Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Orbán és kormánya veszélyes játékba kezdett?

Külföld – Aki tudni akarja, hogy miként válhat a pénzpiacok spekulációinak célpontjává, annak tanulmányoznia kellene a magyar kormány magatartását – így vélekedett kedden a német üzleti körök lapja, a Financial Times Deutschland.
Az újságot idéző MTI szerint a közelmúltban megválasztott magyar miniszterelnök, Orbán Viktor csapata teljesen szükségtelenül lépett a viszály útjára a Nemzetközi Valutaalappal és ez által elbizonytalanította a befektetőket.

Orbán és kormánya veszélyes játékba kezdett – írta az újság –, és hozzáfűzte: a magyar kormány azt hiszi, hogy befelé másképpen kommunikálhat, mint kifelé. A jobboldali konzervatív Fidesz áprilisban a többi között az adócsökkentések ígéretével nyerte meg a választásokat. Ehhez viszont szükségesé vált az addig kormányzó szocialisták szigorú takarékossági irányvonalának felpuhítása - tette hozzá a lap.

A választások óta a kormány arra törekszik, hogy minél sötétebbre fesse a helyzetet, és ily módon igazolja a szavazók számára, hogy mégsem kerülhet sor könnyítésekre. Már június elején a kormányszóvivő meglepetést okozott azzal a kijelentésével, hogy nem túlzás az ország lehetséges fizetésképtelenségéről beszélni. Amit befelé a „vér és veríték, illetve a könnyek" jelzésének gondoltak, kifelé megsemmisítően hatott és az amúgy is ideges piacok figyelmét a kis országra terelte. Azóta a kormány váltakozva hol megnyugtató szavakat használ, hol pedig összeomlásról beszél. És – mint a lap írta – elkerülhető vitát provokál még a Nemzetközi Valutaalappal is.
„Ha Orbán így folytatja tovább, az drága lesz az országnak" – hangoztatta a Financial Times Deutschland. Az újság szerint a politikai kommunikáció manapság nem választható ketté belső és külső kommunikációra.

Erős gyengüléssel fogadta a piac az IMF delegáció hazautazását.
Erős forintgyengüléssel fogadta a piac az IMF delegáció hazautazását.

A másik üzleti napilap, a Handelsblatt kommentárja szerint a tárgyalások felfüggesztésével a nemzetközi hitelezők nem véletlenül választották Magyarországot arra a célra, hogy példát statuáljanak. A helyzet ugyanis bámulatra méltóan egyértelmű, és nem csupán azért, mert az ország lehetőségei felett él, és ugyanakkor saját valutával rendelkezik, amely nyomás alá helyezhető anélkül, hogy egy egész valutarendszert – mint például az eurót – tartósan magával rántsa. Az ország elég nagy ahhoz, hogy felfigyeljenek rá, és elég kicsi ahhoz, hogy a válság esetén ne váltson ki dominóhatást. Magyarország ezáltal ideális példa arra, hogy a mai világ „Görögországait és Portugáliáit" figyelmeztessék: a takarékosságot nem lehet félvállról venni. A lap szerint a hitelezők Magyarországot egy megbánásra nem hajlandó bűnözőként, elrettentés céljából kívánják a nyilvánosság előtt „karanténba zárni".

Csehországban csend és nyugalom van. Alig mozog a cseh korona árfolyama.
Csehországban csend és nyugalom van. Alig mozog a cseh korona árfolyama.

A Handelt szerint ez az eljárás ugyanakkor meglehetősen merész, ugyanis még a kiismerhető és pénzpolitikailag független Magyarország is robbanóanyagot jelenthet Európa számára. A lap utal arra, hogy az osztrák bankok az ország legnagyobb hitelezői közé tartoznak, és amennyiben a régió helyzete rosszabbodik, ők is rosszabbul keresnek majd, sőt, adott esetben aggódniuk kell a „befagyott" hiteleikért. Önmagában Magyarország viszont aligha teszi tönkre a bankokat, de nincs egyedül ugyanis az egész térség inog Lengyelországtól és Csehországig.
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió az egyik oldalon, a másik oldalon pedig Magyarország a tűzzel játszik, ha nem a megbékélést választja – fogalmazott a Handelsblatt, hangoztatva: a feleknek, amilyen gyorsan csak lehet, ismét vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz.

A baloldali Berliner Zeitung „A magyar beteg" című kommentárjában úgy vélte, hogy Budapest a konfrontáció útját választotta hitelezőivel. Magyarország új miniszterelnökének, Orbán Viktornak néhány dolgot el kell majd magyaráznia Angela Merkelnek, amikor szerdán bemutatkozó látogatásra Berlinbe érkezi. A lap úgy vélekedett: „nemzeti gazdaságpolitikájával a budapesti jobboldali konzervatív kormány irritálja a nemzetközi pénzpiacokat, de mindenekelőtt a nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió hitelezőit, akik 2008-ban az országot 20 milliárd eurós hitellel mentették ki az államcsődtől.

Olvasóink írták

209 hozzászólás
 • 209. valoperes_zugugyved 2010. július 23. 10:06
  „190. hozzászólás achilleus 2010.07.21. 13:30

  Hogy mik vannak?? Logaritmus, Léni és egyéb gyurcsányisták figyelmébe:
  2010-07-21 10:40 - A kormány mellé állt az MSZP társadalompolitikai tagozata az IMF-tárgyalások ügyében. A szocialista párt vezetésével szemben a szervezet támogatja, hogy a kabinet a lakosságot terhelő újabb megszorítások helyett a bankok megadóztatásával csökkentse az államháztartási hiányt. A tagozat kiáll a több százezer bedőlt devizahiteles család megsegítése mellett is. Czöndör Gyula elnök közleményében a korábbi szocialista kormányokat bírálta: szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetért az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikája a felelős.”
 • 208. valoperes_zugugyved 2010. július 23. 10:05
  „vOTKA JANOS NEM JAR BE A MUNKAHEJÉRE?”
 • 207. Clyde 2010. július 21. 21:26
  „http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/iden_150_milliard_forintot_sem_hoz_a_konyhara_a_bankado/

  A következő két évre tervezett (évenként 200 milliárd forintos bevételt hozó) bankadó SEM tudja betölteni az adókönnyítésekből származó költségvetési lyukat.

  (A 127-esemre.)”
 • 206. keiner 2010. július 21. 20:27
  „204. achilleus , ez az örökség. Az ember elfogadja mikor választásba megy. ;-) Tudom nehéz feladat és nem megy egy pár hét belül. Butá ember, aki ezt hisz.
  Minden politikus igér választás elött sok mindent, akkor Gurcsány volt, most (nem mondom Orban, ö is csak egy ember) de Fidesz, azzal, hogy azt montak, hogy vissza vonjak ezt azt, ami nem tetszett az embereknek. Tudod, tárdjaltunk erröl már párszor.
  Kisebb formában, családban, sem megy, hogy ha röviddel csöd eöltt álnak, akkor csak azért is így tovább csinálni, ahogy volt. Akkor nem jutnak dülöre.
  Igazat mondtva, én sem tudom megoldást, hogyan lehet megszoritás nélkül rendbe hoszni.
  Merkel a leggyengégebb súlytja, ezzeknek nincs lobbiuk, nincs mögötte erös pénz.
  Mi lesz még ebböl? Nem tudni. "Kényszeroptimiszmus" nem segít.
  Szóval, nekem sincs ötletem.”
 • 205. achilleus 2010. július 21. 20:00
  „9,9% - bocs”
 • 204. achilleus 2010. július 21. 19:59
  „203. hozzászólás keiner 2010.07.21. 19:11

  Némiképp sérti a nemzeti büszkeségemet, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, úgy kezelik, mintha rajta kellene leverni, hogy Gyurcsány Feren magyar miniszterelnök 2005-ben (tekintettel a közelgő választásokra) nemcsak a magyar népet verte át, de hamis és valótlan adatokkal bombázta meg az EU-t is, mind az aktuális helyzetet, mind a jövő évi hiányt illetően. (például utóbbi, csak nagy kínnal lett 9%, aminél abban az évben csak a polgárháborús Libanon teljesített). Aki akkor figyelmeztetett az adatok valótlanságára, az pontosan Orbán Viktor volt. Akkor füle botját sem mozgatta sem Merkel, sem Barozo. Most miért feltételezik, hogy Orbán hazudni fog. Gyurcsány hazugsága ne kollektíve legyen már szégyenbélyeg a teljes nemzeten!”
 • 203. keiner 2010. július 21. 19:11
  „202. achilleus, addig mig itt németbe a cégekben MOt nyilványosan mint szintén válság hibást idéznek, addig nincs semmi bisztos.
  Merkel is forro széken ül, egy miniszterelnök a másik után lelép. Olyan kemény dolgokat súlytanak itt németbe a népre, hogy még egy "görögországot" nem lesz tömve pénzzel. Itt égnek már több városokban drága kocsik és franciáország nincs messze.”
 • 202. achilleus 2010. július 21. 19:00
  „201. hozzászólás keiner 2010.07.21. 18:13
  Talán tényleg jobb lenne csak azt olvasni, amit Merkel mondott. Magyarországon egyes sajtótermékek csak a saját orientációik túlhangsúlyozásával, és más mondatok elhallgatásával képesek - úgymond - tudósítani. Ami például az index-ből kimaradt:

  "Angela Merkel elmondta: nem befolyásolja Németország és Magyarország gazdasági kapcsolatait a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások. Mint a kancellár fogalmazott: a cél, hogy Magyarország hosszú távon szilárd lábakon álljon és a jelenlegi hiány ,,nem néz ki rosszul"."”
 • 201. keiner 2010. július 21. 18:13
  „Ahogy mondtam :-)))
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/merkel_kemeny_uzenetet_kuldott_orbannak/”
 • 200. achilleus 2010. július 21. 16:57
  „EUR/HUF... 284,3200”
 • 199. keiner 2010. július 21. 16:01
  „198. unknown, Merkel bisztosan fog Németország és az EU érdeket védeni és nem mondani: jól csinálod édesfiam!
  Merkelnek az Euró fontos, utána a Forint. :-)))”
 • 198. unknown 2010. július 21. 15:18
  „197. achilleus 2010.07.21. 15:12
  - Tényleg... :-)))
  Biztosan azért történt a forint erősödése éppen azon órákban, amikor Angela Merkel éppen nádpálcával fogadta Orbán Viktort (így szerették volna láttatni a ballib rajongók). :-)))”
 • 197. achilleus 2010. július 21. 15:12
  „195. hozzászólás unknown 2010.07.21. 15:10
  190-nél már bent van ;-)”
 • 196. achilleus 2010. július 21. 15:11
  „194. hozzászólás unknown 2010.07.21. 15:04
  "Tőkéseink" rájöttek, hogy még mindig Magyarországtól kapják a legmagasabb kamatot a pénzükért. Ráadásul az alapkamat sem emelkedett, így többet sem tudnak kipréselni az országból. (Ezért mondtam, hogy én még ijesztésül 0,5%pontot csökkentettem volna az alapkamaton.- Még ennél is hamarabb észheztértek volna.)”
 • 195. unknown 2010. július 21. 15:10
  „Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata kiáll a kormány mellett, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket hozzon a lakossággal szemben.

  "A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta. Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is" - írta Czöndör Gyula, a tagozat elnöke közleményében.

  Mint hangsúlyozta: a magyar államháztartási rendszer több évtizeden át fennálló hiányaiért nem a szociális és jóléti kiadások mértéke a felelős, hanem a rossz gazdaságpolitika.”
 • 194. unknown 2010. július 21. 15:04
  „A HVG online-ról:
  "Délután fél háromkor már 284,37 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon. Délelőtt 10 órakor még 286,07 forinton jegyezték az eurót, nem beszélve az elmúlt napokban súrolt 292-es szintről. Ez azt jelenti, hogy hétfő reggel óta már mintegy 2,4 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz.
  A forint erősödése leginkább a nemzetközi hangulat kedvezőbbé válásával magyarázható, semmint a belföldi tényezőkkel."

  Ez a hír hasonló ahhoz a vicchez, hogy honnan nézzük: Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka akkor azért kapja a pofont. Ha kedvező irányba megy a változás, az a nyugati tőkések érdeme. Ha egy nap alatt is, de rosszra fordul, azért Orbán Viktor a felelős. A magyar média ... (meg az ő szocialista párti öregapja).”
 • 193. Lúdasmatyi 2010. július 21. 14:10
  „Ne engedjen a kormány a mocskos tőkésvilágnak!MAGYARORSZÁG a MAGYAROKÉ!!!!!!Ha rajtam múlna még az államadóságot se fizetném vissza.”
 • 192. 648452 2010. július 21. 13:43
  „Argentína példája arra tanít bennünket, hogy Magyarországnak, a magyar embereknek olyan kormányra van szüksége, amely nem az IMF érdekeit, hanem első helyen a nemzet érdekeit veszi figyelembe.”
 • 191. 648452 2010. július 21. 13:34
  „Még jó hogy nem engedi meg Orbán az IMF-nek hogy kénye-kedve szerint diktálhasson. Nem megengedhető a világ egyik országában sem az, amit az IMF művelt Argentínában.”
 • 190. achilleus 2010. július 21. 13:30
  „Hogy mik vannak?? Logaritmus, Léni és egyéb gyurcsányisták figyelmébe:
  2010-07-21 10:40 - A kormány mellé állt az MSZP társadalompolitikai tagozata az IMF-tárgyalások ügyében. A szocialista párt vezetésével szemben a szervezet támogatja, hogy a kabinet a lakosságot terhelő újabb megszorítások helyett a bankok megadóztatásával csökkentse az államháztartási hiányt. A tagozat kiáll a több százezer bedőlt devizahiteles család megsegítése mellett is. Czöndör Gyula elnök közleményében a korábbi szocialista kormányokat bírálta: szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetért az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikája a felelős.”
209 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától ismét hőségriasztás

Szerdától ismét másodfokú hőségriasztást rendel el az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden. Tovább olvasom