Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország felébredt

Több alapszabály-módosításról is döntött a Fidesz rendkívüli, XXI. kongresszusa szombaton Győrött. A legfontosabb változtatás, hogy létrehozták az Önkormányzati Képviselők Fórumát. A szónokok beszédjükben az önkormányzati választási sikert és a Fidesz népszavazási kezdeményezését hangsúlyozták.
Az Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlését, valamint az Önkormányzati Tanácsot a mindenkori pártelnök - jelenleg Orbán Viktor - vezeti. Az alapszabály-módosítás szerint a pártelnököt a jövőben az elnökség egy általa kijelölt tagja, vagyis a négy alelnök - Varga Mihály, Schmitt Pál, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán - valamelyike, az országos választmány elnöke, Kövér László, illetve a parlamenti frakcióvezető, Navracsis Tibor is helyettesítheti.

Az Önkormányzati Tanács a Fidesz országos elnöksége mellett működő információs, egyeztető és javaslattevő fórum, amely ajánlásokat bocsáthat ki, illetve javaslatokat fogalmazhat meg a szövetség által jelölt polgármesterek, önkormányzati képviselők és megyei közgyűlési elnökök számára.

Az évente legalább egyszer ülésező Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlése olyan egyeztető fórum lesz, amelyen a szövetség által jelölt főpolgármester, a megyei közgyűlési elnökök, polgármesterek és önkormányzati képviselők vesznek részt. Az országos gyűlés mellett a választókerületi elnökök vezetésével választókerületi gyűléseket is tartanak majd a jövőben, ezek pedig regionális gyűléseket hoznak létre, amelynek vezetését a pártelnök által megbízott regionális pártigazgató látja el.

A kongresszuson beszédet mondott Navracsics Tibor frakcióvezető, Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Áder János parlamenti alelnök, Zombor Gábor kecskeméti fideszes polgármester, illetve Orbán Viktor.

A Fidesz erejére hívta fel a figyelmet az ellenzéki párt XXI., rendkívüli kongresszusán elmondott beszédében Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető. A kongresszus első napirendi pontja, az önkormányzati választások értékelése kapcsán mondott beszédében kijelentette, hogy ma a Fidesz az önkormányzati szférában és a közvéleménykutatások alapján Magyarország legerősebb politikai pártja. Kijelentette: a Fidesz önkormányzati képviselői megvédik az önkormányzatok szabadságát, akár Gyurcsány Ferenccel szemben is.

Havi rendszerességű viták

Négy témában, az igazságosság, az életminőség, a közszolgáltatások és az állam feladata valamint a versenyképesség kérdésében javasolt vitát januártól áprilisig Navracsics Tibor a Fidesz szombati rendkívüli kongresszusán Győrött. A párt frakcióvezetője szerint e viták alapján állhat össze a következő, májusi kongresszus stratégiai dokumentuma.

Navracsics Tibor szerint szervezett és nyílt politikai hazugsággal sikerült kormányon maradnia a szocialistáknak és Gyurcsány Ferencnek. Úgy vélte, demokráciában elképzelhetetlen, hogy ilyen szervezett és nyílt politikai hazugság után egy miniszterelnök hivatalban maradhasson. Szerinte Gyurcsány Ferenc hozta be a magyar politikába a hazugságot, az irigységet, a gyűlöletet. Kijelentette: Gyurcsány Ferenc persona non grata - nem kívánatos személy - a magyar politikában, amit a küldöttek tapssal nyugtáztak.

Erkölcsi megújulás a politikában

Nemzetpolitikai kérdésekben a pártok közötti összefogást, valamint a politika erkölcsi megújulását szorgalmazta Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki a határon túli magyarok nevében mondott üdvözletet a Fidesz XXI., rendkívüli kongresszusán szombaton Győrött.

A politikus szerint nem csak Magyarország, de az egész Kárpát-medence, Közép-Európa is erkölcsi válságban van, ám nem a néppel, az emberekkel van a baj, hanem a politikával és a politikusokkal. Az emberek igazságérzetének megnyilvánulásai szempontjából a jelenlegi helyzet és 1956 között párhuzam van - tette hozzá az MKP elnöke, aki szerint új erkölcsi alapra kell helyezni a politikát és a pártokat. Olyan államférfiakra van szükség, akik nem csak a következő választást, hanem a jövő nemzedék sorsát is látják.

Bugár Béla azt kívánta a Fidesznek, hogy álljon élére az erkölcsi megújulásnak. A határon túli magyar politikus összefogást szorgalmazott a magyar pártok között a nemzetpolitikai kérdésekben. Szerinte egyfajta kiegyezési folyamatra lenne szükség, ugyanakkor tudja azt is, hogy ehhez partner kell.

Történelmi győzelem

Magyarország felébredt, ezt mutatja az önkormányzati választások eredménye - jelentette ki Orbán Viktor szombaton, Győrött, a Fidesz rendkívüli kongresszusán. A pártelnök az önkormányzati választások mellett a demokráciáról, az ország talpra állításáról és a párt népszavazási kezdeményezéséről is beszélt. Igazságos, emberközeli, építő, a helyi önkormányzatok által szervezett reformokat szorgalmazott. A pártelnök szerint a fő kérdés az, hogy Magyarország a kirekesztő vagy a szolidáris fejlődés útjára lép.

Orbán úgy vélte, az őszi önkormányzati választással a Fidesz történelmi győzelmet aratott, és nem csak vidéken, hanem Budapesten is, ahol - szavai szerint - a legnagyobb párt lett a Fidesz. A politikus a kongresszuson létrehozott Önkormányzati Képviselők Fórumát az építkezés utolsó pillérének nevezte. Megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy a nemzet nem lehet ellenzékben. Ehhez azt tette hozzá, hogy a Fidesz lelkileg soha nem lesz ellenzékben.

Lehet más út is a népszavazással

A szocialisták a szolidáris fejlődési iránnyal ellentétben egy olyan "kétsebességes" Magyarországot akarnak kialakítani, ahol a kiváltságos jómódú kisebbség éri csak el a valóban európai színvonalú egészségügyet és oktatást, az egyre szegényebb többség azonban nem - mondta a pártelnök, akit a küldöttek felállva, ütemes tapssal fogadtak a győri egyetemi csarnokban.

Orbán szerint ugyanakkor van más út. Ennek első állomása a Fidesz népszavazási kezdeményezése, amelynek tétje, hogy a jövőben felülről megsarcolt, vagy alulról újjáépített lesz Magyarország.

Orbán Viktor beszédével, néhány perccel három óra után befejeződött a Fidesz XXI. rendkívüli kongresszusa Győrött, ahol a küldöttek elfogadták az alapszabály módosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társasházakat érinti legérzékenyebben a díjak emelkedése

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken beterjesztette a földhivatali… Tovább olvasom