Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Orbán: az ország az IMF-hitel lélegeztetőkészülékén függ

Orbán Viktor szerint Magyarország az összeomlás felé halad és az EU- és az IMF-hitelek lélegeztetőkészülékétől függ, ráadásul esély sincs lekapcsolni erről a készülékről a "hirtelen halál" veszélye nélkül az országot, mert az államadósság és a munkanélküliség is folyamatosan nő és a nyár végén, az ősz elején még komolyabb problémák lesznek.
A Fidesz elnöke erről csütörtökön beszélt újságíróknak Brüsszelben, ahol az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozásának tartózkodik.

Orbán kiemelte: a magyar kormány ráadásul annak ellenére nem képes teljesíteni az IMF-nek tett korábbi vállalásait például a költségvetési hiánnyal kapcsolatban, hogy "közben mindent tönkretesz, az egészségügytől az önkormányzatokig." Az ellenzéki politikus kiemelte: a világgazdasági válságra való tekintettel szinte egyik uniós tagállam sem törődik már a költségvetési hiány alacsonyan tartásával, a három százalékos hiányt Magyarországnak is el kellene felejtenie. A pártelnök szerint minden tagállam megértette már Magyarországon kívül, hogy a hiány tartása helyett valódi pénzügyi ösztönzésre, családtámogatásra, a fogyasztás szinten tartására és a munkahelyek megőrzésére van szükség. Orbán szerint két irány van ma az unióban: a sikeres és a sikertelen, de ez utóbbiba csak Magyarország tartozik.

Az európai parlamenti választásokon teret nyert szélsőjobboldali pártokkal - így a Jobbikkal - kapcsolatban Orbán leszögezte: az EU-ban ezt nem kezelik olyan idegesen ezt a kérdést, mert törvényszerű, hogy válság idején az emberek olyan pártokat is támogatnak oldaltól függetlenül, akik számukra hihető válaszokat adnak a problémáikra. A Fidesz elnöke szerint az MSZP szavazóbázisa felrobbant és ennek egy része a Jobbiknál landolt, de ez nem "baleset", az a folyamat folytatódni fog.

Az egységes európai pénzügyi felügyelettel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: csak akkor támogatják a tervezetet, ha az unió, nem a válság kirobbantói, a bankárok kezébe adja saját ellenőrzésüket. Az ellenzéki pártelnök kiemelte: a magyar kormány tervei között is az szerepel, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) beolvasztja a Magyar Nemzeti Bankba (MNB), ami a Fidesz számára elfogadhatatlan, hiszen ezzel egy "pártkatonát" ültetnének hét évre a pénzfelügyelet élére, amit ráadásul egy "off-shore-lovag" felügyelne - utalt Orbán Viktor Simor András jegybank-elnökre.

Olvasóink írták

  • 2. bo 2009. június 19. 11:11
    „Még jó, hogy királyunk mindent jobban tud és jobban lát mint bárki más!:-)))”
  • 1. comet 2009. június 18. 21:57
    „"Orbán: az ország az IMF-hitel lélegeztetőkészülékén függ" lassan Orbán is kapzsgálja a dolgokat, de hát ez a 9 hónap késés (tavaly októbertől csüng az ország az IMF-en) az ő felfogóképességéhez mérten talán nem sok. Ha ennyi idő alatt felfogta volna, hogy parlamenten belül az SZDSZmszp-s böszmék többen vannak mint ők, azaz szélhámos Fletót parlamenten belül nem lehet megbuktatni hazugságai és törvénytelenségei ellenére sem, akkor már két éve búcsút inthettünk volna az országot tönkre éneklő proletár dalárdának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Máté: Szükség lenne illemhelyekre a játszótereken

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szükség volna, ha valamennyi, de legalább… Tovább olvasom