Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Orbán szerint Közép-Európának össze kell fogni

Csehország Magyarországgal együtt érdekelt abban, hogy Közép-Európa hangja erősebb legyen az Európai Unión belül, mint jelenleg - erről tárgyalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Mirek Topolanek cseh kormányfővel pénteken délután.
Orbán Viktor néhány órával korábban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel egyeztetett, szintén hasonló témában. A Fidesz elnöke szerint az Európai Néppárt miniszterelnöki csúcstalálkozóján, illetve a következő uniós csúcstalálkozón már összehangolt javaslattal fognak előállni.

A Fidesz elnöke szerint meg kell értetni az euróövezethez tartozó országokkal, hogy Közép-Európán keresztül az unió jövőjéről van szó. Orbán Viktor úgy fogalmazott: mind a cseheknek, mind a magyaroknak érdeke, hogy a nemzeti protekcionizmussal szemben fenntartsák az unió eredeti eszméjét. Nem szabad megengedni, hogy az Európai Unió gazdasági értelemben kettéváljon az eurózóna határa mentén. "Az egységes Európa nevében, a protekcionizmus ellen fogunk fellépni a jövőben" - fogalmazott a pártelnök.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Néppárt miniszterelnöki csúcstalálkozóján, illetve a következő uniós csúcstalálkozón már egyeztetett állásponttal, összehangolt javaslatokkal fognak előállni. Erről egyébként korábban már tárgyalt a román államfővel is. "Bár az ő gazdaságuk is különbözik a mienktől, de a cipő sok helyütt ugyanott szorítja a lábukat, mint a miénket" - fogalmazott.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Fidesz elnökének a lengyel miniszterelnökkel történt pénteki egyeztetése után örömteli fordulatnak nevezte, hogy Orbán Viktor külföldön Gyurcsány Ferenc mellett lobbizik. A miniszterelnök ugyanis szintén összefogást sürgetett. A Fidesz elnöke szerint azonban ezeken a "szánalmas kommunikációs trükkökön" már túllépett az idő. Így azon a politikai gondolkodáson is, amikor az ország gondjairól elmélkedve valakinek saját maga jut az eszébe.

Orbán Viktor a magyarországi összefogással kapcsolatban hangsúlyozta: a Fidesz az összefogás híve. A gond az, hogy a kormány legyengítette az országot és félrekezeli a válságot, ebben pedig nem tudnak velük összefogni.

A hazai gazdasági helyzetet és a BUX mai ötéves mélypontját Orbán Viktor úgy értékelte: a gazdaság legyengült állapotban van, a válság megviseli, a kormány pedig olyan gazdaságpolitikai csomagot állított össze, ami semmilyen reményt nem hordoz, sem a magyarok, sem pedig a Magyarország iránt érdeklődő üzleti világ számára. A Fidesz elnöke szerint reménykeltő kormányzati- és gazdaságpolitikára van szükség. Meggyőződése, hogy a közbizalmat helyreállító változás, vagyis előrehozott választás nélkül ebből a bajból nem lehet kilábalni.

Orbán Viktor pénteken este hazautazik, majd szombaton indul Bécsbe, ahol vasárnap előadást tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formálódik a keresetlevél a Négy Mancs ellen

Hitelrontás, a magyar baromfi és az állategészségügyi hatóság lejáratása, valamint a magyar… Tovább olvasom