Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Orbán Viktor benyújtotta a kormányprogramot

Benyújtotta Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök A Nemzeti Együttműködés Programja - munka, otthon, család, egészség, rend címet viselő kormányprogramot szombaton.
A 85 oldalas dokumentumnak az előszó mellett három nagy fejezete van: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és a Nemzeti ügyek. Utóbbi öt témára oszlik: a gazdaság talpra állítására, a rendre, az egészségügy megmentésére, a szociális biztonság megteremtésére, valamint a demokratikus normák helyreállítására. Orbán Viktor a programhoz írt előszavában hangsúlyozza: számára a XXI. században a modern kormányzás mottója úgy hangzik: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van.

A kijelölt kormányfő szerint a magyar választók azt üzenték, hogy igaza a nemzeti egységnek van, a győztes feladata pedig az, hogy a nemzeti egységet és annak igazságát védje, képviselje, és legyőzzön minden olyan jelenséget, erőt és törekvést, amely a nemzeti egységgel szembefordul, azt veszélyezteti. "Ez az üzenet határozza meg azt a programot, amelyet miniszterelnökként következetesen és megalkuvás nélkül meg akarok valósítani" - emeli ki Orbán Viktor. A kijelölt miniszterelnök szerint az áprilisi országgyűlési választásokon megköttetett az új társadalmi szerződés, a törvényhozás megbízatása pedig az, hogy a következő négy évben alkossa meg az ország új alkotmányát. A kormányprogramnak a gazdaságra vonatkozó fejezete tíz év alatt egymillió új, adózó munkahely megteremtésének ígéretére épül. Vállalást tesz az adó- és bürokráciaegyszerűsítésre, hogy bevonja a vállalkozásokat a jogszabályalkotásba, és hogy nyugat-európai szintre viszi le a forintkamatokat.

A kabinet Magyarországot az új, XXI. századi "vasúti selyemút" nyugati kapujává tenné. A dokumentum leszögezi: munkaközpontúvá kell alakítani a gazdaság, a társadalom és az állam működését, az egymillió új munkahely megteremtéséhez bizalomra és kiszámítható gazdasági-politikai környezetre van szükség, mindez pedig erős költségvetést, stabil költségvetési politikát, kevesebb bürokráciát jelent. Az adórendszerről szólva annyit mond: csökkenteni kell az adók számát, egyszerűsíteni az adóbevallásokat, szélesíteni az egyszerűsített adózási módozatok körét, csökkenteni kell az adó- és statisztikai adminisztrációt. A kormányprogramnak a rend megteremtésére vonatkozó fejezetében az olvasható: "nemzeti ügy és nemzeti érdek, hogy Magyarországon rend legyen, amely igazságot szolgáltat, szigorú törvényeket alkot, mindenkinek védelmet garantál, új politikai értékrendet alakít ki és ezzel megteremti a nemzet felemelkedését".

A jövendő kormány nemzeti ügynek tekinti, hogy a leköszönő kormány számoljon el az adófizetők pénzével, az EU-ból érkező támogatásokkal, az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival. Hangsúlyozza, soha nem fogják megengedni, hogy a rendteremtés vagy az erőszak jogát bárki az államtól elragadja és azzal visszaéljen. A kormányprogram új rendőrség születéséről is beszél, eszerint szakítani fognak az elmúlt évek gyakorlatával, amelyben "a rendőr az állami uralom jelképe és annak végrehajtója", és azonnal növelni kell a rendőrség létszámát, mert az országnak legalább 3500 új rendőrre van szüksége.

Az új kormányzatnak elsődleges feladata lesz az egészségügyi ellátás jelenlegi rendezetlenségének felszámolása és a kiszámíthatóság megteremtése, ez ugyanis felére csökkentheti a várólisták hosszát, javíthatja az ellátás színvonalát és növelheti a betegek elégedettségét. Kiemelt cél a lakosság egészségi állapotának javítása és a területi különbségek csökkentése. Az új kormány vállalja, hogy javítja a családorvosi praxisok finanszírozását, megőrzi annak reálértékét és támogatja a fiatal orvosok praxishoz jutását is. Rámutat: el kell érni, hogy a külföldre távozó orvosok és szakdolgozók hazatérjenek, a külföldre készülök pedig itthon maradjanak. A hálapénzrendszer fokozatos felszámolása csak a kiváltó okok megszüntetésével képzelhető el, az orvosoknak és a szakdolgozóknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük, méltó munkakörülményeket, és bérezést kell biztosítani a számukra.

A Fidesz a kormányprogramban elkötelezi magát a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartásában. Elkerülhetetlen egy beteg- és szolgáltatóbarát társadalombiztosítási rendszer kialakítása, ugyanakkor a biztosító ellenőrző szerepét is növelni kell - olvasható. A program szociális fejezete a családok megerősítését, a gyermekvállalás elősegítését, az otthonteremtés és lakhatás támogatását jelöli meg többek között kiemelt területként. Fontos célként jelöli meg a fogyatékossággal élők helyzetének javítását, a cigányság körülményeinek jobbítását, társadalmi beilleszkedésük elősegítését, a nyomor enyhítését, az idősek biztonságát. A szociális biztonság politikáját új alapokra kell helyezni, a teljes társadalom szociális biztonságát szavatoló, cselekvő szociálpolitikát kell megvalósítani, szilárd és kiszámítható alapokon - áll a programban.

Rögzítik, hogy a munkaerőpiac jelenlegi családellenes jellegét megszüntetik. A demokratikus normák helyreállításával kapcsolatban a dokumentum a Fidesz kormányzati válaszát az elmúlt nyolc év kudarcaira a joguralomra, kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, az írott jogszabályok és íratlan erkölcsi parancsok tiszteletben tartására épülő politikában jelöli meg. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint csalódtak, akik azt várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, "amit eddig titkoltak előlük", hogy mire is készül a Fidesz. A szocialista politikus szerint a kormányprogram "nagyra fújt luftballon, ami kívül színes, belül üres", sok benne a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés mint a válasz, "konkrétum pedig szinte semmi".

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. jozko 2010. május 24. 21:48
  „56-macs, 58- achilleus-: Köszönöm a figyelmeteket! most kicsit bántani fogom azokat az embereket, akik közül sok an felkeresnek a problémáikkal, egynémelyiknek segíteni is tudok, próbálom átérezni a gondjaikat /egy kicsit szeretem is őket/-és most "kiadom" őket: Tömegében az emberek arra várnak, hogy a problámáikat megoldják-mások. Egy párt, egy kormány....Megpróbálják megtippelni, melyik is lesz az...Most a Fidesz-től várják a csodát. Ha Orbán Viktorék rá tudják ébreszteni az embereket, hogy csak velük együtt-de értük- lehet csodát tenni: hát az a csoda sikerülni is fog. De ha nem lesz bátorságuk - mint ahogyan az elődeiknek nem volt- kíméletesen, de mégiscsak lenyomni ezt a keserű pirulát az emberek torkán, akkor megint egy elvesztegetett ciklus következik. Én a választások előtt másképp gondoltam: kiegyensúlyozottabb párt-erőviszonyokra számítottam, ahol okos kompromisszumokkal lehetett volna előre haladni. A Választók bizalma nagyon megrendült az Mszp-ben- e neheze most a Fideszre hárul. Érdemi segítségre nem is számíthat az ellenzék részéről. A népet kell megnyernie! Mindegyikünk érdeke, hogy sikerüljön!”
 • 58. achilleus 2010. május 24. 17:36
  „56. hozzászólás macs 2010.05.24. 11:51
  mert az MSZP nem ígért semmit, se 2002-ben, sem 2006-ban ...CCCC”
 • 57. szilléri 2010. május 24. 14:51
  „Logaritmust el kell felejteni, már a sulikban sem tanítják!
  A szocik helyett is kéne egy valóban baloldali szociáldemokrata párt ! --- De ezekkel várat építeni I MSZP ?”
 • 56. macs 2010. május 24. 11:51
  „jozko,

  bocs, hogy belekotyogok, de szerintem az a legnagyobb baj, hogy az emberek azt hiszik, az a jó kormány, amelyik megigéri az örök életet, az ingyen sört és bevállalja, hogy mindenkinek minden gondját megoldja, az elhibázott döntések következményeit is kijavítja. Mikor fogunk felnőni végre?

  "Időzzünk el kicsit annál a gondolatnál, hogy mit is akar O.V., amennyiben nép- és egyéb szavazás során visszanyeri az őt megillető hatalmat és bársonyszéket. O.V. - ránézésre, kommunikációja alapján - szocialista, már-már a kommunizmusra hajazó -társadalmat víziónál, néphatalommal. Mert mit akar a nép? Legyen ingyen az orvos, a gyógyszer, az oktatás, a buszbérlet és az autópálya, legyen magasabb a nyugdíj, (mindez 13-14x), legyen olcsóbb a gáz és a villany, valamint a sör, a tej és a tojás, a húsról már nem is beszélve. O.V. és Gy..F.. kortársai még élénken emlékezhetnek azokra az időkre, amikor ez volt a magyar valóság. Erre mondjuk ma, hogy fúj, hogy vissza ne jöjjön és komcsi és szoci és hogy Kádár János, ezt nevezzük ma egy letűnt kornak, letűnt eszmékkel. A mai kormány kapitalista szocializmust épít - az ellenzék szocialista kapitalizmust építene."

  http://multiwoman.blogter.hu/192473/a_szocialista_kapitalizmus_kudarca_magyarorszagon”
 • 55. jozko 2010. május 23. 23:54
  „52-Logaritmus-: Folytatom Veled az egyoldalú "társalgást". Azt mondod, nem viselsz szemellenzőt. De koncepciód, az van? A Fidesz-nek a 2/3 többséghez elég volt csupán váltotzást ígérni- az Mszp akkorát hibázott, hogy még a saját szavazóbázisa is elfordult tőle. Valószínűleg okkal. A Fidesznek szerintem esze ágában sem volt veretes kormányprogrammal készülni a választásokra, és most sem kapkodják el: feltételezem, az utolsó pillanatig folynak a háttéralkuk, a pillanatny és a rövid távon várható bel és külpolitikai esélylatolgatások.A szocialisták szólhatnak bele ebbe a legkevésbé: ha lett volna bíztató alternatívájuk, most ők alakítanák az új kormányt? Kiket védsz te ilyen önfeláldozó módon? Azokat, akik cserben hagyták a tagjaikat és a választóikat? Ha jól gondolom, Téged is! Ha így van, szerintem párton, parlamenten kívül is lehetsz teszemazt konstruktív ellenzék- a magad és az általad valószínűleg sokra tartott baloldali, szociális eszmék nevében. Gondold meg...”
 • 54. barkzso 2010. május 23. 20:14
  „A 8 év szabad rablás után a szoclibek iszonyatosan pofára estek a választásokon. Most a megkeseredett maradék drukker okádja a mocskot orrán száján a még hivatalba sem lépett FIDESZ kormányra. Szánalmasak vagytok (logaritmikus nyelvtornásszal az élen). Igaza van achi-nak, azért mert elbuktatok már nem téma a nyolc év szoclib lopás rablás? Vajon kiknek kell majd ezt visszapótolni?
  Hát alighanem nem a ballib maffia fogja ezt megtenni.
  Most pedig folytassátok ti páran a megmaradtak közül a köpködést...”
 • 53. Agyalapi 2010. május 23. 19:29
  „Most aztán megy a mutogatás jobbról balra, balról jobbra, egyben azért egységesnek tűnnek a vélemények: mindenki csalódott.”
 • 52. Logaritmus 2010. május 23. 18:28
  „Ha valaki lopott, menjen szépen börtönbe Zuschlag mellé és mindegy, hogy milyen pártnak tagja vagy támogatója. De még egyszer: ez a cikk nem erről szól, hanem a lózung cunamiról, amit a Fidesz sebtében megírt. Ha a képviselőiknek ezért kellett szombaton délelőtt is dolgozni, hááááát nagyon kevés lesz. Szeretném, ha Magyarország még dinamikusabb lenne, csökkenne a korrupció és tényleg mindegy, hogy milyen elnevezésű kormánypárt csinálja meg mindezt. Acilleussal és barkzsova ellentétben nekem nincs szemellenzőm és nem a Fidesztől vagy más párttól kapom a fizetésemet! Éppen ezért fájdalmas látni, hogy 8 évnyi felkészülést a Fidesz a hülyeségre fordította. Nincs nekik semmilyen gazdasági programjuk, el vannak most is foglalva a foci EB döntővel, a kettős állampolgársággal, a választójogi törvény buherálásával.”
 • 51. achilleus 2010. május 23. 17:19
  „50. hozzászólás szilléri 2010.05.23. 16:54
  Ugyan, csak jóindulatúan elnéző vagy ;-)
  Persze azt az összeget majd ki kell fizetnie valakinek, maszopos barátaink persze rálőcsölik a teljes mai és jövőbeni magyar népességre. De legalább szolidabbra vennék a figurát ....De nem.”
 • 50. szilléri 2010. május 23. 16:54
  „Kedves archilleus - ezek szerint gyenge vagyok matekból, mint Oszkó ! V. színűen ezért nincs ofsore cégem !
  Hofi szerint korrupció az az üzlet amiből kihagytak!”
 • 49. achilleus 2010. május 23. 15:52
  „A visszafizetésről: - 2010-05-23 10:20 - A BKV jogi igazgatója, Tomasitz István (...) elmondta: eddig egyetlen egykori alkalmazott vagy kommunikációs szakértő sem élt azzal a lehetőséggel, hogy - enyhítve büntetőjogi felelősségét -, visszafizesse a jogtalanul szerzett pénzt vagy annak egy részét.

  De legalább kussolnak ....”
 • 48. achilleus 2010. május 23. 15:40
  „Hiller és Mesterházy elgondolkodott:
  " Szerintük ellentmondás van abban, hogy "valaki Istent a történelem urának tekinti és Trianon mégis megtörténhetett"." - mszp.hu
  ------ Remélem a köldökük a helyén van.”
 • 47. achilleus 2010. május 23. 15:19
  „Lendvai viccelődik, gyanúsan gyenge poénjai vannak:
  2010-05-23 11:15 - Tagadja az MSZP távozó elnöke, hogy a pártban tudtak az újbudai vesztegetésről. Ha a nyomozás során mégis bebizonyosodna, hogy a szocialistáknál körbejárt a rejtett kamerával készített felvétel, az érintett politikusokból gyanúsított lehet. Közben az RTL Klub újabb részletet közölt abból az interjúból, amelyet a kenőpénzt átadó vállalkozóval készített. Bár az eset két és fél éve történt, a kenőpénz átadásáról felvételt készítő vállalkozó csak a múlt héten tett feljelentést, miután megfenyegették. Állítása szerint a múlt héten egy fekete öltönyös, fekete napszemüveges férfi megkereste azzal, hogy tudja, nála van a felvétel és szeretné azt megkapni. (....) Az MSZP távozó elnöke /Lendvai/ tagadja, hogy a szocialista pártban tudtak az újbudai vesztegetésről. ,,Ez a videó az MSZP-ben nem járt kézről kézre, vagy akkor az én kezem nem lenne ott az MSZP-ben, de senkié sem, akivel beszéltem". Hozzátette: ,,ez a videó számunkra ismeretlen; kicsit kevésbé életszerű is, hogy az illető magáról készít egy videót és körbeadja a saját pártjának, hogy nézzétek meg, milyen csinos vagyok rajta".
  --- Hagyó elvtársról sem tudtak semmit. Néha azért a saját pártjával is foglalkozhatna, ha már az elnöke volt, nemcsak a Fidesszel.”
 • 46. achilleus 2010. május 23. 15:07
  „43. hozzászólás macs 2010.05.23. 14:53
  He-he, itt a 28 milliós kérdés?”
 • 45. achilleus 2010. május 23. 15:02
  „42. hozzászólás szilléri 2010.05.23. 14:46
  Ja, és az adott időszak közel hasonló nagyságrendű állami vagyonvesztéséről ne is beszéljünk....”
 • 44. achilleus 2010. május 23. 15:00
  „42. hozzászólás szilléri 2010.05.23. 14:46
  "Helyes ! Minden MSZP-d szavazó fizessen be az államkasszába 100-100 000 Ft-t és (...)

  kevés lesz! Az államadósság növekedése 2002 és 2010 között közel 14 000 milliárd forint, ez azt jelenti, hogy MINDEN magyar állampolgárra jut (a NÖVEKMÉNYBŐL) 1 millió 400 ezer forint. Ha "csak" az MSZP szavazóknak kellene kifizetniük a cehhet, akkor - méltányosan persze azoknak, akik MOST 2010-ben IS az MSZP-re szavaztak - (kb. 1 millió szavazó), akkor 2010-es (!)MSZP- szavazatonként 14 millió jut egy főre.”
 • 43. macs 2010. május 23. 14:53
  „Egy aprócska kérdésem van, miért nem OV nyújtotta be személyesen a programot?
  Amikor itthon a vizzel küzd rengeteg ember, Ő Hamburgban és Spanyolországban van és meccset néz.
  Na ennyit a nemzeti együttműködésről, alázatról és egyebekről.

  Csak érdekességként:
  Sokan várták, hogy a Fidesz kormányprogramjából megtudják, amit eddig titkoltak előlük: mire is készül a Fidesz. Akik ezt várták, csalódtak. Már az első olvasásánál kiderül, hogy program helyett csak nagyra fújt luftballont kapnak, ami kívül színes, belül üres. Sok a jelszó, kevés a tartalom, több a kérdés, mint a válasz, konkrétum pedig szinte semmi.
  A programból csupán azt tudjuk meg, amit eddig is mindenki tudott, hogy ,,az egészség minden embernek drága kincse", ,,rendre is szükség van", ,,az otthonra mindenki vágyik", illetőleg ,,mindenki szeretne családot".
  Továbbra sem tudjuk meg viszont, amit már régen szeretnénk tudni:
  Mi lesz az ígért adócsökkentéssel, amelyről nemhogy egy árva gondolat, de egy árva szó sincs a programban?
  Miből lesz egy millió új munkahely, ha csak ráolvasásból nem? A programból tudni illik csak annyi derül ki, hogy az egykori Fideszes kádereknek: Szász Károlynak, Mellár Tamásnak, Kaderják Péternek (akiket a program névszerint említ) újra lesz vezető állása.
  Mi lesz a családi pótlékkal, megőrzik- e reálértékét, vagy csökkentik, mint első kormányzásuk idején?
  Mi lesz a gyes-sel és a gyed- del?
  Rontanak- e ismét a nyugdíj emelés szabályain? Vállalják- e a nyugdíj korrekciós program folytatását? Megőrzik- e a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségét, ami kormányzásul idején megszüntettek? Az ugyan kiderül, hogy ők sem tudják visszaállítani a 13. havi nyugdíjat, de kifizetik -e 2011-től a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot?
  Mitől lesz két hét múlva közbiztonság?
  Megszüntetik vagy megőrzik a Krízisalapot és a segély helyett munkát ajánló és elváró ,,Út a munkához" programot?
  Van- e egyetlen konkrét javaslatuk a cigányság sorsáról?
  Mik a konkrét tervek az iskolákkal, rendelőkkel, kórházakkal?
  Miből akarnak több pénzt adni a sportnak, az egyházaknak és korábbi ígéreteik szerint szinte mindenkinek?

  A Fidesznek vagy még mindig nincs kész a kormányprogramja, vagy még mindig rejtegeti azt, feltehetően az önkormányzati választásokig. A program ,,nemzeti együttműködésről", ,,új társadalmi szerződésről beszél". Az már látszik, hogy az új társadalmi szerződésben nem fér be a szavazóknak az a 47 %-a, aki nem a Fideszre voksolt. Nehezen férnek be a munkavállalók, hiszen a programhoz még az oldalszám növelése céljából is csak a munkáltatókkal kötött megállapodást csatolták, a munkát végzőkkel ilyen egyesség nem született. De a legnagyobb baj, hogy a leendő kormány még azokat sem tiszteli meg a terveibe való beavatással, akik rá szavaztak. E program szerint a kormány csak saját magával akar együttműködni, csak a hatalom megszerzésére szerződött."

  http://www.hirextra.hu/2010/05/22/az-mszp-reagal/”
 • 42. szilléri 2010. május 23. 14:46
  „Helyes ! Minden MSZP-d szavazó fizessen be az államkasszába 100-100 000 Ft-t és kobozzák el az állami és magán lenyúlt pénzeket - utána beszélhetünk a jövőnkről!”
 • 41. achilleus 2010. május 23. 14:20
  „Én ide szórakozni járok:
  http://mszp.hu/belfold/bovebben/nagy-testver-uvegzseb-helyett-zart-fiok
  Most hogy Szabó elvtárs a hunvaldosítva lett, a gyűlöletrovatot átvette Lendvai és Mandurrrr.
  "Egy perc félelem is sok" - hörgi a botoxos, közben riogat-riogat megállás nélkül.

  39. hozzászólás Logaritmus 2010.05.23. 14:11
  Hátrafelé nyilazni sajnos kell, mert az adósság nem szűnt meg az mszp-s tolvajbanda lebukásával, sőt az ellopott pénz sem került hipp-hopp vissza. Benne van a kormányprogramban Logaritmus, de még a Jobbikéban is, a szavazók erre is felhatalmazást adtak, - a számonkérésre és az elszámoltatásra.”
 • 40. skunkfun 2010. május 23. 14:18
  „Elolvastam a közel 90 oldalt. Az egész nem több, mint amit évek óta hallunk OV beszédeiben. Annyi a különbség, hogy egybe lehet az egészet elolvasni. Ennél többet vártam, mert ez egy kicsit kevés. Semmi konkrétum, csak vízió és - sajnálom, de így van - fecsegés.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási benzinár-zuhanás!

Komoly zuhanást produkáltak a héten az üzemanyagárak, ezért a Portfolio.hu szerint a MOL is… Tovább olvasom