Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

''Öregedő, nagyszájú nő vagyok''

A jövő hónapban ötven éves leszek. Mindig lelkiismeretes és szorgalmas voltam. Kölcsönösen megbecsültük egymást úgy a kollegáimmal, mint a főnökeimmel. Talán az a hátrányom, hogy nő vagyok, meg egy kicsit nagy a szám: ami a szívemen, az a számon. Most, hogy látom az újonnan felvett csupa fiatal, energikus kollégát, kezdem elveszíteni az önbizalmamat. Annál is inkább, hogy néhány idősebb szakit már fiatalabbakkal „pótoltak". Ön szerint jogosan aggódom az állásom miatt?
T-né K. Judit

Sajnos tény, hogy az ötven fölöttieket és a nőket fenyegetheti leginkább az elbocsátás veszélye, még az olyan ágazatokban is, ahol látványos üzleti eredmények születnek. Egyáltalán nem biztos, hogy az ön állása is veszélyben forog, annak ellenére, hogy ön csupa fiatal, új kollegát vél felfedezni maga körül. Mindamellett a legjobb, amit tehetünk, hogy résen vagyunk és felkészülünk. Ne érjen minket váratlanul vagy felkészületlenül az elbocsátás!

A hölgyeket egyébként nemcsak a férfitársadalom előítélete szoríthatja sarokba, hanem az a tulajdonságuk is, hogy hajlamosak alulértékelni, lekicsinyelni saját képességeiket, teljesítményüket. Az talán családi-társadalmi helyzetükből is fakad, hogy kevésbé dominánsak, és nem elsősorban a munkahelyi sikereket, hanem a családot állítják középpontba. Úgy gondolom, többet kellene beszélniük saját teljesítményükről, és - bár általános női vonás a férfiakét jóval meghaladó aprólékosság és precizitás – nem lenne szabad hagyniuk, hogy munkaköri átfedések ürügyén az összes rutinmunkát és piszlicsáré ügyet az ő nyakukba varrják a férfi kollégák, akik aztán így több időt szentelhetnek saját szellemük csillogtatásának.

Az önmenedzselés javítása az ön esetében is különösen ajánlott. Egyre többen felismerik, hogy az alaposság, a megbízhatóság, a magas szintű empátiás- és kommunikációs készség általában erős oldala a szebbik nem képviselőinek, de ezt nem árt időnként a „teremtés koronáinak" is a tudomására hozni.

Ezen túlmenően például a hölgyek inkább képesek elviselni az ellentétes dolgok egyidejű fennállását anélkül, hogy meghasonlanának, vagy önkényes prekoncepció alapján hajszolnák a döntést. Ez az üzleti életben komoly előny lehet. Viszont sok nő hajlamos kiegyezni a rutinmunkával, átengedni a kezdeményezést és elhanyagolni önmaga továbbképzését.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom