Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Öreg varrógép - más szerepben

Sokunk fülében még ismerősen cseng a régi, pedálos, azaz lábbal hajtott varrógépek zakatolása. Arra annak idején senki sem gondolt, hogy a ma már régiségnek számító, hűséges munkaeszközt az utódok egész más funkcióban használják majd.

Mi kell hozzá?

Régi varrógép;
fenyődeszka;
kültéri lazúrfesték; drótkefe;
dörzspapír;
ecset;
dekopírfűrész;
zsineg;
ceruza;
fekete, matt spray;
facsavarok.

1. Kerek asztal

A lábakat drótkefével alaposan tisztítsuk meg az esetleges rozsdafoltoktól, régi festékmaradványoktól. Állítsuk őket a szabadban egy kartonlapra (szétszedett doboz ), s a portalanított felületet fújjuk le matt, fekete festékkel. Ha úgy találjuk, hogy a festék nem fedi egyenletesen a felületet, ezt a munkafázist ismételjük meg újra. Az asztallaphoz két darab, 800 x 400 x 18 milliméteres fenyődeszkát és egy párnafát vásároltam a barkácsáruházban. A két nagyobb deszkalapot szorosan egymáshoz
illesztettem, majd az így kapott négyzet átlóinak metszéspontjába egy szöget ütöttem. A szögre zsineget kötöttem, amelynek másik végére (40 centiméter távolságra) hurkoltam a ceruzát, amellyel a deszka hátoldalára körvonalat rajzoltam. A körlapot a ceruzavonal mentén dekopírfűrésszel vágtam ki, s a képen látható módon csavaroztam rá a párnafákat. Ügyeljünk rá, hogy a két szélső párnafa távolsága megegyezzen a lábak távolságával! A falap mindkét oldalát impregnáljuk kültéri lazúrfestékkel, tetszés szerinti árnyalatban. (Én a tölgy árnyalatot választottam.) Száradás után megfelelő méretű facsavarokkal rögzítettem a lábhoz a fa körlapot. Az asztal stílszerű kiegészítői a magyar gyártmányú, kényelmes fém-akácfa kombinációjú székek, amelyek karfás kivitelben is kaphatók.

2. Konzolasztal

A falhoz állítható konzolasztal elkészítéséhez még dekopírfűrészt sem kell használnunk, ha a készen vásárolt, 1200 x 400 x 18 milliméteres fenyőlap éleit nem kerekítjük le. Az így kapott masszív állványra telepíthetünk apró kertet hasznos fűszernövényekkel, de funkcionálhat előkészítő asztalként is grillezésnél. Mindkét asztal helyet kaphat természetesen bent, a lakásban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félholt (Half Past Dead)

Steven Seagal új filmjében a Mátrix hatáselemei keverednek a klasszikus akciófilm izgalmával. Seagal… Tovább olvasom