Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Orosz szakértők: logikus lépés Paks bővítése

Paks működésének 29 éve alatt csupán egy komoly üzemzavar történt az atomerőműben, de az sem okozott az üzemen kívül környezetszennyezést.
Logikus a Paksi Atomerőmű bővítéséről hozott elvi döntés orosz szakértők szerint. Az a magyar szándék, hogy az energiatermelésen belül növeljék az atomenergia arányát, nem egyszerűen csak megoldja az energiahiány problémáját, hanem a lehető legkisebb áron teszi ezt lehetővé.

Szergej Kondratyev, az Energetikai és Pénzügyi Intézet Alapítvány részlegvezetője az ITAR-TASZSZ-nak úgy nyilatkozott, hogy most, amikor Magyarország elég bonyolult pénzügyi helyzetben van, s a kormány feladata a magyar gazdaság versenyképességének növelése, az atomenergetika fejlesztése tűnik a legoptimálisabb megoldásnak. A szakértő szerint azért is logikus az atomenergia melletti döntés, mert Paks működésének 29 éve alatt csupán egy komoly üzemzavar történt az atomerőműben, de az sem okozott az üzemen kívül környezetszennyezést.

Gyenyisz Gyemin, a Balti Pénzügyi Ügynökség nevű befektetési társaság elemzési osztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország energiaszükségletének kevesebb, mint a felét tudja kielégíteni saját termelésből, s nagyon érzékeny az energiahordozók, elsősorban a gáz árváltozásaira. A Paksi Atomerőmű bővítése Gyemin szerint jelentősen kevesebbe fog kerülni, mint egy zöldmezős atomerőművi beruházás, és ezért komoly gazdasági előnnyel jár.

Német Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a hónap elején jelentette be, hogy a nukleáris energia Magyarország villamosenergia-ellátásának 60 százalékát adja majd 2030-ra, szemben a jelenlegi 40 százalékkal, s a kormány a Paksi Atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokkok megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti. A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) májusi közgyűlésén döntött arról, hogy a beruházás megvalósítására projekttársaságot hoz létre.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. július 16. 16:20
    „Kivételesen az oroszoknak igazuk van !”
  • 1. lukrecia 2012. július 14. 12:45
    „Régóta szorgalmazom, igen bővíteni kell. De Nagymarost is fel kell építeni, ezzel megoldódna a Mosoni Duna vízutánpótlása is. Nem engedhető meg hogy egy ekkora víztömeg mint a Duna , teljesen kihasználatlanul folyjon át az országon. Ilyet csak egy pazarló, nem gondolkozó ország tesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két autó a 7-esen

A baleset, amelynek egy életveszélyes és egy súlyos sérültje van, Pettendnél történt. Tovább olvasom