Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Őrizzük agrárpozíciónkat

A magyar mezőgazdaság megőrizte pozícióit Európában az ország uniós csatlakozása óta, és az agrárdiplomácia feladata, hogy ezeket a pozíciókat a jövőben tovább erősítse – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a múlt héten.
Az agrárminiszter a XV. szentlőrinci gazdanapok megnyitóján mondott beszédében utalt rá: az agráriumnak tavaly 4,6-4,7 milliárd eurós exporttal és 3,2 milliárd euró értékű importtal minden idők legnagyobb pozitív kereskedelmi szaldóját sikerült elérnie. Úgy vélte, nincs még egy ágazata a gazdaságnak, amely ilyen mértékben tudna hozzájárulni az ország költségvetéséhez.

Szavai szerint ez is mutatja, hogy a mezőgazdaságot nem lehet leírni, Magyarország mindig is agrárország volt. Ráadásul adottak az ágazat továbbfejlődésének lehetőségei azzal, hogy 2013-ig 1300 milliárd forint európai uniós forrást használhat fel állattartó telepek rekonstrukciójához, vidékfejlesztéshez, s egyebek mellett kis- és középvállalkozók támogatásához.

Gráf József kiemelte, hogy a borászat, a pálinka-, valamint a gabonaszektor komoly sikereket ért el az elmúlt két évben, a cél az, hogy az állattenyésztés is megerősödjön. Az elmúlt időszakban, elsősorban az állategészségügy területén hozott döntéseknek köszönhetően sikerült stabilizálni a sertés- és marhaállományt, a tenyésztők pedig a közelmúltban 230 milliárd forint beruházási összeget igényeltek állattartó telepek modernizációjához, feldolgozók építéséhez.

Kalászszemle. A tavalyi és az idei is extra év a gabonatermesztésben. Fotó: Miskolczi Róbert
Kalászszemle. A tavalyi és az idei is extra év a gabonatermesztésben.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mindez óriási műszaki, technológiai váltást eredményez majd az ágazatban, az alacsonyabb önköltség és nagyobb termelékenység elérése versenyképessé tesz bennünket az európai vetélytársainkkal. Az automatizálás azonban a dolgozók számának csökkenésével járhat – hangsúlyozta a szaktárca vezetője.

Magyar érdekek

Gráf József szólt arról is, hogy a magyar agrárium számára a legújabb kihívás az Egységes Mezőgazdasági Támogatási Rendszerbe (SPS) való belépés. Hozzátette: az EU támogatási rendszere folyamatosan változik, „de az agrárdiplomácia dolga, hogy kőkeményen képviselje a magyar érdekeket".

Gráf József a gabonatermésről szólva extra évnek nevezte a tavalyit és az ideit. Emlékeztetett rá, hogy amíg tavaly az aszályból és a fagyból adódó áruhiány okozott nehézséget, addig az idén az árutöbbletből fakadó problémákkal kell megküzdeni. Elmondta, hogy 2008-ban gabonából 17 millió tonna termett, és mivel a környező országok termése is jónak mondható, személy szerint a termelőknek gazdasági megfontolásból a termény nagy részének tárolását és későbbi értékesítését javasolja.

A szakminiszter közölte: 9 millió tonnás kukoricatermést vár az idén, amely reményei szerint lezárja a kukorica ipari célú felhasználásával kapcsolatos vitát. Ennek a vitának nincs értelme – fogalmazott. Magyarország mindig sokkal több alapanyagot fog előállítani, mint amire szüksége van. Erre az egyik megoldás az export, a másik az ipari felhasználás, hiszen ha az üzemanyag területén elérjük a 10 százalékos bekeverési arányt, lényegesen csökkentjük import függőségünket, a termelők pedig nem szenvednek el 25-30 százalékos árveszteséget az értékesítési gondok miatt – mutatott rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó Békéscsabán: több száz ember az utcán

Bombafenyegetés miatt lezárta a rendőrség vasárnap kora este a békéscsabai Szabadság teret és… Tovább olvasom