Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Orbán: egyre több a dühös ember

Orbán Viktor szerint egy olyan ország előtt, mint Magyarország, ahol a dühös emberek száma nő, két út áll: az egyik a szélsőségeké, amelynek a vége káosz, a másik pedig a józan ész útja.
A Fidesz elnöke ezt Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke "Europe, I Struggle, I Overcome" című könyvének magyarországi bemutatóján mondta pénteken Budapesten, ahol a józan ész útjával kapcsolatban úgy fogalmazott: "a mi feladatunk nem kevesebb ma Magyarországon, mint a sok dühös ember indulatából fenyegető sötét érzelmek helyett kiszámítható, élhető jövőt és Magyarországot teremteni".

Mint mondta, a mai Magyarországon a dühös emberek száma nő, lassan kiszorul a politikai ésszerűség a vitákból, egyre több az egzisztenciális kiszolgáltatottságtól rettegő ember, akik egyre kevésbé a józan észtől, mint inkább az indulatok kifejezésétől várják a megoldást a problémáikra.

A pártelnök úgy vélekedett, "nekünk, akik a törvény és a rend pártján állunk", rendszeresen meg kell küzdeni kétfajta szélsőséggel: az egyiket a kormány testesíti meg, amelynek szélsőségessége abban ölt testet, hogy saját magát rendszeresen a törvények fölé helyezi. A másik "radikális szélsőség" pedig - fűzte hozzá - rendszeresen a törvényen kívül helyezi magát.

Orbán Viktor szerint Wilfried Martens könyvéből a politikusok megtanulhatják, hogy a politikában a győztesnek nincs mindenben igaza. Ez a könyv arra tanít, hogy a győztesnek elsősorban nem igaza, hanem dolga van, amelyet el kell végezni; és vannak dolgok, a törvények, amelyeket semmilyen győztes nem kérdőjelezhet meg - hangsúlyozta.

A szerzőt méltatva a pártelnök emlékeztetett: a néppárt elnökét hatszor választották Belgium miniszterelnökévé. Mint megjegyezte, "a receptet, kérjük, majd hagyja itt, mielőtt hazautazna". Orbán Viktor szerint Martenstől lehetett megtanulni azt, hogy az Európai Unióban kétségkívül fontos a közgazdaságtan, a strukturális alapok, a regionális politika, a különböző szavazatarányok, de a közösség lényege nem ez. Az Európai Unió lényege ugyanis a kölcsönös megértés, a bizalom és a párbeszéd - emelte ki.

A szerző véleményével összefüggésben a Fidesz elnöke azt mondta, szeretné azt hinni, hogy egy olyan új korszak kezdődött Európában, amelyet az európai baloldaliak és liberálisok egyelőre konjunkturális változásnak szeretnének beállítani, valamiféle "balesetnek", "mi azonban szeretnénk úgy hinni, hogy Európában elkezdődött egy új korszak, amely hosszú távon mindenképpen kereszténydemokrata (...) és jobboldali is lesz".

Orbán Viktor a magyar politikusok figyelmébe ajánlotta a könyv azon mondatát, mely szerint "elviheted a fiút a tanyáról, de soha nem tépheted ki a tanyát a fiúból". A pártelnök szerint ennek lényege az, hogy akármilyen nehéz helyzetbe kerül az ember, legyen önmaga.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a brüsszeli Centre for European Studies által szervezett könyvbemutatón a szerző jelenlétében a kötetet - Fidesz elnöke mellett - Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter is méltatta.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. KovácsPistike 2009. október 17. 15:49
  „No comment:
  http://video.google.com/videoplay?docid=550260377966999479&q=gyurcsany&pl=true”
 • 38. k.elvis 2009. október 17. 11:49
  „blablabla...unalmas ez már húsz éve.Jöjjön a Jobbik!”
 • 37. Örvájn 2009. október 17. 09:39
  „Lehiggadt 2009.10.16. 23:12

  Erősen vitatható azaz álláspont miszerint 2002 év valamint, 2006 év tavaszán Fidesz által képviselt politikát utasították el az emberek. Ha felidézzük a hét évvel ezelőtti választás eredményét http://www.election.hu/ és összehasonlítjuk az azt megelőző 1998-as -a Fidesz kormányzati pozícióba jutató referendum- adatsoraival megállapítható az Orbán Viktor vezette tábor lényegesen több mandátumot biztosított magának a kormányzás után, mint azt megelőzően. A 2006 év eredménye mandátum számban valóban Fidesz MPP számára visszaesés (a 2002 évihez képest), mindemelet a váltó párti szerep 2006 év tavasza után is megkérdőjelezhetetlen az ellenzéki párt számára. Ezen eredményhez azonban kétségtelenül hozzá járult, az (MSZP vezérkara által elkövetett) a politikai párt számára öngyilkos stratégia, amely rövidtávú eredményekért hosszútávon áldoz pozíciókat. Mindez az Öszödi önvallomásban, elmondottakban ismerhető fel. E stratégia akkor a valós kormányzati teljesítményhez képest jobb pozíciót biztosított az MSZP-nek, az ellenzék kárára. A fekete leves napjainkban egyfajta cunamiként zúdult a nyakukba, most törülköznek!”
 • 36. TUTI 2009. október 17. 09:18
  „Logi emlékezz a legucsó, lári-fáris Orban-furcsány vitára! Orbán végig nyugodt maradt, falfehér,
  de nyugodt. furcsány pedig végig hazudta indulatból az egész vitát. :(
  Most meg ott tartunk, ahol tartunk...”
 • 35. madártej 2009. október 17. 08:51
  „Apeh elnökként nem Simicska lopta-lopatta el a cuccot bizonyítottan, hanem Macmegyó embere később, a László Csaba püm.... Remélem, ők is hurokra kerülnek számos bűneik miatt mielőbb”
 • 34. pocokkaa 2009. október 17. 08:24
  „Nekem azért eszembe jut róluk a fejlesztések leállítása, illetve minden fejlesztési pénz beforgatása abba, hogy valamit a hazugságaikból pótolni tudjanak... és igen, a Huszár utcai épület is "szeretnivaló"...”
 • 33. Logaritmus 2009. október 17. 07:59
  „madartej: ha valaki buncselekmenyt kovetett el, az mehet a birosagra. Jol is ez igy, ott van Zuschlag is, oda kerulnek a BKV lenyuloi is. Ehhez nem kell Fidesz. A Fideszrol inkabb a torvenytelenseg, az "oszt´ jo napot", a Sorkert lenyulasa, a Huszar utcai okmanyioda epuletevel valo mutyizas jut eszembe, meg Simicska Lajos Apeh elnoksege. Nem a torvenytisztelet es rend.”
 • 32. madártej 2009. október 17. 07:46
  „Pontosan, Logi, pontosan. Mehet a balsi banda a korrekt bírói eljárás elé. Amennyiben nem tetszik a fidesz, majd megkapod a Jobbikot. Az lesz az igazi neked”
 • 31. cartagonova 2009. október 17. 06:42
  „Én nem feltételezek nagy különbséget a Likud Viktor leendő rendje és a mostani állapotok között .Csak a "szélsőséges, rasszista antiszemita fasiszta, nyilas, neonáci" JOBBIK- ban bízok.”
 • 30. Logaritmus 2009. október 17. 00:25
  „Orban, mint a torvenyesseg embere! A Fidesz, mint a nem duhos, nem indulatvezerelt emberek partja? :-)”
 • 29. Lehiggadt 2009. október 16. 23:12
  „Már sokakat megbotránkoztattam azzal a kijelentésemmel, mert elsőre felfoghatatlan - pedig igaz(!!!), hogy az a tény, hogy sem 2002-ben, sem 2006-ban nem kértek a FIDESZ-ből, a KDNP-ből, az MDF-ből, a Kisgarázdákból, az NEM a Maszop és a Szadesz érdeme, hanem az előbbiek szégyene!
  Kifejezetten Orbán és csapata a hibás, hogy arra alkalmatlanokat engedtek hatalomba!...
  1998-ban is nagy volt a várakozás, mint most!... Valószinűleg kapnak mégegy esélyt, hogy bizonyítsanak!?!...”
 • 28. pocokkaa 2009. október 16. 23:10
  „Megint csak szöveg: és ezt mindenki látja...”
 • 27. dean23 2009. október 16. 22:45
  „Sztem meg Orbán is húzzon végre a tanyára az összes bohóc képviselővel együtt!”
 • 26. Sziszifusz 2009. október 16. 22:26
  „"nekünk, akik a törvény és a rend pártján állunk" (Ekkor kezdett el a mennyezet repedezni! A cionisták által diktált törvény és az Új (embertelen) világrend pártján állnak!)
  "A másik "radikális szélsőség" pedig - fűzte hozzá - rendszeresen a törvényen kívül helyezi magát."
  Jelenleg Európában egyetlen egy kormányzó politikus elég tiszta és bátor ahhoz, hogy merészeljen az új kazár birodalom útjába állni: a cseh elnök Vaclav Klaus. Ennek az a megdöbbentő jelentősége, hogy immár mindegyik európai kormány a "Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei" társaság alázatos szolgája. Orbán az európai népárttal az élen tolja a szekeret!
  Az október 29-30-ra kitűzött európai csúcstalálkozón kierőszakolható Lisszaboni szerződés ratifikálás utánra gyúr!
  A Velseni szerződés értelmében életrehívott EU csendőrséggel akarja szétveretni nemzeti oldalt, de természetesen a riválisait és az elégedettlenkedőket is! Az EU "új" cion Alkotmánya felülírja a nemzeti Alkotmányokat!
  Hajrá MSZP vezetés, eljön még az SZDSZ ideje, lesz még köpeny az MDF-nek, amikor négyesben a FIDESZ-szel totálisan szétveritek az országot, hogy nyoma sem maradjon (ahogy eddig is tettétek, csak most a kegyelemdöfést készültök megadni)!
  Mire választásra kerül a sor, legfeljebb arra kell a Parlament, hogy hogyan osszák el a golyóstollakat és a naptárakat! 2010-ben USA polgárháború, Izrael megtámadja a kínaiakkal szerződésben álló Iránt! Az EU belép Izrael oldalán, majd a szélsősségeiket és a problémás etnikumokat kiküldik a háborúba golyófogónak!
  Ez lesz "Orbán királysága"! Szép kis cioncsicskák GYF barátjával és slepjükkel együtt!

  Cion bölcsek jegyzőkönyvei:

  http://www.freepress-freespeech.com/holhome/konyvek/bolcs1.htm

  Lisszaboni szerződés hazánkra gyakorolt hatásai:

  http://postaimre.songofwhitefalcon.com/news.php?extend.230”
 • 25. KovácsPistike 2009. október 16. 22:17
  „Nekem a dühkitöréshez elegendő egy Gyurcsány, vagy egy Bajnai , újabban bármely mszpés, vagy liberális politikus megjelenése a tv képernyőn.
  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Gyurcsány Bajnai-kormánya egyik jellemzővel sem rendelkezik.”
 • 24. TUTI 2009. október 16. 22:12
  „Gondolom, majd a választások után! Tessék elmenni szavazni! :):S:D”
 • 23. Nagyapo 2009. október 16. 22:00
  „Barki tud beszelni Orszagrol es Emberekrol,de tenni is kellene mar!!! Nem csak az adobeveteleket,unios penzeket,partpenzeket lehuzni az allamkasszabol azutan pedig jot rohogni az adofizetokon!!Ez vonatkozik minden az Orszaggyulesben poffeszkedo partra!!”
 • 22. pille 2009. október 16. 21:50
  „Mi van?”
 • 21. TUTI 2009. október 16. 21:26
  „Ez nem BOTKA!
  NEm a kutyájáról, macskájáról beszél, hanem az országról es emberekéről!”
 • 20. comet 2009. október 16. 20:32
  „ennek az Orbán nyilatkozatnak, vagy könyvbemutatónak se füle se farka nem volt, az égető magyar problémákhoz meg végképp nem volt köze. Orbánnak fogalma sincs mi veszi körül, mit várnak tőle az emberek, mint az ellenzék vezetőjétől már évek óta. Talán nem is érdekli...”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús robbanóeszközöket találtak egy építkezésen

Második világháborús robbanóeszközöket találtak egy építkezésen pénteken Budapesten, a XII. kerületi… Tovább olvasom