Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Orosz kapcsolatokról beszéltek a móri per tanúi

Orosz kapcsolatokról beszélt két tanú a móri mészárlás újrakezdett perében: mindketten azt állítják, tudják, kik követték el a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablást.Egy magyar férfi nyolc oldalas vallomásában orosz gazdasági kapcsolatokat, csoportokat említ, de neveket nem árult el.
A nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én történt bankrablás újrakezdett perében a két, más ügyek miatt előzetes letartóztatásban levő férfit eddig még nem hallgatta meg a bíróság. A tanúk azt vallották, hogy tudják, kik az igazi tettesek, de a neveket csak akkor árulják el, ha a biztonságukat garantálják.

Az információkért cserébe a magyar férfi személyi biztonságot, illetve saját ügyében enyhébb büntetést kért, míg szlovák társa mindemellett a móri bankrablókra kitűzött 25 millió forintos nyomravezetői díjra is igényt tartana.

A magyar tanú egy nyolcoldalas vallomást írt a bíróságnak, ebben a neveket, adatokat sorszámmal jelölte meg, és a beadványhoz tartozó „megoldási kulcsot" csak akkor adja át, ha az előbb említetteket írásban garantálják neki. A nevek nélkül nehezen érthető szövegben a tanú orosz gazdasági kapcsolatokat, csoportokat említ, és állítása szerint a bankban tartózkodóknak azért kellett meghalniuk, mert számukra kiderülhetett, milyen bűncselekmény állhat a bankrablás hátterében.

A szlovák tanú – aki saját bevallása szerint korábban diplomata illetve tiszt volt Szlovákiában – ennél tovább ment, és azt közölte: biztosítási csalás összege folyt volna be egy orosz pénzintézettől. Állítása szerint a tettesek nem rabolni akartak, hanem egy bizonyos adatcsomagot kerestek, amit nem találtak meg.

A bíró, a védők és az ügyész kérdésére, hogy adjanak valami támpontot állításaik igazolására, azt közölték: csak az alku megkötése után hajlandóak erre. Arra a bírói kérdésre, hogy legalább egy nevet említsenek meg a bankrablásban részt vevők közül, a szlovák tanú egy nevet említett. Közlése szerint meg tudná nevezni a bűncselekmény további résztvevőit, felbujtóit és azt is bizonyítani tudná, hogyan semmisítették meg a fegyvereket a bűncselekmény után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az euró bevezetését?

Tovább olvasom