Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ombudsman: nem véleménnyilvánítás a melegek megdobálása

Nem tartozik a szabad véleményszabadság körébe a tojással, kövekkel és más tárgyakkal való dobálózás, amelyet a melegfelvonulás ellen tüntetők folytattak az ombudsman szerint.
Az állampolgári jogok biztosa megállapította: a rendőrség megfelelően biztosította a rendezvényt. Az ombudsman szerint minden politikusnak fel kellene szólalni a kirekesztés ellen, hogy elszigeteljék a hasonló erőszakos magatartást.

Elfogadhatatlannak, bűncselekménynek, és nem a véleményszabadság körébe tartozónak tartja az állampolgári jogok biztosa a rendőrök és a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását. Szabó Máté közölte: munkatársai szombati felvonulás helyszínein vizsgálódtak, és megállapították, a rendőrség megfelelő eszközökkel és módon biztosította a rendezvényeket, és jogállami eszközökkel nem lát lehetőséget ennél hatékonyabb védelemre.

A tojásokat, köveket, Molotov-koktélokat, a testi épségre is veszélyes más tárgyakat dobáló személyek magatartása, a biztos szerint nem tartozik a békés gyülekezéshez való jog, vagy a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe. A Hősök terén a be nem jelentett demonstráció feloszlatása így jogszerű volt, mert az egyértelműen elvesztette békés jellegét.

Ombudsman: nem véleménnyilvánítás a melegek megdobálása. Fotó: Schmidt Andrea
Az ombudsman szerint  nem véleménnyilvánítás a melegek megdobálása.
Fotó: Schmidt Andrea

Az alapvető jogokat nem csak a hatóságoknak, hanem minden állampolgárnak tiszteletben kell tartania, és az nem szolgálja a társadalmi békét, ha úgy próbálják véleményüket hangoztatni és kinyilvánítani, hogy az más csoportok meggyőződését sérti - mondta Szabó Máté.

A biztos szerint ha a politikai élet alakítói elkötelezettek az Alkotmány alapértékei mellett, és következetesen megnyilvánulnak a kirekesztő nézetekkel szemben, akkor ezzel támogatják és védelmet nyújtanak minden megsértett csoportnak, és "ilyen környezetben a gyűlölet, a megvetés és az ellenérzés hangjai elszigetelődnek, jelentéktelenné válnak és nem képesek jogsérelmet okozni" - mondta.

A biztos egyúttal bejelentette, hogy tovább folytatja vizsgálatát, mivel az egymással versengő rendezvényekre vonatkozó szabályozás hiánya a gyülekezéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozhat.

A gyülekezési jog biztosításával kapcsolatos rendőrségi intézkedések megítélése során kizárólag alapjogi és rendőrszakmai szempontok vehetőek figyelembe, ezért arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg e szakmai szempontok maradéktalanul érvényesülnek, indokolatlan a rendőrség tevékenységének politikai jellegű értékelése, mert az akár egyfajta politikai megfelelési kényszerhez is vezethet.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. kulfoldon-elo 2008. július 08. 12:06
  „53/fofinho
  A te hozzaszolasod volt eddig a legjobban osszeszedett es a legertelmesebb. Ez a par sor teljesen osszefoglalja az egesznek a lenyeget.”
 • 58. kulfoldon-elo 2008. július 08. 12:02
  „55/hell! Te ennyire nem erted, vagy csak csinalod? Nem azzal van a problema, hogy neven nevezik a kisebbseget, hanem amilyen modon- es amilyen jelzokkel teszik. A "hulye" szot is lehet tobbfele keppen mondani, viccesen vagy bantoan. Ugye te sem hiszed komolyan, hogy az Andrassy uton a "mocskos buzik" kiabalas csak vicces es kedveskedo szolitgatas volt?!”
 • 57. félelemésrettegés 2008. július 08. 11:32
  „meg szaladsz a morvai krisztina szoknyája alá :)”
 • 56. félelemésrettegés 2008. július 08. 11:30
  „54. hozzászólás mo 2008.07.08 10:36

  jajj, de félelmetes vagy :) aztán meg ha kapsz két pofont, sírsz :)”
 • 55. hell 2008. július 08. 10:49
  „fofinho!
  Mert akire mondják ,hogy zsidó és zsidó akire,hogy cigány és cigány akire ,hogy buzi és valóban az miért kellene büntetni??
  Ha valaki azt mondja rád ,hogy magyar és magyar vagy akkor is gyűlöletet kelt??
  Ennyire ne legyél elvakult!
  Néven kell nevezni azt ami vagy aki!
  Ha Magyarcsanádon a románok cigányt mondanak ,a cigányok magyaroznak, a tótok románoznak ,a magyarok románoznak ,akkor mindenkit le kell csukni !
  Ugye??
  Mert nevén nevezi amit meg kell nevezni.

  És még annyit, hogy ha a jelenkori magyarországon a törvények és alkalmazásuk mindenkire egyformán érvényesek lennének, akkor rend lenne.De itt az egyenlőek közt is vannak egyenlőbbek.
  És erről nem a kisemberek tehetnek. Fejétől bűzlik a hal minden szinten!!!!!!!!!!”
 • 54. mo 2008. július 08. 10:36
  „52-es külföldre menekült senkiházi büdös bunkó!
  Szerintem az ilyen fattyúkat kellene megsemmisíteni akik elmenekülnek.
  Én itt leszek kisköcsi öcsi! És várlak !
  Majd keress meg ha sikerült kijárnod az iskolát!
  Remélhetőleg sikerül ha van elég pénzed és letudod fizetni a tanáraidat patkány!
  Ne írj nem válaszolok!”
 • 53. fofinho 2008. július 08. 10:24
  „Végre a politikusuk is rádöbbentek, hogy ez az állapot nem tartható. Milyen jogon terrorizálják, és bántalmazzák súlyosan hazánk állampolgárait olyanok, akik inkább a bűnözés mint a szabad vélemény nyilvánítás eszközeivel gondolják, hogy hangot adnak véleményüknek. Most már itt az ideje, hogy a primitív, brutális valóban deviáns magatartást ítéljük el a melegek helyett. Nem a melegek dobáltak vegyszeres tojással, a köztulajdont képező tárgyakkal, a Hősök terén lévő burkolat megbontásával kövekkel, hanem a radikális agresszív szélsőjobboldali huligánok. Itt az ideje, hogy végre az ilyen túlkapások ne csak törvényileg, hanem társadalmilag is totális elítélés és elutasítás alá kerüljenek. Igen is lehessen valaki akár több évig tartó szabadságvesztéssel büntetni, ha buzizik, zsidózik v. cigányozik. Itt az ideje, hogy ha szigorú szabályokkal is de rendet tegyünk az egyre inkább eluralkodó anarchiában. A melegek csak jogaikért, és társadalmi elismerésükért demonstráltak békésen, és eszükbe sem jutott, hogy a Hősök terén lévő díszburkolat megbontásával adjanak hangot véleményüknek. Rengeteg kár okoztak ezzel a szélsőségesek az országnak mind anyagi mind erkölcsi tekintetben. Szégyenteljes, hogy ahelyett hogy példát vennénk róluk, hogy igen is a meleg közösség összefog egy jobb jövő érdekében, addig az úgy mond többség, csak panaszkodik és nem tesz semmit. Itt az idő egy össztársadalmi összefogás keretein belül minden az emberi és társadalmi jogokat sértő magatartás elutasítására, és szigorú büntetésére. Időszerű lenne a jogalkotóknak egy olyan törvényen gondolkodni, mely védi és szigorú büntetéssel ellensúlyozza a kisebbségek elleni törvénysértő megmozdulásokat.”
 • 52. kulfoldon-elo 2008. július 08. 08:47
  „51.nek. Tanulni jottem ki es azt tanulom, hogyan lehet majd torvenyesen megsemmisiteni az ilyen fergeket, mint te mo!”
 • 51. mo 2008. július 08. 08:13
  „miért mentél ki Londonba???
  Azért mert egy rohadt állat vagy, és nem mertél itthon szembenézni a semmivel.És ne ugass onnan mit kellene itthon tenni,már nem ide tartozol. Kis hazaáruló!”
 • 50. kulfoldon-elo 2008. július 08. 05:27
  „Le kellene mar szallni a magas lorol. Nem veszitek eszre, hogy otthon nem mukodik semmi rendesen?! Mindenki elhuz mellettunk a p.csaba, de a gogos, felsobbrendu magyar meg mindig annyira "primitiv", hogy buszken veri a mellet, es jon itt a buzikkal, meg erkolcsokkel, meg keresztenyseggel, meg hazafiassaggal, csak kozben sullyed bele a sz.rba. Nem kell itt a sajat tehetetlensegetekkel masokat hibaztatni, bunbakot keresni. Hidd el, egy gazdasag nem az erkolcson, es meg csak nem is a buzikon mulik. Ezt kellene mar belatni ti buszke magyarok. Es ha jol menne a szekeretek, akkor nagyivben leszrnatok a buzikat es minden olyan kifogasokat, amivel tul sokat torodtok feleslegesen.”
 • 49. kulfoldon-elo 2008. július 08. 05:08
  „Es tudjatok meg mi az erdekes? Itt Londonban mindenfele ember van, ez egy igazi mix hely, mindenhonnan a vilagbol. Ha valahol lehetne a kulsosegek vagy a massag miatt balhezni, akkor ez az a hely. De meg sincs balhe! Idejonnek rengetegen kelet eu-bol (magyarok, lengyelek, szlovakok), ahol hasonkeppen ostoban gondolkodnak, mint otthon. Egy kettorol ordit az agresszio, hogy idegengyulolo, vagy egy homofob marha, de itt meg sem mer szolalni. Kussban van, mert tudja, ha megteszi oriasit sziv. Itt mindenkit vedenek a torvenyek, es kokemenyen be is tartjak az emberek, es be is tartatja a hatosag. Igy kell ezt csinalni.”
 • 48. kulfoldon-elo 2008. július 08. 04:58
  „Ja, hogy nem kertek a demokraciabol? Nektek diktatura valo! Amikor az uniora szavaztatok, akkor bizony felkeszuletlenul tettetek. Utana kellett volna nezni egy kicsit. Az unio nem csak arrol szol, hogy sok penz, szep hazak, szep kocsik, tomott uzletek, csillogas villogas. Abban vannak emberi eletek is, ilyenek es olyanok is. Feherek, feketek, heterok, melegek, kekszemuek, barnak. Toleransaknak gondoljatok magatokat, de azert mindenfele megkoteseitek vannak azokkal szemben, akikkel ugy gondoljatok, hogy elfogadoak vagytok. Ez nem igy mukodik. Elobb a fejekben kellene rendet tenni. Szegyen, ahogy otthon sokak gondolkodnak.”
 • 47. lacikám 2008. július 07. 22:53
  „nem, ez még a hozzád hasonló nyiszlett buta kis nácicsökevényeknek is kijár”
 • 46. DBLaci 2008. július 07. 22:25
  „Hehe marhajó volt. Kár, hogy jövőre már nem lesz, annyit röhögtem a buzikon, ahogy kerülgették a tojást. Vicces volt :D

  Ez a véleményem. Baj, hogy kinyilvánítottam? :D”
 • 45. Tök mindegy, h ki... 2008. július 07. 22:23
  „Tolerancia?
  Európa?
  Magyarország?
  2008?”
 • 44. szkíta 2008. július 07. 22:13
  „Most jöttem vissza Székelyföldről, sajnos csak 8 napig,hogy kicsit elfelejtsem ezt az állatkertet,amit a kormány hozott létre.Úgy látom a helyzet egyre súlyosabb, a tűzzel játszanak,de lehet,hogy pont ez a cél.”
 • 43. ramsar 2008. július 07. 21:33
  „Az egyik legjobb barátom meleg. Mindketten egyetértünk abban, hogy nem kellene az utcára vinni a melegséget, provokálni a konzervatívokat. Éljék szépen az életüket, és nincs probléma. Persze miután hosszú ideig el voltak nyomva, sokan szükségét érzik, hogy csakazértis utcára menjenek. Meg persze nyilván vannak, akik csak balhé kedvéért. Ettől függetlenül én fölöslegesnek tartom, de ha ehhez van kedvük tegyék. Akit pedig zavar, az 2 órára ne menjen ki a lakásból, vagy menjen el kis családjával kirándulni, és kész. De hogy vajon miért jó dobálni őket, trágárságokat ordibálni? Néhány fórumon panaszkodnak, hogyan magyarázzák meg a gyereknek, hogy 2 bácsi csókolódzik az utcán. Azután kimegy a tüntesére, fogja a 3 éves gyereket, a nyakába veszi, és közben kiabál, hogy "mocskos buzik!" Én még soha életemben nem láttam 2 pasit csókolozni az utcán, de hogy meg kell magyarázni majdan a kissrácnak, hogy miért kiabálta a fenti mondatot - az biztos. Sokkal többet árt a gyereknek azza, hogy bevsizi egy ilyen ellentüntetésbe, mint az, hogy 10-20-50 év múlva - amikor majd nem vernének agyon 2 férfit, ha a nyílt utcán csókolóznának -, akkor meg kellene magyarázni a gyereknek, hogy mit csinálnak. de nyilván nem is ez a lényeg a többségnél, hanem az, hogy volt 1 jó kis muri, ahol lehetett másokat dobálni, rendőröket ütni, és csúnya szavakat kiabálni. Na, ezen drága, bátor, toleráns mintapolgárokkal kellene kifizetettni a költségeket, nem a melegekkel...”
 • 42. klj_54 2008. július 07. 20:20
  „Elolvasva az eddigi hozzászólásokat, azt hiszem, hogy Dr. Ónodi Saroltának sok dolga lenne némely hozzászólóval. Csak sajnos a zárt osztály kapacitása szűkös:(”
 • 41. hánynom kell a náciktól 2008. július 07. 18:31
  „Cc

  Reménykedem, hogy téged is hamarosan megdobálnak a fenti képen is látható "tojásokkal", hogy legyen némi fogalmad a veszélyről.”
 • 40. hánynom kell a náciktól 2008. július 07. 18:28
  „Cc

  A molotovkoktélt, az utcakövet és a fizikai bántalmazást relativizálod tojássá?

  A tojásdobálás is a büdös tahók szórakozása, akik képtelenek saját magukkal és a nyomorult semmit sem érő életükkel szembenézni.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs fennakadás a családtámogatások folyosításában

Minden érintett bankszámlájára megérkezett már az esedékes családtámogatás és azok, akik postai úton… Tovább olvasom