogy nemzetközi szerződésbe ütköző jogi helyzet keletkezett, mert az Országgyűlés a szabálysértési törvényben elmulasztotta azoknak a mentesülési szabályoknak a megalkotását, amelyek érvényre juttatnák a kiskorúak védelmét fokozottan garantáló Gyermekjogi Egyezmény alapelveit - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. Mozimasiniszta 2012. április 16. 21:14
  „Ha nem lehet lekeverni egy pofont a szülőnek ! a tanárnak ! lophatnak a boltokban brahiból vagy komolyan , randalírozhatnak utcán-buszon vagy ahol kedvük tartja, és : na-na ne-már !
  az össz fegyelmezési lehetőség ? kedves balihoho , szálljon rád mindaz amit a "libériásan nevelt" eljövendő nemzedék képes lesz elkövetni ! és majd mehetsz sírni az
  ombudsmanóhoz, ha kirabolnak , megvernek fényes nappal az utcán !”
 • 5. balihoho 2012. április 16. 12:02
  „Itt az újabb, erőfölénnyel alkotott szabálysértési törvény, mely jellemzően köp a személyiségi jogokra. Az ilyen ügyek könnyebb átvitele miatt szűkítették, az ombudsmani eljárási lehetőséget. Majd ezt az ombudsmant is eltávolítják, és máris szabad a pálya. Csak a Fidesz!”
 • 4. Emberségetavilágnak 2012. április 16. 06:27
  „3. bambinaXX 2012.04.16. 04:14
  Azok, akik nálad jártak, többször is, azok hátszéllel mentek.
  Az a probléma, hogy a büntethetetlen kis, vagy gyermekkorút tolják dózerként maguk előtt, a felelősségrevonás megkerülésére.
  Évekkel ezelőtt történt, vett a polgár egy tanyát, hogy ott gazdálkodásba kezdjen. Bemutatkozott a környéken, megismerte a szomszédait. Egyik nap azt látja, hogy a szomszéd tanyáját négy kigyúrt torony pakolja kifelé, előkapta a telefont és fényképezni kezdett. Telefonált a hatóságnak, közben a naccsalád elautózott, de később visszamentek. Polgártárs ezt látva átment a másik szomszédhoz, az tudta, kit kell ilyenkor hívni. Meglátta a Fosztogatásra Született a nyüzsgést, elhúztak onnan. A Tulaj is hazaért közben, a fotók segítségével a gépkocsi rendszáma alapján beazonosították a "jólismert" famíliát, azok, mint addig is, mindig, a 7-9 éves szutykokra verték a balhét. Ismerősömet, aki a fotókat a hatóság rendelkezésére bocsátotta, megfenyegették: ha ugrál, rosszul jár. Örül, hogy nincs fegyvere, nem is akar, mert szemrebbenés nélkül beléjük eresztene egy egész tárat.
  Nem hiszem, hogy ennél a népségnél (de szerintem másnál se) a pofozkodás nevelési eszköz lehetne.
  Tapasztalatból tudom, hogy ha nem utasít, parancsol, hanem kér az ember, akkor hegyeket lehet elhordatni.”
 • 3. bambinaXX 2012. április 16. 04:14
  „2. OK, akkor menjen hozzád lopni az összes. nálunk már voltak többször. még csak enyjebenyjét sem kaptak..
  egy q...vanagy atyai pofon kellene, hogy elmenjen a kedve!”
 • 2. tucat 2012. április 15. 18:56
  „A szabálysértési (t)örvény kifogásolt passzusai nemcsak az alkotmányt és a Magyarország által is aláírt nemzetközi megállapodásokat sértik, hanem súlyos károk okozására is alkalmasak, és nemcsak a szabálysértést elkövető kiskorúak, hanem az egész tárdadalom számára - ezt nem magyarázom, mert aki nem érti, annak felesleges, nyilván nem akarja érteni, ütni, szúrni, vágni, megtorolni akar. De ne felejtsük el, hogy nem súlyos bűncselekmények elkövetőiről, hanem a közterületeinken, vagy nyilvánosan látogatható helyeken fegyelmezetlenkedőkről, pl. csokitolvajokról van szó, akik többnyire nem is az édesség, hanem az izgalom és/vagy a haverok, mint preferencia-csoport előtti, bizonyítás iránti vágyukat (na, figyu, én meg merem csinálni, én is vagyok vaki köztetek!) élik ki az efféle balhékban, esetenként a lázadás motívumaival keverve, de ezek, a súlyukat tekintve, jóval közelebb állnak a csínytevéshez, mint a potenciálisan bűnözői magatartáshoz, amely felé éppen a megtorlás jellegű intézkedések terelhetik őket, egyszerre több irányból is. A kis súlyú, többnyire "brahiból" elkövetett szabálysértések megelőzésének és és elintézésének nem lehet ez a módja, főleg nem a kialakulatlan személyiségű kiskorúak esetében.
  Sejtem, hogy a hozzászólók sietve felajánlják, hogy nosza, vonuljak csak az édi tinikkel együtt a fogdába, és szeretettel magyarázzam el nekik, mi helyes, mi nem. Rendben, ha a szabályok lehetővé teszik, örömmel megpróbálom. A legjobb azonban az lenne, ha a srácok se oda kerülnének. Egyszerűen nem oda valók - egyelőre.”
 • 1. Jozsoci 2012. április 15. 18:48
  „Az "érintettek alapjogai", hogy lopjanak, raboljanak büntetlenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogatás miatt kapott lángra a gyümölcsös

Tizenöt hektáron égett egy bozótos, gazos, gyümölcsös terület Őrbottyán és Csomád között vasárnap dél körül, valószínűleg gyújtogatás állhat a háttérben. Tovább olvasom