Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Orbán: a nemlétező fajgyűlölet ellen harcol

Orbán Viktor szerint továbbra is az előrehozott választás lenne a megoldás Magyarország helyzetére, de az SZDSZ és az MDF az ország érdeke elé helyezi saját pártérdekeit, ezért maradhat a "bénult kisebbségi kormányzás".
A Fidesz elnöke az InfoRádióban nem kommentálta a a bíróság döntését a Magyar Gárda egyesület feloszlatásáról, de úgy fogalmazott: a kormány a bűnözés helyett a nemlétező fajgyűlölet ellen harcol.

A Fidesz elnöke a rádióinterjúban egyebek mellett azt mondta: az országnak változásra van szüksége. "A legjobb az volna, ha a változás teljes körű lenne, tehát tiszta lap", de ha nincs előrehozott választás, akkor is minden változásnak örülnek.

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt három hónapban három esély is volt a változtatásra, először a parlament feloszlatása, amelyet az SZDSZ nem szavazott meg, majd az adótörvényekről és a költségvetésről szóló szavazás, aminek kapcsán előre bejelentette a kormányfő, hogy lemond, ha nem lesz meg a támogatás. Azonban - folytatta - az adótörvényeknél az MDF, a költségvetésnél pedig az SZDSZ mentette meg a kormányt.

A sztrájkokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, jó volna, ha az országban nem lenne sztrájk, de ha sztrájkok vannak, akkor meg kell próbálni megállapodni. Ma azonban az a helyzet, hogy komoly sztrájkoló csoportokkal senki nem tárgyal érdemben - mondta a Fidesz elnöke. Szerinte ezek a munkabeszüntetések nem csupán munkahelyi konfliktusokról szólnak, hanem arról is, hogy az országban tarthatatlan a helyzet, és az emberek változást szeretnének. Mint mondta, ő maga a változást akaró emberek oldalán áll.

A Magyar Gárda feloszlatásáról azt mondta: a bíróság döntését nem tiszte minősíteni, a magyarországi alkotmányos rend fontos része, hogy ezekben az ügyekben a bíróságokat döntési jog illeti meg, és ezt tudomásul kell venni. A Fidesz elnöke ugyanakkor hozzátette: nem gondolja, hogy egy bírósági ítélettel meg lehet változtatni, "azt az altalajt, azt a valóságot, amelyből kisarjadnak az egyébként frusztráltságból, dühből, elégedetlenségből fakadó, az alkotmányos rendszeren magukat kívülre helyezni akaró mozgalmak". Szerinte ez a politikusok dolga.

A Fidesz elnöke úgy vélte, rossz vita alakult ki: a kormány ahelyett, hogy a bűnözés ellen harcolna, valójában "a nem létező magyar fajgyűlölet ellen harcol", minden roma embert potenciális áldozatnak tekint, és a magyarokat megvádolja azzal, hogy romagyűlölők, fajgyűlölők. A másik oldalon pedig a radikálisok azt mondják, hogy a romák genetikailag kódolva vannak arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el, ezért ők sem a bűncselekmények ellen harcolnak, hanem a romák ellen - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. Lutetia 2008. december 19. 12:53
  „Kedves achilleus, köszönöm a szép hosszú szöveget, átolvastam, és nem találtam benne logikai hibát. Egy politikussal lehet egyetérteni, lehet egyet nem érteni, de szerintem elvárható, hogy ellentmondásoktól mentesen nyilatkozzon. Olvastam én már tiszta fejről árulkodó, átgondolt, logikus jobboldali álláspontot tükröző beszédet is. OV fenti beszéde sajnos nem ilyen.”
 • 5. dodó 2008. december 18. 20:50
  „"...a kormány a bűnözés helyett a nemlétező fajgyűlölet ellen harcol."

  Ezzel a mondatával egyet kell értenem Orbánnak.”
 • 4. achilleus 2008. december 18. 19:52
  „Ezt elemezgesse Lutetia, ez pontosan az olyanoknak való, mint kegyed:

  Újra kell írni Európában is a forgatókönyveket, s ez alól hazánk sem kivétel - mondta Lendvai Ildikó, utalva a gazdasági válság okozta bonyodalmakra. Kőbevésett igazságok dőltek meg - tette hozzá, miközben rengetegszer használta a ,,ki gondolta volna" - kifejezést. Mi szocialisták nem gondoltuk volna, hogy egypárti kormányzásra térünk át, ugyanakkor a fontos döntésekben mégis sikerül megszereznünk a parlamenti többséget - tette hozzá a politikus.

  Elmondása szerint azért nem óhajt a Fidesz politikájának elemzésébe belefogni, hiszen most nem ez a prioritás. Kit érdekel a rivális? - tette fel a költői kérdést, s rámutatott a fontossági sorrend most felülírja a szokásos politikai lépéseket, a régi választóvonalak átírásra kerülnek.

  A kormány kisebbségben volt, de a felelősség többségben

  A szocialistákon kívül több párt nyújtott segítséget a kormánynak, hogy fontos törvényekhez tudjon hozzányúlni a 2008-as esztendőben. Lendvai Ildikó kiemelte a felelős költségvetés garanciáit adó módosításokat (plafontörvény), s ezzel a tulajdonképpeni költségvetési reformot; a szociális reformot, amelynek csúcs az Út a munkába című program elfogadása volt, valamint az oktatás átalakítását segítő törvényeket.

  A frakcióvezető szerint az elmúlt esztendő a társadalmi felemelkedés segítése és a gazdasági pozíciók védelme szempontjából beszédes időszak volt, amely jól lemérhető azon, hogy milyen dolgokat nem szavazott meg egy-egy politikai tömörülés. Miközben kifejezte háláját a felelős pártoknak, megdorgálta a Fideszt, amelyik szerinte komoly hibát vétett, amikor nem szavazta meg a szakmunkások ösztöndíjrendszerét alakító szabályozást.

  Sajnálkozását fejezte ki, hogy az év végén mégsem sikerült tető alá hozni Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor találkozóját. Nyilván annak kapcsán, hogy ebben az évben nem prioritás a politikai ellenfél jellemzése, részletes fejtegetésbe kezdett a politikus asszony, miszerint a Fidesz és Orbán Viktor cikk-cakk politikát folytat, ami azt jelenti, hogy a ,,cikk"-nél békülékenynek-, a ,,cakk"-nál támadónak mutatkozik, s bizonyára a pártelnöki találkozó a ,,cakk" miatt hiúsult meg. Orbán minapi kijelentésével kapcsolatban, miszerint a sztrájk alkalmazásával is nyomást lehetne gyakorolni a kormányra, a szocialista honanya elmondta: a sztrájk fontos jog, de nem arra való, hogy valaki miniszterelnöki ambícióit segítse.

  Mit várnak 2009-től?

  Új válaszok, új stratégia kell, azaz mindenképpen változások szükségesek - emelte ki. Együttgondolkodás és nem feltétlenül egyetértés kellene ma az országban. Ez főleg az adópolitika, a nyugdíjrendszer hosszútávú jövője és az önkormányzati reform kapcsán képzelhető el. Az MSZP folytatni szeretné a szociális reformot. Itt említette meg Lendvai, hogy talán a már megkopott ,,reform" szó is rehabilitálódik lassan a köztudatban.

  Mi társadalmi békét akarunk és politikai békét ajánlunk - zárta sajtótájékoztatóját a szocialista frakcióvezető, miközben megköszönte az újságírók egész éves munkáját, s hozzátette, most már nyugodtan ünnepelhetnek és pihenhetnek, mert már ,,semmi csúnyát nem tervezünk az elkövetkező napokban".”
 • 3. Lutetia 2008. december 18. 14:54
  „Engem elsősorban az érdekel, hogy mit mond, és nem az, hogy mit gondol. Próbáljon meg kicsit összeszedettebben beszélni, mert egy csúsztatásoktól és logikai hibáktól hemzsegő szöveget mindenki úgy értelmez, ahogy akar. Célozgatni is lehet úgy, hogy közben nem keveredik az ember ellentmondásba önmagával. Ennyire nem lehet zűrzavar még az ő fejében sem.”
 • 2. 751510 2008. december 18. 13:38
  „Arra gondolt, hogy nem csak a Gárdát kellett volna megszüntetni, hanem elsősorban annak életre hívóját. Csak hát arról nem beszélhetünk, mer az nem is létezik...”
 • 1. Lutetia 2008. december 18. 12:57
  „Jól értem? OV szerint a kormány a magyarokat (azaz az ÖSSZES MAGYART) romagyűlölőnek, fajgyűlölőnek tekinti? Mégis mire alapozza OV ezt a nyilvánvaló képtelenséget?
  Jól értem? OV szerint nem létezik Magyarországon fajgyűlölet? Majd a következő mondatában gyakorlatilag fajgyűlölőként, romagyűlölőként jellemzi a radikálisokat? Nem veszi észre ezt a nyilvánvaló ellentmondást?
  Hogyan lehet egy rövid nyilatkozatba ennyi és ilyen durva logikai hiba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos körkép este

Továbbra is bizonytalan a vonatközlekedés. A MÁV szerda esti közleménye szerint a sztrájk miatt… Tovább olvasom