Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Orosz állampolgár volt a tallini zavargások halálos áldozata

Orosz állampolgár volt az a fiatalember, aki életét vesztette az észt fővárosban péntekre virradó éjjel az utcai tüntetők és a rendőrség között lezajlott összecsapásokban - közölte szombaton a moszkvai külügyminisztérium.
Az orosz külügyi tárca közleménye újfent bírálta az észt hatóságokat, amiért "túlzott mértékű erőt" alkalmaztak a tallinni szovjet háborús emlékmű eltávolítása ellen tiltakozó tömeggel szemben.

A külügyi közlemény szerint az orosz nagykövetség hivatalos tájékoztatást kért a péntekre virradó éjszakán lezajlott összecsapások után az észt hatóságoktól, volt-e orosz állampolgárságú áldozata az összetűzéseknek, s azt a választ kapta, hogy nem. Utóbb mégis az derült ki, hogy a halálos áldozat orosz állampolgár volt.

Egy húszéves fiatalember vesztette életét a Tallinn központjában álló második világháborús szovjet emlékmű áthelyezése ellen tiltakozó orosz ajkú fiatalok és az észt rendőrség összecsapásai nyomán. A fiatalember halálának körülményei eddig tisztázatlanok és rejtélyesek, hírek szerint ugyanis valamilyen szúróeszközzel okozták a halálát.

Mihail Kaminyin, az orosz diplomácia szóvivője kijelentette szombaton, hogy "kizárólag az észt fél felelős az orosz-észt kapcsolatok megromlásáért", és azt mondta, hogy Moszkva hozzáállása a balti köztársasághoz "alapos változtatásra szorul".

A módosított adatok szerint legkevesebb 74 ember sérült meg, több mint hatszázat pedig őrizetbe vettek Észtország fővárosában, Tallinnban a szovjet emlékmű eltávolítása miatt kirobbant zavargások második napján. A tüntetők barikádokat emeltek a Parlament épülete köré, utoljára 1991-ben, a függetlenség kivívásakor voltak hasonló hadi állapotok a balti ország fővárosában.

A tüntetők többsége az orosz kisebbséghez tartozó tinédzserekből állt, akik az 1947-ben felállított szovjet emlékmű lebontása ellen tiltakoztak. A tömeg egy része vandál pusztításba kezdett, bedobálta a művészeti akadémia ablakait, betörtek a nemzeti színház épületébe, illetve kifosztották a környék italboltjait - közölte a főváros rendőrkapitánya.

A rendőrök - csakúgy, mint egy nappal korábban - vízágyúkat vetettek be, és gumilövedékkel lőtték a feldühödött embereket. A rendőrkapitány közölte: több mint 600 tüntetőt őrizetbe vettek, a főrendőr szerint többségük részeg volt.

Zavargásokról érkezett hír a Tallinntól 160 kilométerre északkeletre fekvő - többségében oroszok lakta - Johvi városából is. Egyelőre nem tudni, vannak-e sérültek, illetve azt sem, hogy hány embert vettek őrizetbe.

hirad.hu/MTI/FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint értékben lopott bicikliket

Közel egymillió forint értékben, csaknem harminc biciklit lopott el az a férfi, akit végre sikerült… Tovább olvasom