Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján. Ötven éve a Szovjetunió átfogó támadást indított Magyarország ellen, hogy vérbe fojtsa az október 23-án kezdődött forradalmat és szabadságharcot.
Az állami rendezvények keretében Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Nagy Imre terem elnevezéssel felavatja a néhai miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját az Országházban; az ünnepségen Mécs Imre szocialista, illetve Horváth János fideszes parlamenti képviselő mond köszöntőt.

Ugyancsak a házelnök avatja fel Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével együtt Nagy Imre mártír miniszterelnök, illetve Mindszenty József bíboros-prímás emléktábláját az 1956. október 30-án a Parlamentben megalakult Szabad Kossuth Rádió stúdiójánál.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével egész napos protokollmentes megemlékezés lesz a Rákoskeresztúri Köztemető 298-as, 300-as, valamint 301-es parcellájánál. A sírkertbe Sólyom László köztársasági elnök is ellátogat.

Koszorúznak és emlékfalat avatnak a Fiumei úti temetőben a Nemzeti Sírkert 21-es parcellájánál. Itt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke mond beszédet.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke virágot helyez el az új 56-os emlékműnél délelőtt az Ötvenhatosok terén, majd részt vesz Tildy Zoltán államminiszter sírjának megkoszorúzásán délután a Farkasréti temetőben.

A ünnepségsorozat Sólyom László államfő részvételével katonai tiszteletadással zárul a Hősök terén. Koszorút helyez el Gyurcsány Ferenc, továbbá jelen lesz Dávid Ibolya is.

A Fidesz délután fáklyás felvonulást rendez a Terror Háza és az Astoria között: a párt bejelentése szerint ezzel a 2006. október 23-i "brutális rendőrtámadás áldozataira" emlékezik és az emberi jogok tiszteletben tartásáért, a szabadságért emel szót.

31 szervezet kért mára területfoglalási engedélyt Budapesten

A MIÉP a lebontásra ítélt XII. kerületi Turul szoborhoz hívta híveit. A Nemzeti Egység az '56-os forradalom emlékhelyeinek érintésével - Hősök tere, Corvin köz, Andrássy út, Oktogon, Kossuth tér - tart felvonulást. Az egyes helyszíneken nagygyűlés keretében jobboldali személyiségek szólalnak fel.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány, illetve a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Kisfogház Emlékhelyen rendez közös tanácskozást, amit a Kisfogház udvarán csendes megemlékezés követ. A koszorúzáson részt vesz az államfő is.

Az 1956-ban megalakult Nemzetőrség egykori tagjai a Honvédelmi Minisztérium ünnepségén kapják meg nemzetőrjelvényüket. A rendezvényen beszédet mond Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Király Béla nyugállományú vezérezredes, az egykori Nemzetőrség főparancsnoka, valamint Holló József altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

A Politikai Elítéltek Közössége az 1956-os forradalomban kivégzettek tiszteletére gyertyás megemlékezést tart a Memento-emlékműnél, a Petőfi híd budai hídfőjénél.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara koncerttel emlékezik az 1956-os forradalomra a Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Kecskemét és Jakabszállás között

Csütörtökön este huszonkét óra negyven perckor súlyos baleset történt Kecskemét és Jakabszállás… Tovább olvasom