Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között

Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka közöttMilorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI
A kormányfő fogadta Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét.
A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon.

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, aki a találkozó előtt meglátogatta Szentendrén a magyarországi szerbek képviselőit.

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval.

Ezért megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni - közölte.

Tárgyaltak Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.
Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz találkozójuk után Budapesten. Fotó: MTI
Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz találkozójuk után Budapesten.
Fotó: MTI
A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar-szerb kapcsolatok csak akkor lehetnek egészségesek és erősek, ha a magyarok Szerbiában és a szerbek Magyarországon jól és otthon érzik magukat.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni" - hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.

Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállóssággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból, amelyeket gyenge jogkörű központi kormány köt össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at

A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at
Jövőre emlékezünk a trianoni békediktátum 100. évfordulójára. Tovább olvasom