Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

ORFK: bűncselekmény feloszlatott szervezetet vezetni

Aki a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, bűncselekményt követ el - közölte az ORFK szóvivői irodája.
A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án kihirdetett ítéletében jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Szombaton a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabadság téri nagygyűlésén közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2009. július 13. 21:46
  „Az újraszerveződött Magyar Gárda az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény (továbbiakban: Etv.) 5. § értelmében nem minősül társadalmi szervezetnek. A fenti törvényhely ugyanis kimondja, hogy nem minősül társadalmi szervezetnek a magánszemélyeknek az egyesülési jog alapján létrehozott olyan közössége, amelynek működése nem rendszeres, vagy nincs nyilvántartott tagsága vagy e törvényben meghatározott szervezete.

  Tekintettel arra, hogy a Magyar Gárda szervezeti rendje eltér az Etv-ben meghatározott formától, nem működik mellette az Etv. szerint társadalmi szervezetnek minősülő egyesület vagy más, a törvényben nevesített forma, így a Magyar Gárda semmiképp nem tekinthető a feloszlatott Egyesület tevékenységét jogfolytonosan végző szerveződésnek - hangsúlyozza a szervezet.

  Következésképpen a közösség vezetői nem követhetik el a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 212/A. § szerinti egyesülési joggal visszaélés vétségét, mely egyértelműen a feloszlatott társadalmi szervezet vezetését bünteti. Ugyanezen okok miatt a szervezetben tevékenykedő tagok a jelenleg még hatályba nem lépett kormányrendelet alapján sem lesznek szabálysértés miatt szankcionálhatók - áll a Magyar Gárda sajtóközleményében.”
 • 3. Nostradamus 2009. július 12. 22:41
  „Na ugyan mit találnak még ki, hogy mi minden legyen bűncselekmény? Szánalmas.”
 • 2. maradando 2009. július 12. 22:38
  „Munkásőrségként újjáalakitva már szalonképesek lehettek volna.!”
 • 1. KamuNeni 2009. július 12. 19:41
  „A kommunistak is ugyanezt mondtak annak idejen nehogy valaki kepes legyen toluk atvenni a vezetest. Miert lenne buncselekmeny ha a nep javat szolgalja?? Ki fel toluk?? a Ciganyok??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóka nem mond le a frakcióvezetőségről

Budapest - Az SZDSZ a megszűnés határára jutott, a pártnak viszont továbbra is a frakció az egyetlen… Tovább olvasom