Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Őrizetbe vették a munkavédelmi felügyelet két vezetőjét

A Nemzeti Nyomozóiroda hivatali visszaélés miatt őrizetbe vette a munkavédelmi főfelügyelőség elnökét és az ellenőrzési főosztály vezetőjét.
Szerda reggel őrizetbe vették Papp Istvánt, aki 2005 óta a Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke, valamint Cseke Zoltánt, a törvényességi és ellenőrzési főosztály vezetőjét - értesült a hirado.hu.

A Nemzeti Nyomozóiroda szerint a gyanúsítottak hamis igazolásokat állítottak ki munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek. Ezek a vállalatok később közbeszerzési pályázatokon indulhattak és állami támogatásokat igényelhettek.

A felügyelőség honlapjáról név és adószám alapján megtudható, hogy a munkáltató ellen hoztak-e munkaügyi szabályok megsértése miatt jogerős határozatot. Ha igen, az adott cég nem vehet részt közbeszerzésben, és kiesik az állami támogatásokból is.

Az NNI közleménye szerint egy több mint egy hónapja tartó nyomozás ért el a hatóság vezetőihez: november 05-én a közép-magyarországi régiós hatóság dolgozói közül - hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt - 4 személyt vontak büntetőeljárás alá, akik szabadlábon védekeznek. A nyomozás során beszerzett adatok alapján szerdán az OMMF vezető beosztású köztisztviselői közül további két személyt hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség, több rendbeli hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt.

A főfelügyelőség elnöke szerda délelőtt tartott volna sajtótájékoztatót a szervezet éves tevékenységéről, helyette azonban azt a felügyelet szóvivője tartotta. Gedeon András ennek indokaként azt mondta, hogy az "elnöknek hirtelen más elfoglaltsága adódott".

A Nemzeti Nyomozóiroda gazdaságvédelmi főosztálya a munkaügyi főfelügyelőség irodáiban házkutatást tartott, a hirado.hu szerint számítógépeket és dokumentumokat is lefoglaltak. A két férfit hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A hatóság feladata
A foglalkoztatás biztonsága és a gazdaság kifehérítése érdekében az OMMF fő feladata következetesen feltárni, visszaszorítani a feketemunkát, a munkavállalók életét és munkakörülményeit befolyásoló jogsértéseket, valamint megszüntetni a súlyos veszélyeztetést jelentő kockázatokat, írja a munkaügyi minisztérium felügyelete alatt működő hatóság honlapja.

A munkaügyi ellenőrök legutóbb például a sztrádaépítéseknél találtak visszásságokat. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akkori megállapítása szerint csalások sorozatával épül a Budapest-Pécs sztráda. Az alvállalkozók 75 százalékánál találtak feketén dolgozókat, összesen 200 millió forint bírságot szabtak ki.

De a felügyelőség ellenőriz minden munkavédelemmel kapcsolatos építési- és bontási tervet, ellenőriznek építkezéseknél, felújításoknál is. Ők vizsgálódnak akkor is, amikor munkavégzés közben baleset történik.

Életút

Papp István 2005-től vezeti az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, ahol 1992 óta dolgozik. Előtte Gödöllő tanácselnöke volt.

Az OMMF honlapja szerint "az elmúlt másfél évtized alatt sikerült megteremtenie az egységes munkaügyi ellenőrzés feltételeit, majd a munkaügyi és a munkabiztonsági szakmai területek különválasztását. Irányítása alatt lezajlott a szervezet regionális szétválasztása.

"Folyamatosan részt vett a munkaügyi és munkavédelmi szakterületet érintő jogszabályi háttér kimunkálásában, a szociális partnerekkel történő kapcsolatépítésben. Az OMMF 2006-ban úttörőként teremtette meg a partnerség "A foglalkoztatás biztonságáért" című dokumentummal" a munkaáltatókkal történő rendszeres párbeszéd és együttműködés alapját."

Cseke Zoltán 2002 óta dolgozik az OMMF-nél, idén lett a Törvényességi és Ellenőrzési főosztály vezetője.

A munkaügyi tárcánál az Index megkeresésére minden nyilatkozatot elhárítottak, mondván, a vizsgálat végéig még azt sem árulják el, mikor nevezték ki az elnököt. A Nemzeti Nyomozóiroda délután ad bővebb felvilágosítást az ügyről.

Olvasóink írták

 • 11. zoltanz 2008. december 20. 11:15
  „Nocsak, nocsak! Szép lassan kiderül hogy ezt az országot a korrupció mozgatja. Sőt, fejleszti. Ezért nem kapott karperecet még pl. az Állami Számvevőszék szegedi Tanácsosasszonya, doktor káradó keresztanya. Mert az egy dolog, hogy jól teleszarta hamis, fiktív számlával az egész megyét, de valaki más is csinált disznóságot, amiről ő tud, annak a valakinek a keze messzire ér, így a dolgai el vannak mázolva. Undorító.”
 • 10. LukSzusz 2008. december 18. 06:01
  „Mi csinálnak ezek a posztkommunisták ebben az országban?Korrupt APEH-os,vagyonnosodási vizsgáló,korrupt politikusok Zuschlág és bandája,korrupt polgármesterek és csapata,eladják a vagyont ,ingatlant saját zsebre,bunad gyanús SZVESE pálya ügy,meg az a millió korrupciós ügy,amiről nem tudunk.Mikor lesz ennek vége,az ország padlón,milliárdosok magánvagyonában a ország?Kedves vezető párt,ezt akartátok?”
 • 9. alajos 2008. december 17. 22:24
  „Az érintett cégek meg szépen visszafizetik a jogtalanul megszerzett támogatást, vezetőik pedig börtönbe vonulnak teljes vagyonelkobzás mellett. álom álom...”
 • 8. Gaben07 2008. december 17. 21:32
  „Logaritmus egyem azt a beteg szívedet. Ki az a Zor Bán? Melyik vérlázas álmodban hallottál róla? Ugye abban ahol a rendszerváltáskor a kommunistákat, besúgókat, MSZMP, KISZ tagokat, III/III-as ügynököket falhoz állították és tarkón lőtték?”
 • 7. FaciaNegra 2008. december 17. 21:29
  „A segitsegeteket kerem!

  Mi az az " Orszagos Munkavedelmi es Munkaügyi Föfelügyelöseg"??
  (Ezek szerint van "al-felügyelöseg" is).
  Mit csinalnak ök, mivel foglalkoznak??

  Majd 40-eve Parizsban elek, az "anyaorszag" fogalmait egyre kevesbe ertem.

  Eszembe jut erröl, a Szovjetunioban voltak ilyen Miniszteriumok:

  -Traktorügyi Miniszterium,
  -Kukorica Ügyi Miniszterium,, stb.,stb.

  Munkavedelem mindenütt jogszabalyba van iktatva, minek ehhez külön intezmeny??

  Szerintem ez a regi rendszer fennmaradt csökevenye meg!!

  Ti mit gondoltok?”
 • 6. Logaritmus 2008. december 17. 21:13
  „Nagyon-nagyon helyes, hogy nincsenek érinthetetlen emberek. Aki korrupt: kapják el a tökeit (vagy ami van neki). Érdekes, hogy a Zor Bán idejében az ilyen ügyeket eltussolták.”
 • 5. exluzer 2008. december 17. 19:14
  „7 rendbeli mi?
  Ja kedd délután...”
 • 4. JungHeinrich 2008. december 17. 18:42
  „....burn them....”
 • 3. ljro 2008. december 17. 18:05
  „upsz!
  ez ciki!

  en azert az "uzletkotoket" is elovennem! azokat akik jopenzert hoztak a cseke ureknak a vasarlokat.
  mivel ok is kozremukodtek a "visszaelesben", az meg nevetseges hogy 7rendbeli,
  en legalabb 4X ennyirol tudok, meg ha mar lud legyen kover alapon, a kisebb megvesztegeteseket is elo kellene kaparni.
  had durranjon.

  szep napot mindenkinek”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 17. 17:45
  „"Előtte Gödöllő tanácselnöke volt."

  Hja kerem, kutyabol nem lesz szalonna!”
 • 1. maci52 2008. december 17. 17:40
  „Végre a hóhért akasztják,túl nagy volt a szájuk,legalább most friss husik érkeztek a sittre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodás a BKV finanaszírozásáról - elmaradhat a sztrájk

40 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a BKV-nak, erről szerdán állapodott meg a kabinet a… Tovább olvasom