Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Orosz szálak

a móri perben?

Tanúvallomásokkal folytatódott tegnap Hajdú László társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Két tanú azt vallotta, tudják, kik az igazi tettesek, de a neveket csak akkor árulják el, ha a biztonságukat garantálják.
A nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én történt bankrablás újrakezdett perében a két, más ügyek miatt előzetes letartóztatásban levő férfit eddig még nem hallgatta meg a bíróság. A szlovák és a magyar állampolgár már tavaly is felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, illetve az ügyészséggel, hogy információikat átadják. Akkor arra hivatkozva utasították el a megkeresésüket, hogy beadványukban semmilyen konkrétumot nem jelöltek meg. Neveket, cégneveket és más pontos adatot szerdán se közöltek a bíróságon, annak ellenére sem, hogy az eljáró bíró felszólította őket: nemcsak az követ el hamis tanúzást, aki valótlanságot állít, hanem az is, aki valós tényt hallgat el. Mindkét férfi a bíróság előtt azt hangsúlyozta: csak akkor kérnek az információi- kért cserébe bármit is, ha állításaik megalapozottá válnak. A magyar férfi személyi biztonságot, illetve saját ügyében enyhébb büntetést kért, m íg szlovák társa mindemellett a móri bankrablókra kitűzött 25 millió forintos nyomravezetői díjra is igényt tartana.
A magyar tanú nyolcoldalas vallomást írt a bíróságnak, ebben a neveket, adatokat sorszámmal jelölte meg és a beadványhoz tartozó „megoldási kulcsot” csak akkor adja át, ha az előbb említetteket írásban garantálják neki. A nevek nélkül nehezen érthető szövegben a tanú orosz gazdasági kapcsolatokat, csoportokat említ. A szlovák tanú szerint biztosítási csalás összege folyt volna be egy orosz pénzintézetből. Azt állította: a tettesek nem rabolni akartak, hanem egy bizonyos adatcsomagot kerestek, amit nem találtak meg. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom