Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Orbán: ˝túl vagyunk a nehezén˝, a helyreállítás a következő feladat

Nem vesztettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár - összegezte az árvizet Orbán Viktor. Túrós András a polgárőrséget méltatta.
Orbán: "túl vagyunk a nehezén", a helyreállítás a következő feladat

"Túl vagyunk a nehezén, nem vesztettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár", most a helyreállítás a következő feladat - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Mohácson.

A kormányfő a városi kompkikötőnél tartott, az árvízi védekezést értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye.

"A veszély elhárításához három dologra: összefogásra, jó szervezettségre és szakértelemre volt szükség" - tette hozzá Orbán Viktor, és köszönetet mondott a munkálatokban részt vett hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is.

Összefoglalásként elmondta: 36 780 önkéntes regisztrált a katasztrófavédelemnél, de a gátaknál dolgozók száma ennél jóval nagyobb volt. A védekezés során 10 179 000 homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel.

Az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett emberek száma 206 ezer volt, közülük a szervezett védekezésnek köszönhetően csak 1570 embert kellett kitelepíteni - jegyezte meg.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a védekezés irányítását 81 településen vette át az állam az önkormányzattól, s mind a 64, veszélyes anyaggal dolgozó Duna melletti üzemet sikerült megvédeni, ezen létesítményekből szennyező, fertőző anyag nem került a vízbe.

A kormányfő kiemelte a búvárok teljesítményét, összesen ezer órát töltöttek a víz alatt, hogy javítsák a gátakat.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár a "nagy víz kiment az országból", figyelni kell Szerbiára, mert ott van a védekezésnek egy olyan szakasza, ahol ha baj lesz, egy öblözetben "több mint tíz településünk" is nehéz helyzetbe kerülhet.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy még Magyarországon is van egy-két pont, ahol sürgősek a teendők. Példaként hozta fel Dunaszekcsőt, ahol éjszaka is mintegy százan dolgoztak a védművek megerősítésén, és Mohácsot, amelyet szintén sikerült megvédeni, és ahol két-három héten belül megoldhatják az árvíz következményeként fellépő szennyvíz-elvezetési problémát.

"Az újjáépítések hamarosan megkezdődnek, és már csak egy rossz emlék lesz az a fenyegetés, amit Magyarországon mintegy 200 ezer embernek kellett megélnie" - mondta Orbán Viktor.

Túrós András: kiemelkedően dolgoztak a polgárőrök

Kiemelkedően dolgoztak a polgárőrök az évszázad dunai árvízénél - írta Túrós András elnök az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Az Országos Polgárőr Szövetség vezetése értékelte a Duna árvízi védekezésében részt vett polgárőrök önkéntes tevékenységét - közölte. A kritikus tizenegy nap alatt 19 515 emberrel, 468 360 óra szolgálatot adtak az árvízi védekezésben.

Győr, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun, Baranya megye, illetve Budapest Duna-szakaszain a helyi egyesületek teljes létszámban segítették a gátakon dolgozó szakembereket. Mellettük Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szolnok, Somogy, Vas és Zala megyék polgárőrei az aktuális igény szerint siettek az árvízzel sújtott területeken élők megsegítésére.

Túrós András tájékoztatása szerint a polgárőrök elsősorban a gátak megerősítésében, a homokzsákok töltésében és a gátakon elhelyezésében vettek részt, de a rendőrség igényei szerint közbiztonsági, vagyonvédelmi és forgalomirányítási feladatokat is elláttak.

A lakosság számíthat a polgárőrségre a helyreállítási munkálatok során is - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. szandokán 2013. június 16. 09:50
  „Mindenki pólóban,ez az ütödött nagykabátban van,ebböl látszik hogy nem normális a fazon.”
 • 8. spiler 2013. június 15. 16:25
  „D.szekcsőiek mesélik mindenki férre amig a vezér a tv felvételen beszél,,,,,vége a felvételnek,,,MONDJA,,,,NA AKKOR EMBEREK LEHET DOLGOZNI,ma Mohácsot látogatta meg....nem voltak 10 ezren a narancsosok,de rengeteg rendőr volt ,,,legalább kevesebb tolvaj mert dolgozni,,,, de még az utca sarkokra is jutott rendőr....JÖHETNE MINDEN NAP”
 • 7. partizánok 2013. június 15. 16:24
  „"Ilyen hozzáértő vezetővel csakis fényes győzelmet arathattunk az árvíz felett! Ez is egy dicső harc volt, mint minden harc és háború, amit országunk vív a kinevezett, nemlétező ellenséggel. Szánalmas!"

  ´Ilyen hozzáértő´

  kommentelőkkel

  "csakis fényes győzelmet arathattunk az árvíz felett! Ez is egy dicső harc volt, mint minden harc és háború, amit országunk vív a kinevezett, nemlétező ellenséggel. Szánalmas!"

  Hmmmm,
  így is értelmes mondatot kapunk?
  Akkor miben különböznek?
  :-)”
 • 6. Zotya100 2013. június 15. 15:46
  „Ilyen hozzáértő vezetővel csakis fényes győzelmet arathattunk az árvíz felett! Ez is egy dicső harc volt, mint minden harc és háború, amit országunk vív a kinevezett, nemlétező ellenséggel. Szánalmas!”
 • 5. alfa258 2013. június 15. 15:17
  „De ha egyszer zorbán azt mondta! Mint egy celeb vonult kíséretével, nem sajnálva mások idejét és a mi pénzünket!”
 • 4. Qllancs 2013. június 15. 14:33
  „T. 2. IGAZAT írtál !

  Mit veri a mellét ?? 1 lapátot nem fogott !! 1 zsákot nem tett tele homokkal !! MIT dumál ?!
  Csak feltartotta őket , ahelyett hogy dolgozott volna !!!
  De neki CSAK Győr---- Bp. ig érdekelte...és délre a határig ?? a TEK dolgozott. Az már nem volt fontos !az ott élő emberek meg levannak sajnálva !!!”
 • 3. kontrapista 2013. június 15. 14:12
  „2.x_y
  A bús-magyaroknak mindig nehéz !”
 • 2. X_Y 2013. június 15. 12:11
  „Nem vagyunk túl a nehezén... Amíg a Kedves vezető a mini-szterelnök :)”
 • 1. osszeomlas 2013. június 15. 12:10
  „Túl, a TEK is leforgatta a reklámfilmet, zsákot is csak addig fogtak, az a cirka 100.000 forint meg ami a páncélozott jármű üzemanyagát fedezte úgy sem hiányzik a Zorbánnak.
  Ja hogy a katonákat is kiválogatták Győrnél, hogy ki maradhat a gáton mikor megérkezett, á részletkérdés.
  Szerbia meg azért nem kért a segítségünkből mert felkészültek, nem most, kapkodva, hanem időben évek alatt. Aki náluk az ártérbe építkezett, engedély nélkül, az így járt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer gyógyszer őrizte a sofőrök álmát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 22 millió forint értékben, ötezer levél hamis gyógyszert… Tovább olvasom