Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: Európa legerősebb reformpolitikája valósult meg Magyarországon

Sikerült megőrizni a társadalmi-politikai stabilitást - mondta a kormányfő Frankfurtban.
Európa legerősebb reformpolitikáját hozta el a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon Orbán Viktor szerint. A magyar miniszterelnök erről azon az egynapos, pénteki németországi látogatásán beszélt, amelyen mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke társaságában vett részt.

A német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában tartott magyar nyelvű előadásában Orbán Viktor azt mondta: 2010-ben - amikor Magyarország valójában rosszabb helyzetben volt, mint Görögország - a magyarok hozzáláttak ahhoz, hogy saját lábára állítsák Magyarországot, amelynek alapjai mára stabilak.

A kormányfő hangsúlyozta: sikerült megőrizni a társadalmi-politikai stabilitást, az adósság csökken, a költségvetés pedig kontroll alatt van, és - erősítette meg - a kormány 2013-ban is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányszintet. Tájékoztatása szerint a kormány által indított nagy programok, átalakítások készültségi szintje 83 százalékos.

Mindez persze nem vált ki osztatlan lelkesedést Magyarországon, "azt mindenki tudja, hogy ezekre a lépésekre szükség van, de azért tapsolni nem nagyon hajlandóak hozzá, és jó, hogy ha ezt mi megértjük" - mutatott rá.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy 2010-ben minden nemzetközi támadást bekalkulált, ami Magyarországot érheti, csak egy dologgal nem számolt, azzal, hogy az európai válság súlyosbodni fog. "Sohasem gondoltam volna, hogy az európai bürokraták ilyen ügyetlenek, kétbalkezesek" - fogalmazott.

A Magyarországgal kapcsolatos európai bírálatokról szólva azt mondta: Európában kialakult egy olyan mainstream vélemény, amely szerint az európai fejlődés abba az irányba halad, amely szerint a vallásosság, a család és a haza a múlthoz tartozik. A miniszterelnök - mint kifejtette - ezzel nem ért egyet, mert szerinte a vallásos meggyőződés, a család és a patriotizmus a jövő tiszteletreméltó értéke. Felhívta a figyelmet: jó volna, ha az európaiak látnák, hogy - bár most "Magyarország hátán csattan az ostor" - ez az ő vitájuk.

"Aki vékony jégen fut, annak a gyorsaság jelenti a biztonságot. Én vékony jégen futottam, örömmel jelentem, hogy átértem a túlsó oldalra" - fogalmazott a kormányfő a Magyarországon végbement változtatások gyorsaságával kapcsolatban. Ezek mihamarabbi végrehajtását azzal indokolta, hogy az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatták: minél inkább elhúzódnak a reformok, annál inkább felhígulnak, és a végeredmény eltér a kezdetben kitűzött céloktól. "Azt az érzést kell kelteni, hogy ezekkel a reformokkal szemben felesleges az ellenállás, mert ezek meg fognak történni" - emelte ki.

Beszédében kitért arra is, hogy Magyarországnak ma két dologra van szüksége: egy pénzügyi védőhálóra - amellyel kapcsolatban megerősítette, hogy a magyaroknak nincs szüksége a német adófizetők segítségére - és termelő beruházásokra.

A német-magyar kapcsolatról szólva a kormányfő kijelentette: a magyarok a németektől nem irigyelnek semmit, mert azt gondolják, hogy amijük van, azért megdolgoztak.

Miközben Orbán Viktor a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában a beszédét tartotta, német baloldaliak tüntettek a székház előtt. A demonstrálók egyebek mellett azt mondták, felháborítja őket a magyarországi romapolitika. Az épület előtti téren helyi magyarok - akik szintén szerettek volna ott tüntetni, azt azonban a hatóság nem engedélyezte - közölték: támogatásukról biztosítják az Orbán-kormányt, és sértőnek tartják a magyar kabinet demokratikus elkötelezettségének kétségbevonását.

A miniszterelnök zsúfolásig megtelt teremben, 200-300 ember előtt beszélt, a hallgatóság soraiban üzletemberek mellett helyi magyarok is helyet foglaltak. Utóbbiak - mint egyik szervezőjük az MTI-nek korábban elmondta - "csendes szimpátiatüntetésnek" szánták jelenlétüket Orbán Viktor előadásán.

Orbán Viktor frankfurti előadása előtt Wiesbadenben tárgyalt Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével. Ottani tárgyalásait követően azt mondta: Magyarország az elmúlt másfél évben megalkotott 365 törvénnyel, valamint az új alaptörvénnyel megtalálta a jövőbe vezető biztos utat, és joggal remélhető, hogy az új magyar gazdaságpolitika és alkotmányos berendezkedés kiállja az idők próbáját.

A Wiesbadenban tartott közös sajtótájékoztatón Volker Bouffier, a tartomány miniszterelnöke azt hangsúlyozta: a megbeszélésen egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy minden ország maga határozza meg szabályait. A hesseni miniszterelnök elismerését fejezte ki a magyar EU-elnökségnek a romastratégia elfogadásáért.

A magyar médiaszabályozást firtató újságírói kérdésre Volker Bouffier azt felelte, megvitatták ezt a témát is, és a magyar kormányfő válasza meggyőzte őt. A magyar médiumok 90 százaléka magánkézben, ennek nagy része pedig német tulajdonban van, ám utóbbiak a magyar miniszterelnöknél sosem emeltek kifogást a magyar médiatörvény miatt - idézte Orbán Viktor tájékoztatását Volker Bouffier.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta: Európában a sajtószabadság az egyik legérzékenyebb kérdés, ezért az új szabályok mindig rendkívüli vitákat kavarnak, ezeket azonban "az európai demokrácia természetes részének tekintjük".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berényi József: Orbán korát megelőző forradalmár

A MKP elnöke szerint Orbánnak nem az a célja, hogy Európában tetszelegjen, hanem hogy megreformálja… Tovább olvasom