Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Önkormányzati rendőrség megszervezését szorgalmazza Budaörs

Önkormányzati rendőrség megszervezését szorgalmazza Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. A polgármester pénteki közleménye szerint kormányzati körökben is felmerült egy önkormányzati rendőrség létrehozása, párhuzamosan a Közterület-felügyelet megerősítésével.
Wittinghof Tamás szerint az okmányirodák létrehozása kapcsán már bebizonyosodott, hogy ha az önkormányzat átvesz egy feladatot a rendőrségtől, azt színvonalasabban és polgárközelibb módon csinálja.

Wittinghof Tamás budaörsi polgármester pénteki közleménye szerint Budaörs támogatná és a koordinálását is vállalná egy önkormányzati rendőrség felállításának. a polgármester szerint először a jogi szabályozás megváltoztatására lenne szükség. Szerinte a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnának a települések. Az új rendőrség feladata pedig nem a büntetés, hanem a bűnmegelőzés és felderítés lenne. A városi rendőrség intézménye több európai nagyvárosban létezik és bevált - áll a polgármester közleményében.

A budaörsi polgármester szerint jó kezdeményezés, de nem elegendő a Közterület-felügyelet megerősítése. Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy várhatóan hamarosan a parlament elé kerül az a jogszabály-módosítás, ami lehetővé tenné hogy kutyával és gumibottal is fel lehessen szerelni a közterület-felügyelőket.

Wittinghof Tamás szerint már bebizonyosodott az okmányirodák létrehozásakor, hogy a rendőrségtől átvett feladatot az önkormányzat sokkal színvonalasabban és polgárbarátabb módon végzi el. Budaörs önkormányzata évek óta fizet szabadnapos rendőröket az épületek őrzésére. A polgármester a többi önkormányzat támogatását is kéri ahhoz, hogy összefogva fogalmazzák meg igényüket a rendőrség önkormányzati fenntartásba vételére. Az átvett feladatokhoz tartozó pénzügyi fedezetnek természetesen normatív alapon szintén az önkormányzatokhoz kell kerülnie -áll a polgármester közleményében.

A polgármester szerint a Magyar Gárda cégalapítása miatt az önkormányzati rendőrség kialakítása kormányzati körökben is felmerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schönthal Henrik büntetésének korlátlan enyhítését kéri védő

Schönthal Henrik védője szerint védence a K&H ügyben nem követett el sikkasztást, legfeljebb… Tovább olvasom