Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Orvosok is lehetnek képvisekők?

Az őszi helyhatósági választáson nagy valószínűséggel a doktorok újra szerezhetnek mandátumot.

A Kisalföld által megkérdezett érintettek örülnek annak, hogy az őszi helyhatósági választáson nagy valószínűséggel újra indulhatnak az orvosok.

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntésével megsemmisítette az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény azon passzusát, amely megtiltotta, hogy vállalkozó orvosok képviselő-testületi tagok legyenek. A döntés azt jelenti, hogy az önkormányzati választáson a doktorok újra szerezhetnek mandátumot. A szabályozást 2000-ben fogadta el a Ház.

A 2000-es törvénymódosítás szerint nem lehet önkormányzati képviselő az, „aki, illetve akinek a személyes közreműködésével működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot a képviselőtestülettel vagy a képviselőtestület szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el". Ennek hátterében az a megfontolás állt, hogy nem egészséges, ha valaki képviselői minőségében megbízóként szerepet játszik olyan döntéseknél, amelyek számára megbízottként előnnyel járnak.

Vétett a jogalkotó

Az Alkotmánybíróság a múlt héten megállapította, hogy a jogalkotó a vitatott törvényhely megalkotásakor „nem alkalmazott a szabályozás alkotmányos céljából következő azonos mércét az összeférhetetlenségi okok meghatározása során, nem azonos elvek és szempontok alapján ítélte meg az önkormányzati képviselői megbízatással összeférhetetlen helyzeteket, így a vizsgált rendelkezés sérti az alkotmány 70/A. paragrafusában szabályozott jogegyenlőség követelményét".

Kilenc bírósági ügy

A most megsemmisített paragrafus miatt a megyében számos vállalkozó orvos nem jelöltette magát a helyhatósági választáson négy éve. Akik mégis indultak és be is kerültek a testületbe, vagy maguktól lemondtak a mandátumról, vagy a képviselők mondták ki az összeférhetetlenséget. Ahol erre a testület nem volt hajlandó, ott a közigazgatási hivatal a megyei bíróságon kezdeményezte az összeférhetetlenség megállapítását. Győr-Moson-Sopronban kilenc ilyen ügy volt, amelyek egy-egy csornai, gyarmati, kajárpéci, koroncói, rábapatonai, romándi, töltéstavai, dunaszigeti és péri eset végére tettek pontot.

Nélkülözhetetlen ismeretek

Dr. Baranyai Judit, Dunasziget háziorvosa egyike volt azoknak, akiknek mandátumáról a bíróság döntött. Ő 1985 és 1998 között volt helyi képviselő, és a falubeliek 2002-ben a legnagyobb szavazati arányban voksoltak rá. A szakember lapunk kérdésére elmondta: méltatlan és méltánytalan volt az ellene folytatott eljárás, s emiatt nem tervezi az indulást. Hozzátette: ettől függetlenül örül az Alkotmánybíróság döntésének, mert mindig is jogtalannak tartotta a vállalkozó orvosok kizárását. „A háziorvosok olyan ismeretekkel rendelkeznek egészségügyi, szociális kérdésekben, amelyekkel az önkormányzati apparátus nem, ezért nagy szükség van a munkájukra" – fejtette ki.

Ugyanígy vélekedik dr. Begya László is. A nyúli háziorvos ugyan túlzásnak érezte a tiltást, de inkább nem indult el a választáson 2002-ben. Megjegyezte: a hír hallatán felmerült benne, hogy idén jelölteti magát, de még nem döntött.

Dr. Kárpáti György soproni orvos 1998-ban épphogy lemaradt a városházi mandátumról, négy éve pedig – tisztában lévén a szabályokkal – inkább nem indult. Lapunknak elmondta: egyelőre még nyitott kérdés, hogy mit tesz idén ősszel.

Dr. Mihály Sándor koroncói háziorvos, a község 1998–2002 közötti alpolgármestere – akit legutóbb a megyei bíróság fosztott meg képviselői székétől – arra hívta fel a figyelmet: a falvakban úgyis egyre kevesebb az értelmiségi, ezért semmiképpen nem szerencsés semmilyen réteget kizárni a helyi ügyekből. „Ha a helybeliek felkérnek, elképzelhető, hogy vállalom a jelöltséget" – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom