Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Őrizetben a MÁV biztosító elnöke

Három felügyeleti biztos átveszi a biztosító elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak jogait és kötelezettségeit.
A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy biztosító egyesület vezetője és több társa ellen, és három személyt őrizetbe vett - tudatták a vámosok közleményben pénteken. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből derült ki, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesületéről van szó. A PSZÁF ugyanis a vámosoktól kapott tájékoztatás alapján azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV ÁBE-nél, és három felügyeleti biztost küldött ki a céghez.

A Független Hírügynökség információja szerint az egyik őrizetbe vett személy Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója.

A vámszervek rendelkezésére álló adatok alapján több különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a biztosító egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolására soron kívül intézkedett.

Ez az adat megegyezik a PSZÁF múlt pénteki határozatában olvasható adattal, amely szerint egymilliárd forint hiányzik a MÁV ÁBE pénztárából. Ezért e hét keddjétől megtiltotta új kötelező gépjármű felelősség biztosítás kötését. A társaságnak valamivel több, mint 100 ezer ügyfele van, a probléma azonban az összes autóst érintheti. Ha ugyanis tovább romlik a biztosító pénzügyi helyzete, akkor azokat a károkat sem tudja majd kifizetni, amiket jelenlegi ügyfelei okoztak.

A PSZÁF egy hete elrendelte azt is, hogy hozzá kell látni a kgfb-állomány más biztosítóhoz történúő átadása előkészítéséhez, hogy ha április végéig nem tudják rendezni a hiányosságokat, az autósok biztosításaival ne legyenek problémák.

A három felügyeleti biztos átveszi a biztosító elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak jogait és kötelezettségeit, de gondoskodnak az előző határozat végrehajtásáról is - mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Olvasóink írták

 • 4. tzoltan 2008. augusztus 18. 20:44
  „Mikor lesz ebből a szerencsétlen országból jogállam?
  Pl. akkor, ha a PSZÁF nem csak utólag teszi fel a kezét a szemét sikkasztó banda lebukásánál, hanem, ha ő adott engedélyt, akkor helyt is áll, pl. kifizeti a tolvajok után maradt károkat.
  Olyan nincs, hogy nincs felelős, egy nemzetközi bíróságnál indított pert akár a magyar kormány, akár a végrehajtó hatalmi szervek nagyon be fognak bukni.
  El lesz indítva, kétség ne férjen hozzá.”
 • 3. petiapa 2008. április 12. 10:59
  „2008.02.14
  Rátámadt a Szempont című műsor stábjára Kiss Bálint a MÁV Általános Biztosító Egyesület elnöke kora este. Az MTV forgatócsoportja éppen a az egyesület székházát filmezte, amikor Kiss Bálint nehezményezte, hogy félig a járdán, mozgássérült igazolvánnyal parkoló Mercedese is a képbe került. A MÁV biztosító elnöke megütötte a Szempont operatőrét, és lökdöste a riportert. Később ugyan elnézést kért, de aztán megfenyegette az MTV munkatársait. (MTI)”
 • 2. Konkoj 2008. április 11. 23:04
  „Inkább mennek a milliárdok , mint jönnek. Egy rakás amúgy tehetségtelen, de a tolvajláshoz kiválóan értő bűnbanda vezeti ma Magyarországot. Bármennyit adózhat a polgár, úgy is lenyúlják. Két év múlva itt kő kövön nem marad.Ne legyen igazam!”
 • 1. sevenof9 2008. április 11. 20:48
  „megse a legolcsobb a legjobb? hm...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bádogember Kommandó: akció a színesfém-lopások ellen

A közeljövőben a kormány elé kerül a színesfém-kereskedelem felszámolását célzó "Bádogember… Tovább olvasom