Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Orbán ne veszélyeztesse az ország pénzügyi stabilitását - Mesterházy szerint

Az MSZP felszólítja Orbán Viktor kormányfőt, hogy ne veszélyeztesse Magyarország pénzügyi stabilitását és mindent kövessen el annak érdekében, hogy az ország hitelessége, finanszírozhatósága erős hazai és nemzetközi lábakon álljon.
Mesterházy Attila pártelnök közleményében azt írta: amennyiben ez nem sikerül, az komoly következményekkel fog járni minden magyar ember, vállalkozás számára. A politikus arra reagált, hogy két hétig tartó intenzív tárgyalássorozat után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége visszatér Washingtonba, az Európai Bizottság (EB) pedig elhalasztja a magyaroknak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását.

Az IMF továbbra is törekszik a magyar féllel támadt nézeteltérések áthidalására, az EB pedig helyesnek tartaná, ha egy későbbi időpontban folytatódnának a tárgyalások - közölték a szervezetek.

"Felszólítjuk Orbán Viktor kormányát, hogy hagyjon fel az arrogáns és felelőtlen magatartással" - írta Mesterházy Attila. A pártelnök hozzátette: az IMF-fel, az EU-val folytatott tárgyalások tétje, hogy Magyarország megőrzi-e nehezen helyreállított nemzetközi tekintélyét, hitelét a világban és a külföldi pénzpiacokon.

Mesterházy Attila szerint senki sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan bebizonyítja az Orbán-kormány, hogy alkalmatlan a válság kezelésére, egy koherens költségvetés és gazdaságpolitika kidolgozására. "Voltak ennek már előzményei, hiszen a Kósa-Szíjjártó páros felelőtlen mondatai megmutatták, mit okoz a hozzá nem értés pénzügyi kérdésekben" - fogalmazott, majd hozzátette: "amit a napokban láttunk a Matolcsy úr által vezetett kormánydelegációtól, az szintén vagy dilettantizmus vagy tudatos károkozás".

Az MSZP arra is felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a tárgyalásokon történteket, hogy pontosan lehessen látni, mi okozta azok megszakadását, aminek már puszta ténye is rontja Magyarország pozícióját, és azonnal jelölje meg az egyeztetések folytatásának dátumát.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. KolompárRómeó 2010. július 18. 21:48
  „18. hozzászólás Léni 2010.07.18. 19:00

  Szerencsére Ferenc, az ájrópéer, a reformer fel volt nőve ahhoz, hogy semmit ne csináljanak másfél-két évig, majd elk...ják az országot.”
 • 22. KolompárRómeó 2010. július 18. 21:46
  „Elftársak! Nektek semmi alapotok nincs ugatni. Elk... tolni, ellopni, szétverni tudtok. Mást nem.”
 • 21. florian70 2010. július 18. 21:41
  „Ideje lenne kijózanodni

  Lehet még egy darabig imitálni a kormányzást erőszakos személycserékkel, emléktörvényekkel és a nemzet hülyítését szolgáló országgyűlési nyilatkozatokkal. De előbb-utóbb már nem lesz kit leváltani, és a kutyát sem fog érdekelni még egy szimbolikus politikai gesztus.
  Lassan költségvetést kell készíteni. Lehet húzni-halasztani, hogy ne derüljön ki a valóság az önkormányzati választásokig, de így is, úgy is eljön október vége, amikor már nem lesz menekvés. A kormánynak legkésőbb akkor színt kell vallania.

  Magyarországnak józan, feszes költségvetésre és reformok sorozatára van szüksége. Nem az IMF és nem Barroso miatt. Hanem azért, mert nincs más mód, hogy erősebbek legyünk. A lényeget illetően nincs más lehetőség, mint visszatérni a 2006-ben elkezdett, és éppen a Fidesz által megtorpedózott reformpolitikához. Belátom, bajban van a kormány, hiszen évek óta azt mondja, hogy van könnyebb út. Gyanítom, mostanában kezdenek rádöbbenni, hogy le fognak lepleződni. Lehet itthon izmozni a kétharmaddal, de a muszklimutogatás semmit nem ér az országhatáron kívül. A világot nem érdekli a Nemzeti Együttműködés Rendszerének röhejes hazugsága. A világ csak valóságos teljesítményt honorál. Felelős költségvetést és szerkezeti reformokat. Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában reformpárti jobboldal van kormányon. Nálunk reformgyáva kormány.

  Márpedig a rendelkezésünkre álló pénzből csak akkor lehet jobban működő országot teremteni, ha újraosztjuk a felelősséget. Fájdalom, de vissza kell térni a kiindulóponthoz: reformok sokasága kell az egészségügyben, az oktatásban, a szociális rendszerben. Igen, ezek időnként fájdalmasak. Csak egy dolog lenne ennél is fájdalmasabb: ha az ország erőfeszítés helyett továbbra is ködös illúziókban ringatná magát a Fidesz vezetésével. Ez utóbbi kerülne igazán sokba.”
 • 20. jozko 2010. július 18. 20:37
  „Mesterházy Attila mint az Orbán kormány gazdasági tanácsadója. Mszp-nél tudják? Összeférhetetlenség, álláshalmozás....”
 • 19. achilleus 2010. július 18. 19:23
  „17. hozzászólás frakk 2010.07.18. 18:06
  Szinte már sajnálom őket, hogy állítólagos baloldali szimpatizánsként szükségét érzik kiállni Simor havi 8 milliójáért, a mai értéken az adófizetők 2500 milliárdért konszolidált, egyébként a devizahitelek kapcsán fogukat jól kimutató, főleg multinacionális bankok ez évi 200 milliárdjáért. /Vajon erről mi lenne, mondjuk a nagy Lenin véleménye?/ Ezt teszi a magyar "szocialista" párt a baloldaliakkal, kiforgatja őket mindenből, ami csak valamivel is több, mint a vegetálás ösztöne. Kezdem azt is hinni, hogy az országot azért adósították el, herdálták el a vagyonát, hogy most ne legyen más választás, mint a meghunyászkodás.”
 • 18. Léni 2010. július 18. 19:00
  „Orbán nincs felnőve az ilyen nagyságrendű feladatok megoldásához.!
  Ez nem a szocik és Gyurcsány tönkretételéről szól.”
 • 17. frakk 2010. július 18. 18:06
  „7. hozzászólás achilleus 2010.07.18. 15:12 Gratula a cikkhez. Sajnos agymosottak tudatáig nem hatol el a mondanivaló. Már is mellé terelnek, mindjárt jönnek Orbán bányával, + szőlővel, mert ezt már végképp nem tudják megemészteni. Egyébként a cikk annyiból már nem aktuális, hogy személyenként nem 1.5 millió az ország adóssága külföld felé, hanem ez már sajna több 2 milliónál: És fel vannak háborodva amikor a Fidesz csökkenteni szeretné a 2 milliónál nagyobb fizetéseket, végkielégítéseket. Ezeket nem érdekli a jövő, csak a további szabadrablás. Felelőtlenségükben Simor 8 millánál nagyobb fizetését is védeni akarják. Igaz az Amerikai jegybank elnöke nem keres ennyit mint Európa legjobban eladósodott országának jegybank elnöke a magyar Simor. Deszkás, Léni, Logaritmus félék miféle emberek vagytok ti?”
 • 16. dodó 2010. július 18. 17:49
  „Mesterházi, ahogy tőle elvárható, ismét jól benyalt a Tel-Avivból irányított IMF-nek. Ki tudja, jól jöhet még neki és pártjának a következő választásokon.”
 • 15. deszkás 2010. július 18. 17:42
  „ACHILLEUS! Védd a mundért (a fideszt). Miért baj ha Matolcsit dilettánsnak nevezik? Vagy ez nem tűrhető?Miért? Ja légyszives archiváljál ahogy mondtad a múltkori hsz-emre. Nem született meg az az ember akitől féljek!”
 • 14. olmosnyomdasz 2010. július 18. 16:33
  „Rendben van UraimI
  Szarok bele!
  De legyenek oly bájosak, urambátyáim, közöljék, ki a f.sz akarja a gyerekeim részleteit befizetni!”
 • 13. történész 2010. július 18. 16:25
  „achilleus úr!

  köszönöm ön az akinek gondoltam nyugodtan írja csak a jelentésit..majd egyszer még csemegézünk belőle..tévedés.hogy a Nick neve stb..”
 • 12. dezsi 2010. július 18. 16:21
  „Bocsánat, nem kívántam veletek vitatkozni, mert tisztán látni nektek, hogy egy klasszikust idézzek: "Minden nagyon szép, mindennel nagyon meg vagyok elégedve!"

  Frakk figyelmesen olvastam, ......hasonló a helyzet mint Romániában........sőt mint Ukrajnában......... Aha értem 50%-os gázáremelés jött Ukrajnában, és Románia is a reform lépések megtétele után kaphatott csak segítséget.

  Egyébként a Hang Seng -0.03% pénteken mig a Dow J. meg 261 pontot esett!!! Esetleg piaci beárazás vagy hasonló??? Vagy ilyen nincs is?!!!

  De mégegyszer biztos van akinél használ az agymosásotok. Én javítanám magam az elöző hozzászolásomhoz képest , valószinüleg keddig eléri a 300ft-ot az euró árfolyama!!!!

  Szóval hajrá fiúk, és menjetek át a szomszédba is elmondani, hogy az IMF-nél meg az EU-nál is mocskos szocik dolgoznak!”
 • 11. achilleus 2010. július 18. 15:50
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/jobbik_a_targyalodelegacio_hazautazasa_a_nyomasgyakorlast_szolgalja/2169229/
  "Hegedűs Tamás szerint borítékolható, hogy hétfőtől a globális pénzügyi hatalmak iránt elkötelezett politikusok, elemzők és sajtómunkások falkában esnek majd neki a kormánynak azért, mert nem hódolt be a külföldről érkező nyomásnak."
  Mesterházy nem várt hétfőig sem, megadta a hangot a "falkának".”
 • 10. achilleus 2010. július 18. 15:43
  „8. hozzászólás történész 2010.07.18. 15:18
  Már V. kerületi rendőrkapitánnyá is fideszes hátszéllel nevezték ki 2007-ben:
  http://www.origo.hu/itthon/20100712-toth-tamas-budapesti-rendorfokapitany-portreja.html
  (ez irónia akart lenni.) De ne tereljünk!”
 • 9. achilleus 2010. július 18. 15:32
  „8. hozzászólás történész 2010.07.18. 15:18
  Kérdezd meg tőle:
  V. kerületi Rendőrkapitányság
  2008.06.25. szerda 12:05
  A kapitányság vezetője: dr. Tóth Tamás r. ezredes, rendőrségi tanácsos
  E-mail: dr.toth.tamas@budapest.police.hu
  Fogadóórája: minden hónap első kedd 13-16 óráig
  Cím: Budapest V. kerület, Szalay u. 11-13.
  Postacím: 1363 Budapest, Postafiók 30.
  Tel: 373-1000, 373-1040
  E-mail cím: 05rk@budapest.police.hu”
 • 8. történész 2010. július 18. 15:18
  „idézet: Fideszesek ...Igaz vagy nem ...őszintén.

  Fideszes anyukája van az új budapesti rendőrfőkapitánynak
  Több honlap is fölhívja a figyelmet az új budapesti rendőr-főkapitány kinevezése kapcsán arra a tényre, hogy Tóth Tamás édesanyja a Fidesz gazdasági vezetője.
  Ez csak azért érdekes mert ha egy más párt tagja felszál a parlament előtt elmenő autóbuszra a csicskások azonnalmutyizásról beszélnek.Csak azért emlitem ezt a tényt,hogy legyen tiszta itt is a hűség a párthoz alap él ami miatta volt kormányzó párt boszorkány üldözése elkezdődött.Kedvesfideszes hozzászólók most is tessék mocskolódn,mutyizásról beszélni stb..vagy befejezni a rákosi multat idéző diktatúrás hatalom reszketést és a nemzetért kellene dolgozni mindenkinek..”
 • 7. achilleus 2010. július 18. 15:12
  „Most látszik, mivel jár az országnak az IMF pénzügyi gyámsága alá helyezése.
  De legalább azok lennének csendben, akik ezt elérték. Pedig válság még sehol nem volt, amikor mindezt már előre lehetett volna látni: /egy jó áttekintés az ide vezető útról, végig idézet:/
  2007-03-16 18:40 -
  Izzó adósságspirál - A kamatok elviszik a jövedelemadó-bevételeket

  Rohamosan nő Magyarország államadóssága. Csak a tavalyi év folyamán 2000 milliárd forinttal lett nagyobb az összeg, így a teljes adósságállomány elérte a 15,5 ezer milliárd forint. Mindez a központi költségvetés több mint kétéves bevételének felel meg - s azt jelenti, hogy minden magyar emberre másfél millió forint tartozás jut. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 65,7 százalék, ami idén 70 százalékra emelkedik. Tizenkét éve nem volt ennyire eladósodva az ország.

  - Ami dübörög, az már nem a gazdaság, hanem éppen a hiány - szentelt külön részt az államadósság kérdésének évértékelő beszédében Orbán Viktor. - Csak a kamatteher annyi, mint az összes magyar állampolgár által befizetett személyi jövedelemadó. Vagyis az Önök adójából egyetlen forint sem megy oktatásra, kultúrára, a szegények támogatására, gazdaságfejlesztésére. A befizetések már mennek is külföldre, kamattörlesztésre. 4,5 millió családonként A Fidesz elnökének szavait sajátos-tréfásan erősítette néhány nappal később Veres János, amikor az idei államkötvénytervekről beszélt. Mint mondta: - Ha idén csökkenteni akarjuk a hiányt, márpedig akarjuk, akkor hétezermilliárd forint állampapír-kibocsátása várható. Ennyi tehát az az összeg, amire idén szüksége lesz az országnak, hogy fenn tudja tartani működőképességét. Ez részben a lejáró tartozásokból, részben a kamatokból, részben pedig a költségvetés idei hiányának betöméséből áll össze. Valójában azonban - a jövőre vagy még később lejáró tartozásokat együtt - Magyarország államadóssága jóval magasabb az említett összegnél. A Nemzeti Bank napokban kiadott összegzése szerint a bruttó adósságállomány immár 15,5 milliárd forintnál tart. Valamivel kedvezőbb az Államadósság Kezelő Központ kimutatása: az általuk nyilvántartott nettó statisztika "csupán" 14,95 milliárd forintos tartozást mutat. A tartozás több mint kétharmada (10,7 milliárd forint) forintban áll fenn, a maradék összeg euróalapú adósság. Valójában azonban a forintkötvények is döntő részben külföldiek tulajdonában vannak. A mintegy 15 ezer milliárd forintnyi adósságra idén - a költségvetési tervek szerint - 1112 milliárd forint kamatot kell fizetni. Vagyis hétmilliárd forint híján tényleg igaz a Fidesz elnökének az állítása: a kamatfizetés elviszi az 1119 milliárd forintos személyi jövedelemadó-bevételeket. Vagy más megközelítéssel: csak a kamatteher ötször annyi, mint a Gyurcsány-csomag idei intézkedései által kipréselt összeg. S kétszerese a családtámogatásra és szociális célokra fordítható keretnek. Az átlagember fel sem tudja fogni, mit jelent 15 ezer milliárd forint. Nos, hazánk lakosságszámával elosztva minden egyes főre másfél millió forint adósságot. Hiszen az államadósságot végső soron az államban élő emberek fizetik vissza. Mivel azonban az átlagolásba csecsemőktől az idősekig mindenkit belevettünk, a keresőképesekben gondolkodva helyesebb így fogalmazni: minden magyar családnak előbb-utóbb 4,5 millió forintot kell kifizetnie a magyar állam eladósodása miatt.

  Elfelejtett rém Pedig a kilencvenes évek végén, sőt az ezredforduló utáni években úgy tűnt, végleg búcsút inthetünk az államadósság miatti aggodalmaknak. Emlékezetes, a magas államadósság már a nyolcvanas évektől szorongatta a magyar gazdaságot, s a rendszerváltás utáni évekre az első számú problémává vált. Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere utólag bevallotta: sokszor csak az utolsó tartalékok, és éppen beeső bevételek hihetetlen gyors átpakolgatásával tudták megakadályozni, hogy az ország fizetésképtelenné váljon. S a helyzet nem javult a Horn-kormány alatt sem, amelynek első pénzügyminisztere, Békesi László folyamatosan az államcsőd és az adósságspirál veszélyéről beszélt. Utóbbi azt jelenti, hogy már kamatokra is többet kell kifizetni, mint a teljes bevétel, vagyis az adósság akkor is nő, ha minden pénzt kamattörlesztésre fordítanak. Aztán a helyzetet a Suchmann-féle energiaipari privatizáció oldotta meg: a megabevételeknek köszönhetően a magyar állam adóssága hirtelen a GDP 90 százalékáról 75 százalékra csökkent. Ezután úgy tűnt, a helyzet immár magától javul tovább. Az uniós csatlakozás reményében beáramló működőtőkének és a kiegyensúlyozott költségvetésnek köszönhetően a polgári kormány alatt különösebb erőfeszítés nélkül csökkent az államadósság. Pontosabban az államadósság összege - már csak az infláció miatt is - nőtt, az ország GDP-je azonban ennél jóval erőteljesebben gyarapodott, így az adósság GDP-hez viszonyított aránya 2001-re 54 százalékra csökkent. A 2002-es választások után azonban azonnal fordult a trend. Csak a választási évben 4 százalékponttal nőtt az adósság, meghaladva az 57 százalékos mértéket, majd a következő évben már az 59 százalékot is túllépte. S ebben a tempóban jutott el a tavalyi évben kimutatott 65,7 százalékhoz. Jelentős különbség van azonban a nyolcvanas-kilencvenes évek és napjaink államadósságának okai között. Míg ugyanis korábban a külkereskedelmi mérleg kiegyensúlyozatlansága okozta a hiányt - a kivitt termékek nem voltak képesek kitermelni a behozott termékek árát, ma már konvertibilis a forint, vagyis az ország nincs "valutaszerzési kényszerben". Ugyanakkor Medgyessy Péter óta gyakorlattá vált, hogy a költségvetés túlköltekezését is - amelyet korábban a lakossági megtakarításokból fedeztek, ezért is nevezték belső államadósságnak - külföldi befektetőkkel finanszíroztatják. Becslések szerint a magyar állampapírok közel fele külföldi befektetési alapok tulajdonában van. S mivel a magyar állam az utóbbi években jócskán túlköltekezett - vagyis az országnak nagy szüksége van a pénzre -, a külföldi befektetők immár csak jókora kamatfelárért hajlandók megvenni állampapírjainkat. A legutoljára kibocsátott államkötvényekre az Államadósság Kezelő Központ 8 százalék fölötti hozamot kénytelen hirdetni, szemben az egy évvel korábbi 6,5 százalékkal. Könynyen kiszámolható: ha nem lenne kénytelen az államkincstár megszorult helyzete miatt kamattöbbletet felajánlani, máris a 250 milliárd forinttal több maradna az államkasszában. Emlékezetes: az egészségügyben bevezetett díjak 30 milliárdot, az eva kulcsának 15-ről 25 százalékra emelése 53 milliárdot hoz a költségvetésnek...

  Elvettek 12 évet Bár Orbán Viktor beszédében Gyurcsány Ferencet tette felelőssé a kialakult helyzetért, valójában a problémák gyökere Medgyessy Péterig, az általa meghirdetett osztogató politikáig nyúlik vissza. A minimálbér adómentessé tétele a magánszemélyek közül, az eva bevezetése a cégvilágból vont ki tömegeket az adófizetői körből. Tanulságos, hogy 2003-ban csupán 909 milliárd forint személyi jövedelemadó-befizetést teljesítettek az állampolgárok, 32 milliárddal kevesebbet, mint a megelőző évben. Ráadásul a kormány ezzel párhuzamosan csökkentette a társadalombiztosítási járulékokat is, 50 százalékkal növelte ellenben a közalkalmazottak, köztisztviselők bérét, s bevezette a 13. havi nyugdíjat. Medgyessy Péter maga is kijelentette: nem bánja, ha a gazdaság nem bírja azonnal kitermelni ezeket a terheket, átmenetileg az államadósság növekedése árán is megvalósítja elképzeléseit. A miniszterelnök akkor úgy képzelte: a gazdasági növekedés néhány év alatt helyre rakja az államháztartás egyensúlyát. Csakhogy a növekedés a következő években lelassult, s Magyarország beszorult a túlzottan eladósodott állam pozíciójába. Sokáig még közgazdászok sem észlelték, milyen viharosan nő az államadósság. Ennek oka, hogy a Pénzügyminisztérium sokáig kozmetikázott adatokat jelentetett meg. Draskovics Tibor ugyanis még pénzügyminisztersége elején kijárta Brüsszelben, hogy a magán-nyugdíjpénztárakra való áttérés többletköltségei miatt Magyarország maximum 2 százalékkal kedvezőbb költségvetési deficitadatokat jelenthessen meg a valóságosnál. Bár arról megoszlottak a vélemények, hogy a kedvezményt az államadósság elszámolására is lehet-e alkalmazni - a Pénzügyminisztérium folyamatosan a kedvezőbb statisztikákat adta hírül. Így például a hagyományos módszertant alkalmazó Nemzeti Bank - s vele az Európai Unió - már 2004-ben riasztott, hogy Magyarország átlépte az euró bevezetése szempontjából kritikus, 60 százalékos határvonalat, ugyanekkor a Pénzügyminisztérium még csak 57,6 százalékot ismert el. A trükközés lehetőségének mindenesetre vége: az elszámolási könnyítést Brüsszel csak 2007-ig engedélyezte, vagyis jövő év elejétől minden szervezet elszámolásában 70 százalék körüli GDP-arányos államadósságnak kell szerepelnie. Az eset azért is tanulságos, mert mutatja: Magyarország megint nem tudott élni egy lehetőséggel. Az elszámolásbeli könnyítést ugyanis az euró bevezetésének a megkönnyítésére ajánlotta fel Brüsszel, ehelyett a magyar kormány a parttalan költekezés elrejtésére használta fel. Bár az osztogató politikának vége, az államadósság növekedése még jó darabig nem áll meg. Most már ugyanis nem elég leállítani az osztogatást, de a normál bevételekből kellene kigazdálkodni a kamatokat, hogy legalább megálljon az adósság burjánzása. Erről azonban szó nincs: még a kormány is úgy számol, hogy év végére 70,1 százalékra, jövőre pedig 71,3 százalékra nő az államadósság. A folyamat csak nagyon-nagyon lassan, rendkívül szigorú és következetes gazdaságpolitikával állítható meg - az 1995-ös privatizációhoz hasonló gyors megoldásra immár nincs megfelelő állami vagyon. A 70 százalék körüli államadósság tizenkét éve nem látott rossz eredményt jelent. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: - Csak ahhoz, hogy visszajussunk oda, ahol 2002-ben voltunk, átlagosan jó kormányzás esetében 16 év szükséges. De még kiemelkedően sikeres kormányzás esetén is 12 év kell. Elvettek az életünkből 12 évet. Kárász Andor - http://www.demokrata.hu/heti-hir/izzo-adossagspiral-kamatok-elviszik-jovedelemado-beveteleket”
 • 6. frakk 2010. július 18. 14:53
  „Dezsi figyelmessen olvasd. "-a K&H Bank elemzője szerint hasonló a helyzet, mint Romániában pár hónappal ezelőtt: az IMF elhagyta a tárgyalásokat, majd pár hónappal később visszatért. "Ez egy rossz hír, de nem a világvége" - mondta a Reutersnek nyilatkozva Barcza, aki szerint a piac beárazza majd a küldöttségek idő előtti hazatérését. Szerinte a nagy kérdés az, hogy milyen 2011-es deficitcél jelenik meg a kormányzati kommunikációban. Barcza szerint az IMF-nek is van felelőssége a mostani helyzet kialakulásában, a költségvetés ugyanis valóban rosszabb állapotban van, mint amit az előző kormány kommunikált, az idei első félév költségvetési kontrolljának elszállása így részben a Valutaalap felelőssége."
  Ázsia 3 napja naponta zuhan 3%-kokat, pénteken amerika is Dow Johns 300 pontot esett: Ezek tudhatták h szoci bértolnokok által fogalmazva " az IMF kivonul Magyarországról" ? Mesterségesen keltenek ismét hisztit valakik mert shortolják a Bux-t ? longolják a Euro/Ft párt. Valójában semmivel sem komolyabb a baj mint máskor, de túl magasan volt a piac, le kell vinni valami hírrel.”
 • 5. achilleus 2010. július 18. 14:21
  „"amit a napokban láttunk a Matolcsy úr által vezetett kormánydelegációtól, az szintén vagy dilettantizmus vagy tudatos károkozás".

  1) Vissza kellett volna vonni a bankadót?
  Akkor a kieső 200 milliárdot honnan a nagy fenéből szedte volna elő az új kormány?
  2) Vissza kellene vonni a devizahitelesek lakásainak állami megvásárlására szánt alapot??
  Ezt is problémásnak látta az IMF! Dezsi. Aki a segítő kézbe belerúg ...

  Egyébként pedig, ha választani kell, hogy 1)-ből adódóan a nyugdeíjak, bérek csökkentése, vagy magasabb adóztatás, vagy 2)-ből adódóan a devizahitelesek bankokra (vagy az általuk gründolt behajtócégekre, tasnádikra) hagyása, akkor inkább a 2. (mert észnél kellett volna lenni, vagy most kellene észnél lenni). - Ha választani kellene. Az IMF lazán bedobná mind a két réteget a süllyesztőbe.”
 • 4. dezsi 2010. július 18. 13:54
  „Hát lehet éltetni a kormányt, sőt Viktort, de ha hétfőn 10 forintot emelkedik az euró és jövő héten eléri a 300 forintot talán lesz egy pár ember aki felébred már az álomból!!! Magyarországon viktor a király a pénzpiacokon nem egészen!!! Szíjártó és Kósa a múltkor most meg a kormány tesz a MAGYAR embereknek keresztbe! Egyébként csak elkell olvasni az első elemzéseket, ahogy a piac fogadta a bejelentést, hogy eredmény nélkül haza utazott a két küldöttség. Lehet azt is mondani milyen tökös a kormány, hogy beintett az IMF-nek, csak egyet ne felejtsen el senki EZT MI DEVIZAHITELESEK FOGJUK MEGFIZETNI, DE NAGYON CSÚNYÁN!!!!!!!
  Szóval szép volt fiúk, köszönjük:-(”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízkárosult családoknak segít az IKSZ

Tisztító- és tisztálkodási szerekkel, tartós élelmiszerekkel segít árvízkárosult családokon a… Tovább olvasom