Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Önkéntesek építenek házakat három településen

Szarvason, Csurgón és Hajdúböszörményben élő rászorulóknak épít házakat a Habitat for Humanity nevű karitatív szervezet. A magyar és külföldi önkéntesek segítségével idén nyáron újabb 15 család költözhet be az új, összkomfortos otthonokba.
Idén a Somogy megyei Csurgón két lakást építettek meg az önkéntesek, míg a Békés megyei Szarvason ebben a hónapban fejeznek be öt épületet, amelyeket július elején adnak át az új tulajdonosoknak. Gőzerővel dolgoznak a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben is, ahol várhatóan augusztusban 8 család költözhet be az új, összkomfortos ikerházakba. Emellett a három településen idén először 50-nél is több, nehéz körülmények között élő családnak segítettek felújítani otthonukat, például kicseréltették a nyílászárókat - mondta a Független Hírügynökségnek Sümeghy György, a Habitat for Humanity (HfH) igazgatója.

A házakat kalákában építik magyar és külföldi önkéntesek, valamint az épületek leendő tulajdonosai. Mivel a HfH nem segélyszervezet, a programban olyan, legalább kétgyermekes családok vehetnek részt, amelyeknek van bevételük, de fejenként mindössze 20-30 ezer forint jut egy-egy családtagra. Éppen ezért nem tudnák összegyűjteni a banki hitelhez szükséges önrészt, vagyis segítség nélkül nem lenne esélyük saját otthonra.

A Habitat for Humanity abban is segít a családoknak, hogy a lakásokat rendkívül alacsony négyzetméteráron, kedvezményes, hosszú távú hitellel vásárolhassák meg, és a későbbiekben tudják fizetni a törlesztőrészleteket. Éppen ezért nagyon körültekintően választják ki azokat, akik ebben a konstrukcióban juthatnak otthonhoz. A kész házakhoz egyébként háztartási berendezéseket és konyhabútort is ingyen biztosítanak nekik. Akinek nincs rendszeres jövedelme, annak nem tudnak segíteni ebben a programban - tette hozzá Sümeghy György.

A Habitat for Humanity nemzetközi jótékonysági szervezet valamennyi kontinensen a nyomorúságos lakáskörülmények felszámolásán fáradozik. Ma már több mint egymillió ember él összesen 200 000 Habitat-otthonban. A magyarországi szervezetet 1996-ban alapították. Ugyanebben az évben a szervezet egyik támogatója, Jimmy Carter, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke 500 önkéntes segítségével tíz lakást épített fel Vácon. Azóta országszerte több közösség alapított helyi Habitat-szervezetet, eddig öt különböző településen 130 család élt a lehetőséggel. A szervezet magyarországi "arca" Szávay Ágnes teniszező.

Olvasóink írták

 • 4. nettara 2008. június 09. 15:54
  „remelem nem cigányok kapták megint a sokadik újépitésű magánházat,mert az már gyalázat lenne a magyar szegénysorsú lakosságra nézve!!!!!!!!!!!!!!!!!sok száz tisztességben ,szorgos munkával,rendszeres de kevés keresettel rendelkező magyar embereket tessék mostmár segiteni,mert nem tűrhetjük tovább a cigányok hiábavaló támogatását!!!!!hatalmas darab egészséges erőss mihaszna cigány nők és férfiak csordákba verődve ,orditozva,mocskolódva botránkoztatják meg a lakosságot mindenhol ahova a lábukat beteszik!!!!!rokkant nyugdijasok,holott egészségesebbek azoktól a dolgozó emberektől,akiktől a kormány levonja a már levonhatatlan forintokat is ,mert a cigányok a szavazótáborukat jelentik!!!!!!szégyen és gyalázat!!!!!!igy azonosulni egy ilyen csoporttal és ilyenszinten elnyomni azokat akiket meg kellene becsülni inkább!!!!hát egy cseppet sem csodálkozzon ez a kormány hogy ennyire gyűlöli őket a magyar nép!!!!és ezenfelül is van még vaj mindannyiuk fején túl sok is!!!!!”
 • 3. dodó 2008. június 08. 15:50
  „Kíváncsian várom a "rászorultak" etnikai megoszlás szerinti bemutatását!”
 • 2. sdfsdfsd 2008. június 08. 14:50
  „Hát ha azokra gondolnak, ami ott a cigányfertőzte részen van Szarvason... akkor el kell, hogy keserítselek 1es! Ha nem cigány vagy, halj éhen:(”
 • 1. Márnemis 2008. június 08. 13:42
  „Remélem MAGYAROK kapják a segítséget!
  Mert a CIGÓK így is nagyon sokat kapnak,ami már nem etikus a magyar népszámára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindult a polgári védelmi sziréna éjszaka Pécsett

Majdnem fél órán át szólt a polgári védelmi sziréna szombat éjszaka Pécsett, valószínűleg műszaki… Tovább olvasom