Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Országszerte sztrájkoltak kedden a Volán-társaságok

Országszerte sztrájkoltak kedden a Volán-társaságok. A Közúti Közlekedési Szakszervezetnek ugyanis nem sikerült megegyeznie a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal a hétfői egyeztetésen sem a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjáról.
Sztrájkoltak a Volán társaságok. Üzemkezdettől reggel 7-ig hirdette meg a munkabeszüntetést keddre a Közúti Közlekedési Szakszervezet. Ezen belül azonban a Volán-társaságok maguk döntötték el, hogy mettől-meddig nem dolgoznak.

A becslések szerint 3-4000 buszjárat maradt ki. Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője az RTL klub híradójában kedden reggel azt mondta, hogy a menetrend a legtöbb helyen délre helyreállhat.

Bács-Kiskun megyében reggel fél öt előtt 5-6 járat indult el üzemkezdetkor. A vidékről Kecskemétre érkezők buszok, valamint, amelyek hosszú útra - Budapestre, vagy a Dunántúlra - indultak. A helyi járatos buszok közül mind előállt, mert az elégséges szolgáltatásban úgy egyezett meg a szakszervezet a Kunság Volánnal, hogy óránként egy-egy buszt elindítanak Kecskeméten, mondta a Független Hírügynökségnek Asztalos Ferenc szakszervezeti vezető.

Csongrád megyében a külső, vidéki járatok még beérkeztek, de azokon a megszokott reggeli zsúfoltságtól eltérően csak néhányan utaztak. Beérkezés után minden sofőr leállt. Csaknem 400 járat nem indult el reggel, ami azt jelenti, hogy csaknem 200 sofőr tagadta meg a munkát. Szegeden 110-120 sofőr - a helyi járatokon - szolidáris a sztrájkolókkal. Ők munkába álltak, de mindenki kék szalagot kötött a buszára, ezzel jelzik, hogy bár a megegyezés szerint ők dolgoznak, mégis egyetértenek a munkabeszüntetéssel - mondta Virág István szakszervezeti titkár.

Békés megyében reggel fél hétig nem indultak a buszok kedden. A sztrájk csaknem 200 helyi és helyközi járatot érint. A munkabeszüntetés alatt a buszok az állomásokon maradnak - közölte a Független Hírügynökséggel Hoffmann Antal a Békés megyei közlekedési vállalat szakszervezetének titkára. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az üzemkezdéstől reggel hétig tart a sztrájk. A munkabeszüntetés több mint 100 járatot érintett.

A fővárosban a Volánbusz dolgozói üzemkezdettől fél hatig sztrájkoltak, a szerződéses járatokat azonban nem érintette a munkabeszüntetés, ám így is több mint 400 buszt érint a sztrájk. Ezek késéssel indultak.

Komárom - Esztergom megyében a Vértes Volánnál üzemkezdettől, vagyis háromnegyed négytől hétig sztrájkoltak. 460 járatot töröltek a helyi és a helyközi közlekedésben. A munkabeszüntetéshez körülbelül 900 dolgozó csatlakozott.

Veszprém megyében a Bakony és a Somló Volánnál részleges sztrájkot tartanak. A Bakony Volánnál a munkabeszüntetés 5 óra 20 perctől 6 óra 20 percig tartott. Ebben az időszakban helyközi járataink például alig vannak, ezért alig lesz érezhető a sztrájk - mondta korábban a Független Hírügynökségnek Sercznyev Tamás forgalmi igazgató.

A Somló Volánnál közlekednek a helyi és a távolsági járatok is, mindössze néhány helyközi járat nem indult el. A részleges sztrájk 5 órától 6 óra 30 percig tart. A Balaton Volánnál nem sztrájkoltak.

Győr - Moson - Sopron megyében a reggeli buszok ötig jártak, ezután egyetlen helyi- illetve helyközi járat sem indult a Kisalföld Volán Zrt. buszai közül. Varga Ernő szakszervezeti titkár a Független Hírügynökségnek elmondta, a munkabeszüntetés 525 helyközi és 405 helyi járatot érintett a megyében, ezek egyike sem indul majd el kedd reggel 5 és 7 óra között. A Független Hírügynökség helyi tudósítója szerint kedd hajnalban teljes volt a csend a győri buszpályaudvaron.

A Nógrád Volán Zrt. munkavállalói is csatlakoztak a Közúti Közlekedési Szakszervezet Sztrájkfelhívásához. A munkabeszüntetésük Nógrádban 101 helyközi és 112 helyi járatot érintett. A társaság alvállalkozója viszont a sztrájk ideje alatt is menetrend szerint szállította az utasokat Salgótarján és Budapest között. Lajgút Győző, a salgótarjáni Volán-pályaudvar forgalomirányítója a Független Hírügynökségnek elmondta: a munkabeszüntetés a Nógrád Volán működési területén a reggel 4 óra 50 perc után induló összes járatukat érintette, kivéve a Salgótarján Budapest között közlekedő távolsági buszokat. Azok a járatok ugyanis menetrend szerint közlekednek, mivel a buszokat üzemeltető alvállalkozó cégnél fölvették a munkát. A sztrájk végétől, azaz hét órától a meghirdetett menetrendtől eltérően közlekednek a buszok, a forgalom helyreállása délelőtt tíz órára várható.

A Hajdú Volán Zrt.-nél kedden 3.10-kor kezdődött a munkabeszüntetés és 5.30-kor véget ért. A szokásos 310 járat helyett valószínűleg csak 39 indult el hajnalban - tudta meg a Független Hírügynökség. A Hajdú Volán 800 buszvezetője közül, kedden a reggeli műszakba beosztott 250 sofőr nem vette fel a munkát. Debrecenben a sztrájk ideje alatt 189 helyi járatból egy sem indult el.

Szabolcs Szatmár-Bereg megyében a 600 buszsofőrből 200 vett részt a kedd reggeli sztrájkban. A 230 buszjáratból 200 nem indult el a megyében. A Nyíregyházán közlekedő 80 helyi járat közül csak 4 indult el. A közlekedés várhatóan délelőtt 10-11 körül áll helyre.

Borsod megyében valamennyi beosztott volános dolgozó sztrájkba lépett kedden reggel 5 órakor. A helyi szakszervezet vezetője, Baranyi Zoltán a Független Hírügynökségnek elmondta: 450 munkavállalót érint a megyében a sztrájk. Minden 5 óra után induló járat a buszállomásokon maradt. A buszvezetők szerint a sztrájk idején 5 és 7 óra között több ezer ember utazik a megyében Volán járattal. Most azonban a Független Hírügynökség helyi tudósítója csak néhány utast látott a miskolci Búza téri állomáson. A váróteremben 30 ember várakozik. Ők vagy korábbi járattal érkeztek Miskolcra és tovább szerettek volna utazni, de nem volt csatlakozás, vagy nem értesültek a sztrájkról. A buszvezetők pihenője viszont zsúfolásig megtelt. Legtöbben a fűtött helységben várták a sztrájk végét.

Heves megyében 74 helyközi és 34 helyi járat nem indult el kedden reggel negyed négy és negyed hat között - eddig tartott a helyi volán társaság munkabeszüntetése - tudta meg a Független Hírügynökség Kelemen Bélától, a helyi szakszervezeti tanács elnökétől. Csaknem 110 dolgozó sztrájkolt Heves megyében kedden kora reggel. A szakszervezeti vezető szerint a sztrájk kezdetekor még nem, fél öt körül azonban már jelentős az utasforgalom a Volán járatokon a megyében. Azt azonban, hogy körülbelül hányan szoktak utazni ilyentájt a szakszervezetis nem tudta megmondani.

A Vasi Volán Zrt dolgozói nem sztrájkoltnak kedden. Ezt Németh Károly a vas megyi Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke közölte a Független Hírügynökséggel. Az elnök hozzátette, hogy Vas megyében azért nem sztrájkolnak, mert a múlt héten a Liga felhívásához kapcsolódva tartottak hasonló céllal munkabeszüntetést. A Vasi Volán dolgozói kék szalaggal fejezik ki szolidarításukat a munkabeszütetésben részt vevő kollégáikkal.

Baranyában kedden reggel négy órától hat óráig szüntették be a munkát a dolgozók. A távolsági és a helyközi járatoknál összesen 197 járatot érintett a sztrájk. A becslések szerint tízezer utas nem tudott azzal a busszal közlekedni, amellyel szokott. Pécsett a helyi járatú buszok is leálltak ebben az időben. A forgalmi rend várhatóan a déli órákban áll helyre.

Somogy megyében a Kapos Volán dolgozói körülbelül 200-an szüntették be a munkát. Ők reggel három órától hétig sztrájkoltak - tudta meg a Független Hírügynökség Dobi Istvántól a helyi szakszervezet elnökétől. Mind a helyi, a helyközi és a távolsági buszok is a pályaudvaron maradtak. Összesen 609 járat marad ki. Ez 25 ezer utast érintett. A forgalmi rend előreláthatólag csak délután áll helyre, mert a Kapos Volán dolgozói négy órán keresztül sztrájkoltak reggel 7-ig.

Tolna megyében a Gemenc Volán dolgozói is sztrájkoltak. Négyszáz autóbuszvezető nem vette fel a munkát reggel négy órától hat óráig - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Balogh Árpád szakszervezeti tag. Összesen 221 járatot érintett a munkabeszüntetés, ez a becslések szerint több, mint tízezer utas közlekedését nehezíti meg. A rend itt is csak délre állhat helyre. Mindhárom dél-dunántúli társaságnál elindították a szerződéses és a különjáratokat, illetve azokat a buszokat, amelyek külföldre mennek. Egyébként itt a becslések szerint több mint negyvenezer embert érint a sztrájk.

A Fejér megyei Alba Volánnál hajnali fél négytől 2 órán át tartott az autóbuszvezetők sztrájkja. A közlekedési társaság és a szakszervezet megállapodása szerint a székesfehérvári és dunaújvárosi menetrendszerinti járatok már öt óra után tíz perccel kimentek a külső végállomásokra, hogy minél hamarabb helyreállhasson a közlekedés. A helyi járatok már fél hétkor menetrend szerint tudtak közlekedni, a helyközi közlekedés azonban csak délelőttre rendeződik. A buszpályaudvaron megértőek voltak az utasok, csak egy-két ember elégedetlenkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz forint lesz az sms-ben váltott BKV-jegy

500 forintba kerül majd a BKV jegy, ha valaki sms-ben szeretné megváltani. Ezzel az sms-jeggyel… Tovább olvasom