Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Orbán: Európa erősebb, mint fél éve volt

Európa most erősebb, mint fél éve, a magyar EU-elnökség kezdetén volt, de a választópolgárok ezt egyelőre nem így érzékelik, az euróövezet helyzete és a görög válság hírei miatt - állapította meg Orbán Viktor kedden Strasbourgban.

A miniszterelnök az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott beszédében összegezte a június 30-án zárult magyar elnökség eredményeit. Hangsúlyozta, hogy amíg a görög válságra nem sikerül megoldást találni - csak néhány hetes vagy néhány hónapos időnyerésre futja -, addig az unió nem lesz képes erős közösség benyomását kelteni.

Orbán Viktor megállapította, hogy a magyar elnökség teljesítette a kitűzött célokat, amelyekkel hozzá kívánt járulni Európa megerősítéséhez. Emlékeztetett arra, hogy az unió a magyar elnökség alatt gyorsan és hatékonyan tudott reagálni a váratlan kihívásokra is. Ezek közt az euróövezeti válság mellett említette a japán nukleáris katasztrófát, valamint az észak-afrikai fejleményeket.

Kiemelte egyebek közt,hogy Európa immár rendelkezik az újabb válságok megelőzését lehetővé tevő eszközökkel. Ezen belül csaknem teljesen elkészült a hat fontos uniós jogszabályt tartalmazó intézkedéscsomag.

A romák társadalmi befogadását célzó uniós keretstratégiáról szólva a kormányfő felhívta a figyelmet arra: a roma közösség nem csak kihívást, hanem erőtartalékot is jelent, hiszen rajta keresztül sok millió európai polgárt lehet behozni a munkaerőpiacra.

Azzal kapcsolatban, hogy Horvátországgal sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokat, Orbán közölte: memorandumot adott át Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament elnökének, amelyben kifejti, hogy az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánon folytatnia kell a bővítést, és további erőfeszítéseket kell tennie a térségbeli országok uniós csatlakozásának előmozdítása érdekében.

Az Európai Bizottság elnöke és az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint jó eredménnyel zárt a magyar EU-elnökség. A szocialisták viszont bírálatot fogalmaztak meg a vitában, elsősorban a magyar média- és az alaptörvény miatt.

José Manuel Barroso az eredmények között említette az első európai szemeszter beindítását - vagyis a tagállamok gazdaságstratégiai terveinek, költségvetési elképzeléseinek idén először alkalmazott uniós szintű összevetését - a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, az "arab tavasz" demokratikus mozgalmainak támogatását és az európai romastratégia elfogadását.

Joseph Daul néppárti frakcióvezető köszönetet mondott a magyar elnökségnek azért, hogy erőfeszítéseket tett a gazdasági kormányzás ügyének előmozdításáért. Sajnálatát fejezte ki azonban, hogy az Európai Parlament egyes politikai erőinek megváltozott hozzáállása miatt a gazdasági kormányzásról szóló megállapodás nem tud ezen a héten megszületni.

"Így is 95 százalékban elértük, amit akartunk. Gazdasági kormányzás nélkül nem stabilizálódhat az euró, nem indulhat be a gazdasági növekedés, és nem születhetnek új munkahelyek" - figyelmeztetett Joseph Daul.

"Az összetett politikai és gazdasági környezet, valamint egyes belpolitikai kérdésekkel szembeni igazságtalan kritikák ellenére a magyar elnökség hibátlanul teljesített" - összegezte véleményét Joseph Daul.

Olvasóink írták

 • 11. csergemerge 2011. július 05. 17:19
  „Ha Európa nem is lett erősebb, Magyarország egy jól végzett munkával és sok tapasztalattal gazdagabb lett, ugyanakkor néhány illúzióval szegényebbé vált.
  Az eredő azért talán pozitív.”
 • 10. smalltown 2011. július 05. 16:09
  „hat ha viki mondja, ugy is van. hazudott o mar? Naugye! :)
  (<moderálva> ez az ember)”
 • 9. Ebgondolat 2011. július 05. 15:03
  „Nos, eddig csak beszéltünk róla, hogy a forradalmárok eddigi ámokfutása az 50-es időket idézi, de immár HIVATALOSAN is megerősítették, hogy az 50-es évek sötét szelleme itt kísért:

  >>"Az 1950-es évek félelemteljes világát idézi az az új beléptetési rend, ami pénteken reggel debütált a főpolgármesteri hivatal főbejáratánál" - Tarlós István ezt még 2009 májusában, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként nyilatkozta az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a főváros akkori vezetése új beléptetőrendszert épített ki a Városházán.<<

  Nos, ezt a bizonyos beléptetőrendszert most tarlós fogja megvalósítani, mely saját bevallása szerint(!!) az 50-es éveket idézi!!

  forrás: http://hvg.hu/itthon/20110704_uj_varoshazi_belepteto”
 • 8. Roxy08 2011. július 05. 14:49
  „Lehet, h OV szeretne bekerülni a csapatba..........? Hadházi,Kiss Ádám, Kőhalmi, Aranyosi, Beliczai?!”
 • 7. zoltanszabo 2011. július 05. 14:31
  „Egy felmérés szerint, a megkérdezettek : 75 % NEM , míg : 25 % igen meg volt elégedve az EU s elnökséggel.
  Vajon ov. milyen statisztikát olvas ? Úgy nyilatkozik mindig : mintha nem is egy országban élnénk, ő a Holdon él ! a bandájával együtt.
  T. 3. igazad van !”
 • 6. airwaves 2011. július 05. 13:51
  „Orbán: Európa erősebb, mint fél éve volt
  Erről nekem is pont ugyan ez a véleményem! A számból vette ki a szót!
  Mióta a Fidesz van kormányon minden sokkal szebb és jobb!
  NEKIK!

  A fülkeforradalom győzött! Nagy Imrét idézve: "Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van."
  Orbán szerint háború van. A legnagyobb ellensége az országnak az államadósság!
  No meg a saját megválasztott politikusai!
  Ilyen vezetőt érdemel a magyar. <moderálva>”
 • 5. zsuzsmo 2011. július 05. 13:28
  „"2. Queenmargareth 2011.07.05. 13:02
  És amikor ezeket mondta simogatta magát?"

  :-) Naná, és közben szórta a jutalomfalatkákat is :-)”
 • 4. johnconnor 2011. július 05. 13:14
  „Nyugat Európa gazdasága robbanásszerűen fejlődik(kivéve görög, Portugália) -na nem orbán miatt...
  igen, Európa fejlődik; Magyarország meg tönkrement!
  eddig mínusz 100ezer munkahely. várjuk az egymillió(százezer) új munkahelyet Orbánfi-desz, csak nem lesz rá 10 éve a gazdagok pártjának...még 3 év....”
 • 3. Larsson 2011. július 05. 13:14
  „Öndicséret még mindig büdös...”
 • 2. Queenmargareth 2011. július 05. 13:02
  „És amikor ezeket mondta simogatta magát?”
 • 1. Írástudatlan 2011. július 05. 12:58
  „Európa lehet hogy erősebb lett de Magyarország a békafeneke alatt maradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűbbé válnak a vendéglátóipari egységekre vonatkozó előírások

Egyszerűsödnek és rugalmasabbá válnak a kisebb vendéglátó-ipari egységekre vonatkozó előírások, ezzel együtt vállalkozásbarát lesz a szabályozás. Tovább olvasom