Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ombudsmanok a rasszizmus ellen

Elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a nyilvánosság előtt is a rasszista megnyilvánulásokat - áll az ombudsmanok közös nyilatkozatában.
Elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a nyilvánosság előtt is a rasszista megnyilvánulásokat - áll Kállai Ernő, Péterfalvi Attila és Szabó Máté ombudsmanok közös nyilatkozatában, amelyet hétfőn, az Emberi Jogok Napján adtak ki. A rasszizmus elleni fellépést annak kapcsán sürgetik, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom múlt heti közleményében úgy fogalmazott: "a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét". A Magyar Gárda pedig felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön vasárnap délután, ahol a "cigánybűnözés" ellen tiltakoztak.

A nyilatkozat szerint a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megdöbbenéssel tapasztalja, hogy Magyarországon az elmúlt időben egyre inkább felerősödtek a különböző kisebbségi közösségek, elsősorban a cigányság elleni rasszista megnyilvánulások. Az ombudsmanok szerint az ismert mozgalom alelnökének megközelítése sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, és amikor a bűnözés terjedésének genetikai vetületére figyelmeztet, akkor olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

Egy emberi jogokat tiszteletben tartó, nyitott európai társadalomban nem engedhető meg és nem fogadható el, hogy egy magát politikailag legitimnek tekintő mozgalom vezetője ilyen tartalmú nyilatkozatot tegyen. Egy másik, az előzővel szövetséges szervezet pedig a "cigánybűnözés" ellen szervezett tüntetést - áll a nyilatkozatban. Az országgyűlési biztosok szerint ezért elérkezett az idő, hogy a magyar társadalom felelősségteljesen gondolkodó tagjai, különösen a választott vezetők, közjogi méltóságok megszólaljanak és elítéljék a rasszista megnyilvánulásokat.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Jani16 2007. december 12. 21:14
  „A miniszterek is olyanok mint a cigányok! Lopnak, csalnak, hazudnak és szétb.....-ák az országot! Mi a különbség közöttük? Az Orbán is közéjük való, csak éppen villában lakik.”
 • 24. mz/x 2007. december 11. 17:01
  „Ésszel a védőbeszédekkel, mert baj lesz ...nemrég már a hatóságra is láncfűrésszel támadtak, miközben fatolvajláson kapták őket!!!!!!!!!!!!
  Le kellett lőni, hogy ne gyilkoljon, mert nem lophatott fát!!!!!!!”
 • 23. Kolompár Rómeó 2007. december 11. 09:11
  „Kívánom a mélyen tisztelt ombuccmanoknak, hogy a körülöttük lakó szerencsétlen mélyszegények fényes nappal pakolják ki a lakásukat, de közben annak örüljenek, hogy nem csapják agyon őket. Ezek életükben nem láttak cigányt! És most bocsánatot kérek az 5% kiváló cigánytól. A 95% viszont csak csak egy fekély a társadalomra, a költségvetésre nézve.

  Havi pármillás fizetésért a Rózsadombról én is védenék mindenkit és mindent. Úgy, hogy fogalmam nincs az egészről, vagy ha van is, akkor sem érint.

  A Hunyadi téren azért nem tudják lebontani az egyetlen megmaradt putrit (ami tegnap részben kigyulladt), mert az önkényes lakásfoglalóknak igényeik vannak, nekik a belvárosban kell cserelakás. Azt a jó mocsok ... azt nekik! Én meggebedek, hogy adózott fövedelmemből (a bérköltségem 30%-a marad meg!) még gyűjtögessek lakásra, ezek meg segély mellett igényeskednek.

  Kell ez az országnak? Mi lesz ezeknek az utódaikból??? Ugyanez, csak ezek sajnos exponenciálisan szaporodnak! A normális ember meg meggondolja, hogy 1 vagy 2 gyereket vállaljon. És így fogy a magyar. Hogy ezek szaporodnak!”
 • 22. Jakab Janos 2007. december 11. 00:38
  „Talan egy hettel ezelott olvastam egy cikket, amiben az osztrak uzletekben ujra megjelent, felhaborito "Magyar ne
  lopj" feliratot kifogasoltak. Ez nem rasszizmus?
  Tessek mondani mi tortenne, ha MO-n kiraknanak egy "Cigany ne lopj" feliratu tablat?
  Sajnos a csaladom es jomagam, mar igen kemenyen megismertuk az Emberi Jogok Magyar Valtozatat, azt amit most ertetnek meg a magyar lakossaggal. Az emberi jogok a magyarokra nem ervenyesek.
  Pardony, az emberi jogok szerint Romat kellett volna irnom, ami ha jol tudom "Embert" jelent. Ha ez igaz akkor en inkabb Gadzso akarok lenni, nem tudom mit jelent, de en mar voltam: alulirott, fentemlitett, kiskoru, nagykoru, sorkotekes, tanar, diak, alperes, felperes, elvtars, piszkos disszidens, hazatlan bitang, szoval minden csak embernek nem neztek, a "kozjogi meltosagok" soha. Legalabbis MO-on nem.”
 • 21. tyutyu 2007. december 10. 20:16
  „Elmesélek egy történetet. 1990-ben felszámolták a munkahelyem, munkanélküli lettem. Mindössze egy szintén munkanélküli asszonyt, illetve 2 db 1 éves gyermekeimet kelett eltartanom egy akkor még tanácsi bérlakással együtt. Bementem a tanácsea kérni egy átmeneti segélyt. Nem adták meg, mondván van egy 18 éves lepukkant Trabantom, tehát nem jár. Utánnam soron kövtkező ügyfél egy pókhasú nem idén nyáron barnult volt. Ő kapott segélyt. Mercedes 2500-al érkezett, cca. 1,5 kg arannyal a nyakában. Ez így megy a mai napig. Szerintem maga a Magyar Államaparátus produkálja a rasszizmust, mikor politikai elgondolásból a magyar emberből csinál másodrangú állampolgárt. Nekem a fenti eset nem esett jól, nem vagyok irigy, de a k..va nénikéjüket! Én miért vagyok kevesebb a felsőfokú végzettségemmel és a társadalomban betöltött adófizető, hasznos pozíciómmal???”
 • 20. TELSTAR 2007. december 10. 20:16
  „Kérdésem a liberálisokhoz: - Sárteke?
  Cigányul: - Besártek-e?”
 • 19. Dodó 2007. december 10. 20:08
  „A főcigány K. orbánnak 6 kisegítő oszt-a van és büntetett előélete! A díszcigányF.flóriánnak bemondásra van 8 oszt-a, és képviselőségét egy lopás miatti eljárással kezdte. Sajnos Árpi bá kegyelemben részeítette. Egyetértek mz/x; bespin; ditti és Jikanv véleményével!!! KÉRDÉS: az ombudsmanok és az ún. közj.-i méltóságok miért nem fogadnak örökbe néhány tetves purgyét, miért nem a sajt, nem jelentéktelen jövedelmükből támogatják őket (más f...-val verik a , csalánt) miért a mi adónkból? Miért laknk őrzött villákban, miért nem költöznek közéjük???”
 • 18. Luxi 2007. december 10. 19:28
  „Jo Bacsinak igaza van,kivéve a trágárságát.”
 • 17. fogyaszto 2007. december 10. 18:44
  „Olaszorszagban nincs rasszizmus ott egyszeruen jogszeruen deportaljak a bunozo ciganyokat!”
 • 16. ditti 2007. december 10. 18:35
  „Magyarországon lassan a magyar lesz a kisebbség, de ez is csak azért van mert eltűrünk mindent. El kellene odáig jutni a "méltóságoknak", hogy ugyanolyan állampolgár a magyar is, mint a cigány. Vagyis nem kell őket megvédeni, hanem arra kell megtanítani őket, hogy végre civilizált ember módjára illeszkedjenek be a társadalomba. Vagyis dolgozzanak, járjanak iskolába, adózzanak és éljenek tisztességgel mint minden magyar ember!
  Lassan már csak azért dolgozunk,hogy ezt a hitvány réteget eltartsuk (tisztelet a kivételnek)!”
 • 15. radenkó 2007. december 10. 17:58
  „És ha a közjogi méltóságok megszólalnak akkor nem lessz rasszizmus.
  Egyszerre minden megfog változni, nem hiszek benne, rasszizmust a pártok generálják saját poziciójuk érdekében.”
 • 14. Laci 2007. december 10. 17:31
  „Ilonának.
  A rendőrök azért vannak magyarországon, hogy beverjék a fejét annak, aki nemzetiszínű, avagy árpádsávos zászlóval kimegy az utcára. A többi, pedig rabolhat ölhet, lophatja a disznót, meg kapja a segílykét.”
 • 13. Jikanv 2007. december 10. 17:13
  „MZ/X nekigaza van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nem szabad elfelejteni hogy a ciganyok az oka amiert gyulolik oket. Senki nem gyuloli asvabokat vagy a totokat vagy a ...............
  Miert erte el a cigany hogy gyuloljek??? es mivel?????
  Tehat most nem tetszik neki es el akarja erni hogy ne gyuloljek. Miert ne?????
  Mit tesz erte hogy ne gyuloljek????
  Meg pofatlanabb mint eddig, teljesen rendbe van a gyulolet mert ok kiharcoltak maguknak. Ha en minden nap a kuszobodre szarok akkor szeretnel-, tisztelnel, befogadnal, munkat adnal/////??????? vagy gyulolnel??? Na oszinten... mindenki..... ki vele!!
  hat ez a cigany es nem harcolta ki maganak a tisztelete se meg a szeretetet se. Szoval kozosen sajnaljuk a cigany vagy Roma vagy akrmi neven futo fajt mert mindegy hogy a disznot sertesnek vagy disznonak vagy malacnak hivod a diszno hus akkor is diszno hus lesz. Nem lehet a disznot megtanitani enekelni, vagy igen?? Csak akkor ha a diszno is akar enekelni. Persze hogy van jo cigany is. Van olyan Rak sejt ami nem veszelyes meg olyan is ami igen de az nem jelenti el hogy urolnek ha rakos lennek mert hatha jo sejt van bennem. Vennel olyan tv-t amibol 9 a 10-bol garantaltan lerobban?? Befektetnel olyan vallakozasban ami minden tizedik evben profittal zar??

  Na Amen ratok es fogadjatok be az osszes ciganyt a kebletekbe.

  Bennem bizhattok en DOKTOR vagyok”
 • 12. Jo Bacsi 2007. december 10. 17:00
  „"közjogi méltóságok megszólaljanak"
  ...mar maga ez a kijelentes rasszista mert kulombseget tesz. Miert meltosagok??????? Mindenki meltosag ha azt nezzuk. Tehat vezetok vagy hasonlo de nem meltosag. Az egy lealacsonyitott vilagban alacsony onbizalommal rendelkezoknek volt a kifejezese. Az a vilag elmult es nem szabadna egy ilyen szavat hasznalni az ujsagban ha csak az ujsagiro nem veszi magara a jelenteset. Serto es lealazo kulombseg teves vagyoni csoportok kozott. A lofasz a meltosagos urba es a csaladjaba is es dogoljon mar ki vegre ez az alazatos tudatlansag.!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111”
 • 11. mz/x 2007. december 10. 16:56
  „Tisztelt Czegus!

  Remélem alaptalanul fél a Gárdától! Valóban igaza van abban, hogy egy demokratikus társadalomban nem szabad félni egy csoportnak sem a másiktól!!!! Jelenleg ismeretségi körömben TÖBB ember fél a ROMÁKTÓL, (akiket lassan magyarul nem is nevezhetek egy olyan országban cigánynak ahol a magyar a hivatalos nyelv) mint a Gárdától!!!!!

  1 okot legyen szíves mondani, hogy gazdaságunknak, társadalmunknak miért jó, hogy vannak!? (Molnár Ferenc Caramel nem ér :) )”
 • 10. czegus 2007. december 10. 16:31
  „Látják Urak! Hölgyek! Máris, hogy gyűlölködnek. A Magyar Gárda nem cigánykérdés.”
 • 9. radenkó 2007. december 10. 16:07
  „Akkor nem féltek és nem tüntettek amikor azt a szegény tanárt szó szóros értelemben agyon verték a gyerekei szeme láttára.
  Csak féljenek és huzzák össze magukat mert nagyon kinyílt a csípájuk.
  Minden támogatást ők vesznek fel és nézzék már meg milyen autóval járnak ezeket nem kell sajnálni , nincs itt rasszizmus aki erről beszél annak elment az esze sok hűlye ül a parlamentbe nem evvel kellene nekik foglalkozni van ennlk fontosabb dolog.”
 • 8. mz/x 2007. december 10. 15:21
  „Kik azok akik vasvillával, szamurájkarddal 50 fős csoportokban garázdálkodnak, kik azok akiket a rendőr nem mer igazoltatni sem, kik azok akik lopnak, segélyekből élnek, tanárokat vernek és leköpnek, kikkel van teli a bíróságok folyosója, a börtönök, a segélyosztó hivatalok? Kik verik agyon gyermekeik szeme láttára puszta kézzel a szabályosan közlekedő autóst, ki gyújtotta fel Pénzes Henit miután megerőszakolta és megkötözte? A GÁRDISTÁK?”
 • 7. szkeptikus 2007. december 10. 15:20
  „Igen, a kötelező és elvárt protokoll szöveg hangos beolvasásával el is van intézve a dolog, egy valóban használható és célravezető receptre már nem futja a munícióból-,... vagy nyilván nem áll rendelkezésre elég forrás (anyagi) az illetékeseknek, hogy érdemben tudjanak foglalkozni a problémával.”
 • 6. bespin 2007. december 10. 15:03
  „Igen ez így van, de az "egyik" oldalon állóknak csak jogaik vannak, a "másik" oldalon állóknak a jogaik mellett, sok-sok kötelezettségeik is vannak.Az "egyik" oldalon állóknak el kéne magyarázni, hogy a jogok csak a kötelességek teljesítése esetén érvényesíthetőek 100%-osan.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limuzinos demonstráció a Parlament előtt

Elegáns, cilinderes bankárok demonstrálnak hétfőn délben a Parlament előtt egy óriási fehér limuzin tetejéről, hogy támogassák a kormány tb-reformjait. Tovább olvasom