Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Ortorexia: az újfajta függőség

Hódít a wellness-fitnesz, az alakformálás, szépészeti műtétek, az egészséges táplálkozás, de kevesen tudják, hogy az egészségmánia függőséggé is válhat, és ahelyett, hogy javítaná az ember életét, csak rontja annak minőségét. A jelenség neve: ortorexia.
Legfőbb tünete az egyén szélsőséges ragaszkodása az egészséges életmódhoz akár táplálkozás, akár testedzés vonatkozásában. A kulcsszó a kényszeresség, azaz ha valaki az egészséges életmód függőségének mindent alárendel. A köznapi dolgok nem érdeklik, sem a munka, sem a család, sem az emberi kapcsolatok. Az ortorexiás képtelen engedni függőségéből, miközben szenved, mert folyamatos kontroll alatt tartja minden cselekedetét, kínosan ügyelve rá, nehogy eltérjen valamiben az egészséges életmódtól, vagyis amit ő annak könyvel el.

Súlyos szorongást, feszültséget élhet át, ha nem kapja meg a boltban az általa egészségesnek vélt joghurtot, a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt, ha nem teljesítheti napi futásadagját vagy ha nem mehet edzőterembe – tehát minden gondolata akörül forog, hogyan teljesíthetné függősége minden követelményét. Fizikai értelemben ez nem betegség, de pszichikailag igen, és mint minden pszichés zavar, előbb-utóbb testi kórokban is megnyilvánulhat. Az ortorexiás függősége miatt elhanyagolja a napi teendőit, a karrierjét, környezetét is, amellyel előbb-utóbb emiatt összeütközésbe kerül. A gyanús jelek korán figyelmeztetnek, s időben szakember segítségét kell kérni, mert megfelelő pszichoterápiával ez a korábban ismeretlen zavar megszüntethető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelen volt a tavaly őszi gumilövedék-használat

Ellentmondóak a jogszabályok, de a Fővárosi Főügyészség mostanra tisztázta, hogy törvénytelenül… Tovább olvasom