Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Önmagunkkal szembenézni

"Minden alkoholfüggőnek rá kell jönnie, hogy semmilyen kezelés után nem lehet többé szociális ivó. Ahhoz, hogy tartósan józan tudjon maradni, az alkoholbetegnek önmagával kell szembenéznie. Föl kell fejtenie azt a millió mentséget, amit az ivásra kitalált."
Magyarországon minden tizedik ember alkoholfüggő Fotó: Frank Yvette
„Az alkoholbetegségről könyveket írtak, kimeríthetetlen a téma – mondja Juhász Ferenc, a Kiút Alapítvány egyik kurátora, aki maga is Józan alkoholbeteg. – Én 1992 óta járok Tari Róbert csoportjába. A főorvos sokat segített, hogy rájöjjek arra: alkoholbeteg vagyok. Nekem negyven év ivás után hat év kellett ahhoz, hogy letegyem a poharat. Azóta egy kortyot sem iszom, nem is merem kipróbálni, hogy akár egy sört is legurítsak. Pontosabban egyszer próbáltam – mert minden józanodó beteg kipróbálja egyszer. Két év józanság után egy május elsején a feleségem engedélyezett nekem egy korsó sört. Ha egyedül lettem volna, biztos vagyok benne, hogy egy órán belül lerészegedem. Így pedig a fene majd megevett, hogy még egyet és még egyet megigyak.

Minden alkoholfüggőnek rá kell jönnie, hogy semmilyen kezelés után nem lehet többé szociális ivó. Ahhoz, hogy tartósan józan tudjon maradni, az alkoholbetegnek önmagával kell szembenéznie. Föl kell fejtenie azt a millió mentséget, amit az ivásra kitalált. Föl kell ismernie, hogy a problémáit az alkohol nem oldja meg, sőt elmélyíti. El kell viselnie, hogy mikor már két-három hete nem iszik, még mindig gyanakvóan néznek rá. Ilyenkor nem szabad megsértődnie, nem szabad azt mondania, ha úgyis mindegy, akár ihatok is. A mi magatartásunk önző kell, hogy legyen, az a fontos hogy én tudjam, hogy nem ittam.

Én úgy szoktam megfogalmazni, hogy az az alkoholista, aki nem az ital külleméért, ízéért, hanem a hatásáért iszik. Én is vodkával kezdtem, végül eljutottam a kannás borig, az utolsó évtizedekben zugivó lettem. Akkoriban azt mondtam a főorvos úrnak, ha nekem tablettában adnák az alkoholt, eszembe se jutna inni. Most, hogy nyolc éve nem iszom, nyugodt és megelégedett vagyok, és ez a legjobb dolog, ami történhetett velem. A karrieremet, a munkahelyemet elittam ugyan, de nem kesergek a múltam miatt, hiszen az megint egy ok lenne az alkoholizálásra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom