Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Óraállítás vasárnap!

Szombatról vasárnapra virradó éjjel térünk át a téli időszámításra, az órákat éjjel 3 órakor 2 órára kell állítani. Az átállás a MÁV és a BKV menetrendjét is érinti.
A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol az ország. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni - írták.

A Mavir évtizedek óta gyűjti és elemzi a fogyasztási adatokat, ezek alapján elmondható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos - 2000-4000 MWh - fogyasztáscsökkenés látható. Ez a napi mennyiség 1000 háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.

Az óraátállítás a közösségi közlekedés több szolgáltatóját is érinti. A MÁV-nál a menetrendet ugyan nem kell módosítani, de négy nemzetközi és egy belföldi vonat a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti időt.

A Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia EuroNight mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás váltás. A vonatok Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád és Budapest felől érkező járatai Kelebián várakoznak a téli időszámítás szerinti indulási időre.

A belföldi járatok közül csak egy vonatot érint az átállás, a Somoskőújfalu - Hatvan vasútvonalon közlekedő személyvonat Somoskőújfalu állomásról már a téli időszámítás szerint indul.

A Volánbusz tájékoztatása szerint egyik járatukat sem érinti a téli időszámításra való átállás.

A BKV több éjszakai járatát is érinti az óraátállítás, az órás vagy annál gyakoribb követési idővel, egyenletes ritmusban közlekedő viszonylatok 2 és 3 óra közötti indulási időpontjait mindkét végállomásról megduplázzák.

Azok a járatok, amelyek az órás követésnél ritkábban járnak, egyedi menetrend lesz érvényben. Csak a téli időszámítás szerint közlekedik majd a 941-es Camponától 3:18-kor, a 956-os Pécel, Kun József utcából 2:52-kor, a 972-es Törökbálintról 2 órakor, a 980-as Rákoskeresztúr, városközpontból 2:54-kor, a Dél-pesti autóbuszgarázsból 2:51-kor, és a 992-es Gödöllőről 2:47-kor induló járata.

Csak a nyári időszámítás szerint közlekedik majd a 963-as Hűvösvölgyből 2:04-kor, és a 998-as Cinkota garázsból 2:28-kor induló járata.

A Malévnál egyetlen járatot sem érint a téli időszámításra való átállás, de a nemzeti légitársaság ezen a napon vezeti be téli menetrendjét. Tájékoztatásuk szerint több járat sűrűségét is megnövelték, és elérhető lesz valamennyi, a téli időszakban megszokott célállomás. A tavaly téli menetrendhez képest egyes járatok frekvenciáját és kapacitását megnövelték, míg másokét csökkentették, illetve praktikusabbá tették.

Az előző téli menetrendi időszakhoz képest heti kettőről heti háromra növekszik a jordán fővárosba, Ammanba közlekedő Malév-repülőjáratok száma. Helsinkibe a heti kilenc helyett, heti tizenkét járat közlekedik, a nyáron újraindított dublini járat pedig a téli menetrendben heti öt alaklommal fog repülni.

További változás október végétől a menetrendben, hogy a légitársaság megszünteti a Bécsbe és Pozsonyba közlekedő buszjáratait, viszont Kassába továbbra is el lehet jutni a Malév járatszámon üzemelő minibuszokkal.

Olvasóink írták

 • 8. franzvon 2010. október 31. 00:14
  „Kedves praeputium és smegmakerüléscentrikus kultúra képviselők!!!
  Magam patagón vagyok.
  Húszezer éve ősapám meglepődve látta az észak felől beözönlő mongoloid népeket,akik csak mintegy ötszázhúsz éve neveztetnek indiánnak...
  Akkor mi negyvenezernégyszázhuszonkettőt írtunk.
  Bibibííí...”
 • 7. Mathiasking 2010. október 29. 20:27
  „A praeputium hűljön rád az időszámításoddal együtt! Egyébként legalább 2 tucat időszámítási mód van, de lehet, hogy több. Egyik sem pontos, mert mindegyikben vannak korrekciók. Az 5770-et melyik korrekcióval számoltátok? A 353, 354, 355, 383, 384 és 385 napos ciklussal? Még a naptárotok is hazudik!”
 • 6. siklo 2010. október 29. 19:16
  „1. lesz, mivel a naptárat nem fogják átírni a kedvedért, nem energiatakarékossági oka van, a 4évente egy nap korrekció nem elég, egy pontatlan szar naptárat kaptunk. Minálunk most 5770 van.”
 • 5. Mathiasking 2010. október 29. 07:11
  „Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az emberek biológiai órájának állítgatása több kárt okoz a társadalomnak, mint az anyagi haszonszerzés céljából alkalmazott energia megtakarítás. Ezt a publikációt 4 éve tették közzé, de azóta kezd felerősödni az óraátállítással kapcsolatos ellenvélemény. A legnagyobb hasznot itt is a gyógyszergyártók kapják, mert az emberek mentális illetve egészségügyi problémákat szenvednek. Arra is kitér a cikk, hogy a termelésben dolgozók hatékonysága legalább 20 napig nem éri el a az előző időszak hatékonyságát. Akkor miről beszélünk?”
 • 4. sörpocak 2010. október 28. 20:46
  „A cikk még 3 éve megállta volna a helyét. De! Amikor már most több ország és több tudós is vitattja a nyári időszámítás álltal megtakarított energia helyességét, akkor? Amikor a nyári idényben a klímák több energiát fogyasztanak, mint amit az olajválság idején bevezetett nyári időszámítás alatt megtakaríthatnánk,akkor már nincs értelme.Nem megtakarítunk energiát, hanem többet áldozunk, mintha nem volna .Több ország is fellépett a nyári időszámítás ellen, és nem ok nélkül. Értelme már nincs, csak az emberek és az állato biológiai ritmusát keveri meg, amelyet vannak, akik nem képesek a fél év alatt sem megszokni.
  Remélem, jövőre már elfelejthetjük ezt a közel 30 éves hülyeséget, ami annak idején nem is volt olyan hülyeség.”
 • 3. xanadu 2010. október 28. 17:48
  „...Kassára...”
 • 2. KolompárRómeó 2010. október 28. 17:37
  „Fejenként 600 Ft évente. Komolyan megéri.”
 • 1. nikyke 2010. október 28. 17:35
  „Igaz, hogy jövőre már nem lesz óra átállítás? Erről tud már valaki valamit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borsik János: a kormánynak nincs programja

A kormánynak gyakorlatilag nincs programja, az emberek bizonytalanságérzetét pedig nagyban növeli,… Tovább olvasom