Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Orbán Viktor: leszállíthatják a büntethetőségi korhatárt

Budapest - Már folyamatban van az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítése; napirenden szerepel a büntethetőségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása - írta Orbán Viktor miniszterelnök szombati Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a közbiztonság témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
A miniszterelnök szerint bár már most is érezhető az eddig megtett intézkedések hatása a közbiztonságban - 40 százalékkal csökkentek a bolti lopások, újra visszatért a bizalom a rendőrség felé -, de tisztában van vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra. Ennek megfelelően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkezdte egy új Büntető Törvénykönyv előkészítését. A jelenleg hatályos Btk. minden rendelkezését felülvizsgálják. Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is - fűzte hozzá. Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik - írta Orbán Viktor.

A miniszterelnök az eddigi intézkedésekről és eredményekről azt írta, hogy a "Három csapás" törvény, a kis értékű lopások szigorúbb büntethetősége, vagy a rendőrség megerősítése már most érzetetik hatásukat. A közbiztonság javulását főleg azok érzik, akik vidéken, kistelepülésen laknak. Az elmúlt években a kis falvak sokaságában szűnt meg a békés élet lehetősége - különösen az ország észak-keleti részében - írta.

Ma már sokkal több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve. Ennek köszönhetően nagyon sok elkövetőt sikerül elfogni - közölte a miniszterelnök a közösségi honlapon. Mint hozzátette: március 6-tól közel kétezer új rendőrt állítanak munkába, ami tovább erősíti a közbiztonságot. "Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket.

Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz" - jelentette ki, azzal együtt, hogy az intézkedések hatására az idáig ismeretlen bűntettek is a rendőrség látókörébe kerülnek, és a határorozott fellépésnek köszönhetően a felderített ügyek száma is jelentősen növekszik.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. macs 2011. március 02. 13:09
  „OK! legyen minden úgy, ahogy akarják. Csak nehogy úgy járjunk, mint azzal a törvénnyel, miszerint akit kisértékű lopáson kapnak, az börtönbe kerül. Kik szaladtak bele a pofonba, jó családból való kislányok :-)- Mindjárt kiderült, hogy nem olyan célravezető a dolog.
  Vagy amikor az ügyvéd papa kicsi fiát rajtakapták "gyerekes csinyen" , mindjárt más elbánást követelt.
  A tanköteles kort most leszállítják 15 évre, hú de jó. Hány félanalfabétát képezünk és mihez kezdünk velük?”
 • 60. szilléri 2011. február 28. 16:30
  „Igaza van !”
 • 59. Csonka László 2011. február 27. 14:22
  „59. zoltanszabo 2011.02.27. 13:44 Igaza is van ! Csak a "bibi" Unio, Nato tagok vagyunk! Íly ítélkezés, már csak az iszlám országokban dívik! "Szigorú elszámoltatás --ez elmúlt 20 év politikusi bünöző bandáknak !!! párt állástól függetlenül !!!" Véleményem: a sárkány nem vágja saját fejét !!!!!!! Nem-de ???????”
 • 58. zoltanszabo 2011. február 27. 13:44
  „T. 34. igazad van.
  annyi minden szemetet behozunk Kínából--jó lenne ha 1-2 törvényt is átvennénk.
  pl: 1--lopás--új levágás, 2-3 lopás után kar levágás. Ha valaki öl--saját éltével fizet érte.
  sokkal hamarabbi ítéletet! miért kell évekig húzni ,míg elítélik--v. elévül---v. emberölésért 1-2 év felfüggesztett????
  Szigorú elszámoltatás --ez elmúlt 20 év politikusi bünöző bandáknak !!!párt állástól függetlenül !!!”
 • 57. fer981 2011. február 27. 12:32
  „54: nem csak otthonról hozzák a viselkedéskultúrát, hanem a tv, a sajtó, a "mese" rajzfilmek, amiket nem a szülő talál ki:) ha otthon nem lát olyat, majd megtanulja az iskolában a többitől:) gyerek válogatja, milyen hatással vannak rá ezek a erőszakos filmek, mesék, műsorok:)”
 • 56. SP 2011. február 27. 12:28
  „Volt olyan időszak, amikor a lopás legális dolog volt.
  Kiszámították, hogy a munkás a béréből nem tud megélni, és mégis megélt. A borravalós, láthatatlan, fekete jövedelem, nokia stb. a napjainkban is velünk maradt.

  Mivel a fiatalok is a társadalom részei
  próbálják nagy sikerrel a hagyományokat követni. Ők a legbefolyásolhatóbb réteget képviselik, ezért indokolt a hangsúlyozottabb figyelem erre a korosztályra. Ha kell a büntethetőség korhatárának leszállításával is, tenni kell valamit.
  A foglalkoztatás javítása is a bűnmegelőzés része. Itt is van bőven tennivaló.
  Szeged ne akarjon elérhetetlen mercédesz gyárat telepíteni, kezdje a dácsiával, de kezdje már végre valamivel.”
 • 55. zsuzsmo 2011. február 27. 12:14
  „És persze nem véletlen az sem, hogy aki büntethető, annak- elvileg - szavazati jog is járhat......”
 • 54. achilleus 2011. február 27. 11:52
  „Furcsa. Legtöbben egy feltételes módban megfogalmazott címhez szólnak hozzá, miközben azzal kapcsolatban semmi_de_de semmi konkrétum nem szerepel a cikkben, - még a leszállított korhatár sem, de még a cselekmények köre sem, és az erre a korosztályra kiszabható büntetések sem. Így aztán egyesek kiflilopásokra életfogytiglanokat vizionálnak, ad abszurdum "gyűlöletkormányoznak". Ez viszont szerepel: "Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik - írta Orbán Viktor."”
 • 53. tol 2011. február 27. 10:43
  „a jogalkotás és a joggyakorlás két különböző gond; ahogy az a szólásmondásban is benne foglaltatik: sz.-t se ér a harag hatalom nélkül... Ez ebben a korhatáros kérdésben is világosan látszik: otthonról a gyermekek egy sajátos, agressziv viselkedéskultúrát hoznak magukkal, amiért gyakorlatilag egyáltalán nem vonhatók felelősségre. Hát, röhögnek a markukba. Mindjárt lefagyna a mosoly az arcukról, ha őket és a kedves szüleiket az esetek súlyának megfelelő keménységgel számon kérné az állam illetékes hatósága. Nos, ettől a mondattól kezdve több kérdésem nincs... Sajnos.”
 • 52. fer981 2011. február 27. 10:21
  „Nemtudom, utána járt már valaki, hogy mennyibe kerül ez nekünk ? 2000 új rendőr, a polgárörség meg lassan megszünik, forráshiány miatt, pedig sokkal olcsóbb lenne. A fiatal eltévedt bünözők által elkövetett filléres lopások, súlyos 100 ezrekbe kerülnek az országnak, arról nem beszélve, ha valamit még nemtudott a kisgyerek a bünözésről, azt majd megtanulja a sitten a visszaesőktöl, /nagymenőktöl/. Ha már büntetni lehet fiatalkorút, akkor már dolgoztatni is lehetne, csak arra nincs Viktornak okos ötlete, hogy megélni naprol napra, hogyan fognak ezek a fiatalok.”
 • 51. Ebgondolat 2011. február 27. 10:07
  „Remélem nem csak leszállíthatják, hanem le is szállítják!!! Talán ez az első tervük, amivel azonosulni tudok...”
 • 50. deszkás 2011. február 27. 09:57
  „JOZKO! (40hsz) A harmadik sorban lévő megállapitásod :"És a szüleik:akárhová/Állami intézetbe/elzárt gyerek után nincs segily"szerintem ezt a kutya se ellenőrzi mert csak a születési anyakönyvi kivonat kell. Az Állam kincstár adatbázisával NEM ÖSZEVETHETŐ tehát egy lyuk a pajzson.”
 • 49. mazsolaszolo 2011. február 27. 09:42
  „Talán nem a Facebookon kéne pletykálni - mindenféle valós felelősség nélkül - és tenni az agyat, hanem ott, ahol egy miniszterelnöknek lennie kéne: A Parlamentben. Oda választották meg, nemdebár, és nem a Facebookra! :(
  Csak hát mennyivel könnyebb manupulálni a népet és "közvetlenséggel" hülyíteni bárkit is, ugye?

  Én egy demokratikusan működő országban törvényileg megválasztott, HITELES, STABIL, KORREKT, SAJÁT BELSŐ ERŐVEL BÍRÓ államférfiútól, egy honatyától (vagy egy honanyától) nem ezt várom el.

  Ha leszállítják a büntethetősgi korhatárt, azzal a felnőttség korhatárát is le kellene szállítanuk, ami nonszensz. Van még valamil ami eddig jó és műödőképes volt - bármelyik rendszer hozta törvény alapján - és azt most szétk@rják?!”
 • 48. Csonka László 2011. február 27. 09:26
  „Tisztelt fórumozok! Valaki átgondolta ez is mekkora "biznisz"! Levezetem: A gyerekkorú bűnözők, ugye, általában melyik népcsoporthoz tartoznak ?????? Az alkotmány (sztem, az újban is) lefektetett jog, a védelem joga! Ugye, aki 1X 1000-2000.... Ft. értéket lop, annak ügyvédre, nem telik! Nem rég emelték a "hivatalból" kirendelt ügyvédek, óradíját! Hát nem érdekes ???? Törvényt teremtünk rá, több legyen a zsebbe! + 2.gondolat, a képviselők nagyrészt, "Dr. patvarista" egyéni vagy irodája is van! Kérdés, nem de saját "haveri - galeri" jár evvel is jó! JA, nagy kérdés, hogy tud, és mikor, fizet az "állam bácsi"! + 3.gondolat, nem sokára lejár a kilakoltatási moratórium, na mi lesz ???? Per-per hátán, ki jön ki ebből jól, az ügyvéd! Ha erről vagy arról áll, a munkadíj, az jár !!!!!!! Hé! Valaki, látott már ügyvédet, tömegközlekedési eszközön ????????????? 2011.02.24. Csütörtökön, Dr. Horkovics-Kovács János, a Magyarok Világszövetségének németországi elnöke, bejelentette: A kilakoltatok megsegítésére, jogsegélyszolgálatot, alapítványt, örzővédő szolgálatott hoz létre! Az irodák szervezésében-működtetésében + örzés-védélemben, számít a segíteni szándékozó, jóakaratú, polgártársainkra!”
 • 47. klj_54 2011. február 27. 09:22
  „22. novaklaszlo56 2011.02.26. 19:52
  Én "csak " nagypapa vagyok, de sajnos az a fajta aki hülye ésszel beletanult a lélektanba, mert érdekelt az ember.
  Aki a vétőképesség leszállításán gondolkodik az egyszerűen nincs tisztában rengeteg összefüggő dologgal!
  Egy gyermek áldozat, még akkor is ha ő az elkövető.
  De azt hiszem itt ezt senki nem akarja megérteni:(”
 • 46. DMagóg 2011. február 27. 09:22
  „A politikusokat kell büntethetővé tenni, ha képtelenek a munkahelyteremtő szabályozásra, miközben élnek, mint Marci Hevesen.

  Nem sírom vissza, de az átkosban volt Vas- Fém KTSZ, lánykori nevén cigány ktsz, meg közveszélyes munkakerülés (kmk), amiért rögtön sittre vágtak, ha nem volt a személyi igazolványodba bejegyzett munkahelyed. Láss csodát, tisztességesen dolgoztak a romák. Azóta valamit nagyon elszabtak! Munkát! Persze, ha jobban megéri lopni, akkor szigorítani kell. Csak vannak, akik jogszerűen viszik a közpénzt nyakló nélkül, és ők akarnak szigorítani a csóró, piti tolvajok büntetésén. Munkát!”
 • 45. tarkan 2011. február 27. 09:06
  „A közbiztonság keresztmetszete megfigyelhető a sürgősségi sebészeten,érdekes lecsapódások vannak,és igen színes a spaletta nem irigylésre méltó az ott dolgozó egészség ügyisek munkája,az a gyanúm hogy "túl fizetési tendencia van itt is"...sokszor igen gyomorforgató,és talpat ökölbeszorító szituk vannak::))”
 • 44. GAgyi 2011. február 27. 08:42
  „42. cleanx 2011.02.27. 01:08

  Viktorunk megmondta: javult a közbiztonság és kész....Az, hogy nálad romlott, az a Te bajod (hazudsz).
  Megmondta azt is, hogy mindenki jól járt a 16%-os adóval és kész...Az, hogy valaki rosszul járt, az ő baja (hazudik).

  A gyűlölet kormánya ez, a "csakazértis", a bosszútól fűtött, elmebeteg intézkedések kormánya....Ne legyenek kétségek, szívük szerint ezek mindenkit börtönbe zárnának, aki nem rájuk szavazott. Olvasgasd csahos kutyáik hozzászólásait.”
 • 43. qrumpli 2011. február 27. 05:28
  „Akkor mi lessz a szavazóbázissal?
  Ne keverjük mán <moderálva>!
  A + szavazatok akko elvesznek vagy nem?”
 • 42. TELSTAR 2011. február 27. 01:25
  „Novaklaszlo, te álomvilágban élsz. Tényleg higgyél inkább a Télapóban.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc órát várnak a kamionok Záhonynál

Már kilenc órát kényszerülnek várakozni az Ukrajnába tartó kamionok a záhony–csapi határátkelőhelyen. Tovább olvasom