Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Orbán: nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül

A kormányfő tárgyalt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral.
Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután a Parlamentben tárgyalt a NATO-főtitkárral. Anders Fogh Rasmussen üdvözölte, hogy Magyarország megállította a védelmi költségvetés csökkenését, és arra ösztönözte az országot, hogy modern technológiákba, megoldásokba ruházzon be.

A kormányfő újságírók előtt elmondta: a NATO egyik fontos kérdése a jövőt illetően, hogy a tagállamok milyen gazdasági állapotban vannak, és mennyi pénzt tudnak fordítani katonai kiadásokra és fejlesztésekre.

Egyetértettek a főtitkárral abban - folytatta Orbán Viktor -, hogy bár kétségkívül válság van, de nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet és azokat a megállapodásokat sem, amelyek szerint "a biztonsági képességeinket magas szinten fogjuk tartani".

Elmondta a főtitkárnak azt is, hogy nemcsak a nemzetközi elkötelezettségek miatt, hanem "saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget", értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli katonai együttműködés rendszerét.

Nincs ugyanis erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül, így Magyarországnak is szüksége van egy itthon és a világban tiszteletet kiérdemlő hadseregre - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy az ehhez szükséges feltételeket a kormánynak kell megteremtenie.

Jelezte, körülbelül ezer magyar katona dolgozik a NATO- és más nemzetközi szervezetek kötelékében.

"Megerősítettük az Afganisztánra vonatkozó elkötelezettségünket. Korábban is azt mondtuk, együtt megyünk be, együtt jövünk ki" - fejtette ki a tárgyalásról szólva a miniszterelnök, közölve, hogy "fenntartjuk a koszovói katonai jelenlétünket".

Végül a főtitkár figyelmébe ajánlotta, hogy bár a NATO bővítése most kétség kívül akadályokba ütközik, de fenn kell tartani a szervezet nyitottságát, készségét új tagállamok bevonására. Ezért Orbán Viktor kérte, hogy a következő NATO-csúcson foglalkozzanak a bővítés kérdésével.

Anders Fogh Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy elismerésre méltó Magyarország erős elkötelezettsége a transzatlanti szövetségben, a NATO-ban. A szervezet főtitkára méltatta a magyar csapatok Afganisztánban és Koszovóban végzett munkáját, mint mondta, professzionálisan és eltökélten szolgálnak.

Az afganisztáni misszióval kapcsolatban kiemelte: a magyar csapatok nagy segítséget nyújtanak az afgán erők kiképzésében és felkészítésében, így kulcsszerepet játszanak abban, hogy a helyi erők egyre jobb képességekkel rendelkeznek.

Az afgán hadsereg kezdi átvenni a vezetést az ország egészében, így a nemzetközi ISAF-erők harcoló szerepkörből támogató szerepbe kerülnek át - fogalmazott. Hozzátette: 2014-ben az ISAF-misszió befejeződik, utána az afgán erők támogatása, a tanácsadás kerül előtérbe.

A NATO főtitkára felidézte: délelőtt látogatást tett Pápán, ahol jó példáját látta annak, hogy az országok együttműködve olyan eredményeket érhetnek el, amelyekre külön-külön nem lennének képesek.

Anders Fogh Rasmussen gratulált Magyarországnak ahhoz, hogy átvette a visegrádi csoport elnökségét, és kiemelte: az ilyen regionális együttműködések a NATO és az EU érdekeit is szolgálják, és különösen jelentősek, amikor az országok olyan nehéz helyzetben vannak, mint a jelenlegi válság idején.

Olvasóink írták

 • 6. koko1976 2013. július 04. 19:16
  „Kedves csutak,

  Remélem még olvasod a cikket. 1999-ben csatlakoztunk a NATO-hoz. Ha klubtag vagy fizetni is kell.
  Továbbá: a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény így kezdődik:

  "Az Alaptörvény 45. cikk (1) bekezdésében foglalt alapvető feladatok megvalósítása érdekében az állam a Magyar Honvédség tényleges szolgálatot teljesítő katonáitól tántoríthatatlan hűséget, hivatásukhoz méltó, példamutató magatartást, bátor helytállást, magas fokú készenlétet és fegyelmet követel.
  A honvédelem nemzeti ügyének elhivatott szolgálata, valamint a szövetségi kötelezettségek magas színvonalú teljesítése korszerű katonai ismeretek, képességek megszerzésére, és folyamatos fejlesztésére alapozható, továbbá kiszámítható életpályával biztosítható."

  Mint látható a katona nem a maga örömére megy külföldre és a törvény is úgy fogalmaz, hogy "... valamint a szövetségi kötelezettség". Tehát elsődleges a haza védelme.
  Meg szerinted hol támad a magyar katona fegyverrel külföldön a helyikre?!
  Meg aztán édesapád idejében is volt külszolgálat, pl. Vietnámban, pedig ugye akkor még egyik másik klubba jártunk...
  Sőt 1897-ben már Krétán is jártak magyar békefenntartók, 1901-ben Kínában, azután az I. világháború kitörése előtt Koszovóban és Albániában (pedig bizony akkor még monarchia volt).
  Meg aztán inkább a magyar katona menjen külföldre, mint külföldiek Magyarországra. Mert ha hiszed ha nem, a mai törökök úgy gondolják, hogy ők békefenntartók voltak 150 évig nálunk. Meg gondolom remek lehetett, amikor a román katonák megérkeztek 1919-ben vagy a szovjetek itt felejtették magukat egy kis időre...”
 • 5. pachakuti 2013. július 02. 11:40
  „San Marinó 17 fős hadserege - akik egyben rendőrök, vámosok és börtönőrök is - már most is tiszteli a mi elrettentő erejű és rendkívül képzett, korszerű "hadseregünket".”
 • 4. _csutak_ 2013. július 01. 22:28
  „@kontrapista:
  Van tükör barátom!
  De tudod, ha nem lett volna katonaság akkor te tudhattál volna nyugodtan álmodni éjszakánként?
  Felejtsük el az ideológiát, direkt nem hoztam elő.
  De egyet nem árt ha megértesz:
  A HONVÉDSÉG feladata a HAZA VÉDELME és nem a zsoldosképzés!
  Bizony ezt mi kettő évvel ezelőtti haláláig sokszor átbeszéltük.
  Tehát az ő véleménye is, aki hadifogságot megjárt ember volt.”
 • 3. kontrapista 2013. július 01. 21:26
  „2._csutak_
  " Az én édesapám hivatásos katona volt ", aki mostanra szégyelli, vagy szégyellné fia véleményét a
  Magyar Honvédségről.
  u.i.
  tükör van a házadban ?”
 • 2. _csutak_ 2013. július 01. 20:25
  „Az én édesapám hivatásos katona volt.
  Ő és társai katonák voltak, a mai vicc vagy operetthadsereg katonái pedig zsoldosokká vedlenek abban a pillanatban amint a határt átlépik és nem hazánkat védik!
  Aki honvédesküt tett az nem tudom miként számol el azzal, hogy a világ más részein fegyverrel támadja az ottaniakat?”
 • 1. petrov 2013. július 01. 18:53
  „"Nincs ugyanis erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül, így Magyarországnak is szüksége van egy itthon és a világban tiszteletet kiérdemlő hadseregre - jelentette ki Orbán Viktor..."

  "...saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget"

  Aki tud a sorok között olvasni, vonja le a következtetéseket... én nem merem leírni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok egyharmada a korábbinál többet közlekedik kerékpárjával

A biciklizés népszerűségével együtt az elmúlt években nagy mértékben emelkedett a balesetekben… Tovább olvasom