Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Országszerte kiszámíthatatlan a vonatközlekedés

A legtöbb Volán járaton elfogadják a vasúti bérleteket, a német érettségi vizsga miatt pedig több mentesítő járatot is indít a közlekedési vállalat.
Szegednél áll a vonatközlekedés, Szeged Nagyállomás nem fogad és nem indít vonatokat, itt csaknem minden dolgozó sztrájkol az éjszakai váltásból, a forgalmi szolgálattevők, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók egységesek. A kocsijavító műhelyben csak reggel 6 órakor kezdődik a műszak, így egyelőre még nem lehet tudni a sztrájkolókról, illetve 6 és fél 7-kor, a nappali műszak váltása után is előfordulhat, hogy szolgálatba lépnek a beérkezett dolgozók - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára.
Szeged-Kiskundorozsma és Budapest között közlekednek a vonatok, a sztrájkoló forgalmistát az állomásfőnök váltotta le, ő irányítja a vonatközlekedést, a szintén a munkabeszüntetést választó jegyvizsgálók helyett Kiskunhalasról vezényeltek Dorozsmára személyzetet, így ők kísérik a főváros felé a vonatokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az állomásról elindult vonatok meddig jutottak el. Szinték közlekednek a vonatok Szeged-Rókus és Békéscsaba állomások között, itt senki sem sztrájkol a vasutasok között, innen ugyancsak indulnak és érkeznek a vonatok. A sztrájk miatt 1-2 utast láttak csak korán reggel óta a szegedi pályaudvaron, működik az utas-tájékoztatás és a világítás.

A Tisza Volán felkészült a vasutassztrájk miatti megnövekedett szükségletekre, amennyiben szükséges azonnal mentesítő buszokat tudnak beállítani, erre leginkább Szeged-Budapest és Szeged-Békéscsaba között lehet számítani. A buszokon elfogadják a vasúti bérleteket és igazolványokat.


Győrben a tervek szerint éjfélkor megkezdődött a sztrájk. A 9 éjszakás dolgozóból 5 nem vette fel a munkát - tájékoztatott Gasparik Zsolt, a munkabeszüntetést meghirdető érdekképviselet helyi titkára. Egy szerelvény elindult ugyan Budapestre és egy Celldömölk felé is, Hegyeshalom és Komárom irányában viszont egyetlen vonat sem jár. Ezen kívül Veszprém felé is áll a vonatközlekedés. Utasok egyelőre nincsenek az állomáson.

Ezúttal a GYSEV dolgozói is csatlakoznak a vasutassztrájkhoz. A Győr-Sopron-Ebenfurthi Vasúttársaság alkalmazottai két órára függesztik fel a munkát, délelőtt 10 és 12 óra között. A sztrájk miatt egyébként a Sopron és Szombathely felől érkező vonatok a nagy pályaudvar helyett a győri GYSEV állomásra érkeznek. A Sopron - Budapest illetve Budapest és Sopron között közlekedő InterCity járatok pénteken egyáltalán nem járnak, mivel csak Győrig tudnának eljutni, onnan tovább nem - mondta Stöckert Dávid a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa.

A Kisalföld Volán a sztrájk ideje alatt igény szerint indít plusz járatokat. Elsősorban Győr és Budapest valamint Győr és Mosonmagyaróvár között várható, hogy jóval több lesz az utas. Az autóbuszokon ezen a napon elfogadják a MÁV - os bérleteket illetve a jegyeket is.

A Zalaegerszegi Forgalmi Csomópontban péntekre virradó éjjel szolgálatban lévő negyven forgalmi munkavállaló közül senki sem sztrájkol, így a megyeszékhely vasútállomásán zavartalan az átmenő forgalom. Jegyvizsgálók sem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, vagyis Zalaegerszeg egyelőre nemcsak fogad, hanem menetrend szerint indít is vonatokat.

A Zala Volánnál működő szakszervezetek nem csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz, a buszok pénteken zavartalanul közlekednek a megyében. A járatokon - a MÁV-val kötött megállapodás értelmében - elfogadják a vasúti bérleteket is. Horváth László, a Zala Volán üzemi tanácsának elnöke arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy május 14-én Székesfehérváron tart együttes ülést négy ágazati szakszervezeti szövetség, ahol megvitatják a kormány megszorító intézkedéseinek hatását, és majd ott eldöntik, hogy hirdetnek-e egy későbbi időpontra sztrájkot.

Szinte az összes vonat áll a Dél-Dunántúlon. Elsősorban a jegyvizsgálók és az állomási dolgozók sztrájkolnak, ezzel pedig megbénítják a forgalmat. A Balaton déli partján egyáltalán nem közlekednek a járatok. Siófokon ugyanis egy forgalmi szolgálattevő nem vette fel a munkát, ezzel megbénította közlekedést. Kaposváron is sztrájkolnak, innen nem indulnak és ide nem is érkezhetnek vonatok. A Pécsről Budapestre közlekedő személyvonat hajnalban nem indult el. A Dombóvár-Gyékényes vonalon is állnak. Bátaszékről sem indult vonat. Komlón délután kettő óráig biztosan áll a forgalom a jegyvizsgáló sztrájkja miatt. Barcs és Pécs között szintén nem közlekednek a szerelvények. A Nagykanizsa Budapest vonalon is állnak.

Vas megyében, a szombathelyi csomóponthoz tartozó 43 forgalmista közül 4-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Mindannyian a megyeszékhely vasútállomásán fizikai munkakörben dolgoznak (váltókezelők és kocsirendezők). Miattuk némileg bizonytalan a helyzet Szombathelyen, de eddig nem volt járatkimaradás, legfeljebb késés. Hajnali 3 óra 12 perckor Csorna felé elindult a személyvonat, valamint Celldömölk és Kőszeg irányába is közlekedett minden járat. Jegyvizsgálók Szombathelyen nem sztrájkolnak, ezért szinte biztos, hogy 6 óra 5 perckor az IC is elindul Szombathelyről Budapestre - tájékoztatta a Független Hírügynökséget T. Leiner Ildikó, a MÁV területi kommunikációs vezetője.

A Vasi Volánnál nincs sztrájk, sőt a vasutasok munkabeszüntetése miatt, ha kell, pótjáratokat indítanak. Napközben valószínűleg a Szombathely-Budapest, illetve a Szombathely-Pécs vonalon erősítik meg a szolgáltatást.

Éjfélkor Kelet Magyarországon is elkezdődött a vasutassztrájk. Legerősebb Nyíregyházán a sztrájkkészültség. Ott a kocsivizsgálók 100 százaléka, a jegyvizsgálók 90 százaléka nem vette fel a munkát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében így a vonatok 10 százaléka tudott elindulni. Hajdú-Biharban ez az arány 40 százalék, mert a MÁV itt berendelte a próbaidős dolgozókat, akik elveszíthetik állásukat, ha nem veszik fel a munkát - mondta el a Független Hírügynökségnek Barna István a VDSZSZ területi vezetője.

A Hajdú Volán csakúgy, mint a korábbi sztrájkoknál mentesítő járatokat indít Budapestre a buszpályaudvarról. Az elsőt hét órakor indul. Újdonság, hogy azzal egy időben a MÁV-val kötött megállapodás szerint a vasúti pályaudvarról is indul busz a fővárosba. Azon a buszon a MÁV bérletek és kedvezmények is érvényesek lesznek.

Miskolcról a műszakváltásig nem indul egyetlen vonat sem és nem is érkezik mivel a forgalomirányítás egy része is sztrájkol - mondta el Both Ferenc, a MÁV sajtóügyeletese. A vonatszemélyzet egy része is sztrájkol, de pontos számokat nem tudott mondani, azt sem, hogy hány szerelvény indul, mivel este hatig minden dolgozónak jogában áll bármikor bejelenteni, hogy sztrájkol.

Cseh Béla a VDSZSZ területi ügyvivője arról tájékoztatott, hogy kollégáinak azt az utasítást adta, hogy amelyik vonaton utas van, azt engedjék át. Mivel azonban a MÁV nem tudott megállapodni az elégséges szolágáltatásról ezért tulajdonképpen a dolgozókon múlik, mennyire bénítják meg az utasforgalmat.

A Borsod Volán rásegítő járatot indít a vasutas sztrájk miatt. A Miskolc Búza tér - Budapest Stadion útvonalon (hármat Miskolcról és hármat Budapestről visszafelé). Ezeken a járatokon elfogadják a vasutas bérleteket. - mondta el Ujj Zsuzsanna a Borsod Volán Zrt. pr menedzsere. Több vonatpótló autóbuszt is indítanak (a MÁV megrendelésére), a Miskolc - Sátoraljaújhely (5 vonat oda és 5 vissza), és a Nyíregyháza - Tokaj - Miskolc vonalakon (ez utóbbi vonalon 4 vonat indul Miskolcról a nap folyamán). Valamint a megnövekvő utasforgalom miatt terveznek még 1-1 rásegítő járatot indítani, erről azonban napközben döntenek a felmerülő igények függvényében.

Békés megyében körülbelül húszan sztrájkolnak éjfél óta a forgalmi dolgozók és a jegyvizsgálók közül, pontos számot a szakszervezet területi vezetője nem tudott mondani. A vonatok, ha késésekkel is de járnak, Vésztő környékén viszonylag normális a közlekedés, ott sztrájkolnak a legkevesebben Békésben. Békéscsabán két sztrájkoló váltókezelő munkáját vezető beosztású dolgozók vették át, miután őket leváltották. Az a reggeli műszakváltás után derül ki, hogy a nappalosok közül hányan veszik fel a munkát közölte Veréb Olga a VDSZSZ területi titkára.

A Körös Volánnál a háromból egy szakszervezet tett közzé sztrájk felhívást, a kieső sofőröket azonban pótolják, így minden menetrendszerinti busz elindul. A busztársaság a vasutassztrájk miatt ugyanakkor plusz járatokat is beállított.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2009. május 08. 08:36
  „40 éve egy állapotban van a vasút. Tény, hogy nem a vasúti dolgozók tették ilyenné, hanem vezetőik, akik ma is 50-70 millás fizetéseket kapnak. Ráadásul "Pannon Puma gazdája" a hasznot hozó MÁV Cargo-t is eladta.”
 • 3. joy 2009. május 08. 08:24
  „A magyarországi vasúti kötlekedés fölszámolásának végrehajtási programa:
  /MitisakaraVDszsz 10 pontja./
  1. Strájkokkal bizonytalaná tett vasúti közlekedés.
  2. Rossz szolgálatás: KKK. /Kosz, kulturálatlanság, korszerűtlenség./
  3. Dráguló jegyárak.
  4. Kedvezmények fölszámolása.
  5. Szárnyvonalak bezárása.
  6. Leépítések.
  7. Fejlesztések tejes elhagyása, infrastruktúra lerohasztása.
  8. Csőd bejelentése.
  9. Kísérletek a konszolidálásra, milliárdok elsíbolása.
  10. Totál csőd, bezárás, a dolgozók kirúgása.”
 • 2. Csirén 2009. május 08. 07:59
  „Igen, és a többiek által befizetett adóból tovább támogatnánk Gaskó urat, nehogy okafogyottá váljon működése.”
 • 1. trainman 2009. május 08. 07:53
  „A Kiskunhalasi jegyvizsgálóknak jó a Bajnai csomag? Az ilyet nem sztrájktörésnek hívják? Ez az én véleményem szerint gusztustalan! Kijátsszák a dolgozókat egymás ellen, oszd meg és uralkodj! Nem ártana egy országos sztrájk, egységesen, utána egy nagy demonstráció a Parlament előtt, hátha elgondolkodna a most regnáló kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Cozma-gyilkosságról szóló filmet

Bemutatták a Cozma-gyilkosságról szóló filmet csütörtökön Veszprémben. A bemutatón ott volt Marian… Tovább olvasom